Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πορτογαλία: Το κοινοβούλιο υπερψήφισε τη νομιμοποίηση της ευθανασίας

Το Κοι­νο­βού­λιο της Πορ­το­γα­λί­ας υπερ­ψή­φι­σε σήμε­ρα τη νομι­μο­ποί­η­ση της ευθα­να­σί­ας, με τη χώρα να γίνε­ται η τέταρ­τη στην Ευρώ­πη και η έβδο­μη παγκο­σμί­ως που επι­τρέ­πει σε ασθε­νείς που βρί­σκο­νται στο τελι­κό στά­διο μιας θανα­τη­φό­ρας ασθέ­νειας να ανα­ζη­τή­σουν βοή­θεια από έναν για­τρό για να τερ­μα­τί­σουν τη ζωή τους. Το νομο­σχέ­διο εγκρί­θη­κε με 136 ψήφους υπέρ, 78 κατά και 4 αποχές.

Οι πολί­τες άνω των 18 ετών θα μπο­ρούν να ζητή­σουν βοή­θεια για να πεθά­νουν, εάν βρί­σκο­νται στο τελι­κό στά­διο μιας ασθέ­νειας και υπο­φέ­ρουν από «διαρ­κείς» και «αφό­ρη­τους» πόνους, εκτός κι αν δεν είναι δια­νοη­τι­κά ικα­νοί να λάβουν μια τέτοια απόφαση.

Η δια­δι­κα­σία θα είναι δυνα­τή για τους υπη­κό­ους της χώρας και τους νόμι­μους κατοί­κους της, προ­κει­μέ­νου να απο­φευ­χθεί το ενδε­χό­με­νο πολί­τες από άλλες χώρες να ταξι­δεύ­ουν στην Πορ­το­γα­λία για να λάβουν ιατρι­κή βοή­θεια ώστε να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Ο νόμος πρέ­πει να επι­κυ­ρω­θεί τώρα από τον πρό­ε­δρο Μαρ­τσέ­λο Ρεμπέ­λο ντε Σόου­ζα, έναν συντη­ρη­τι­κό. Ο ίδιος έχει δηλώ­σει πως θα σεβα­στεί την από­φα­ση του κοινοβουλίου.

Ορι­σμέ­νοι επέ­κρι­ναν τη χρο­νι­κή στιγ­μή που διε­ξή­χθη η ψηφο­φο­ρία, με το αντι­πο­λι­τευό­με­νο κόμ­μα PSD να υπο­στη­ρί­ζει ότι λόγω της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού στην Πορ­το­γα­λία επι­κρα­τεί «μεγά­λο άγχος, μεγά­λος φόβος μετα­ξύ των πολι­τών ανα­φο­ρι­κά με θέμα­τα που αφο­ρούν τη ζωή και τον θάνατο».

Σε μια επι­στο­λή προς το πορ­το­γα­λι­κό κοι­νο­βού­λιο, δύο ενώ­σεις που δια­χει­ρί­ζο­νται την πλειο­νό­τη­τα των κέντρων φρο­ντί­δας της Πορ­το­γα­λί­ας, τα οποία έχουν πλη­γεί σφό­δρα από την παν­δη­μία, υπο­στή­ρι­ξαν πως «η έγκρι­ση της ευθα­να­σί­ας απο­τε­λεί ασέ­βεια προς όλους αυτούς τους ανθρώπους».

Ωστό­σο, η κοι­νο­βου­λευ­τι­κή εκπρό­σω­πος του κόμ­μα­τος Pessoas-Animais-Natureza (PAN) Ινές Ρεάλ δήλω­σε: «Είναι ανέ­ντι­μο να επι­κα­λεί­ται κανείς μια εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λη περί­ο­δο στη χώρα… για να συγ­χέ­ει τους θανά­τους που σχε­τί­ζο­νται με την Covid-19 με τη νομο­θε­τι­κή δια­δι­κα­σία που στο­χεύ­ει να επι­τρέ­ψει την ευθα­να­σία σε όσους υποφέρουν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο