Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα: 100 χρόνια από την ίδρυση του

Τα 100 χρόνια από την ίδρυση του συμπληρώνει αυτές τις μέρες του Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCP), διοργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων- προσαρμοσμένων στα δεδομένα της πανδημίας – με τίτλο «1921-2021: Εκατονταετηρίδα του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος – Ελευθερία, Δημοκρατία, Σοσιαλισμός – Το μέλλον ανήκει σ’ενα Κόμμα».

Το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα ιδρύθηκε στην Λισαβώνα στις 6 Μαρτίου 1921 ως παράρτημα της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Αντιτάχθηκε εξ’ αρχής στο πραξικόπημα του δικτάτορα Αντόνιο Σαλαζάρ με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός νόμου, αντιμετωπίζοντας επί σχεδόν πέντε δεκαετίες σειρά διώξεων και φυλακίσεων, ενώ πολλα από τα στελέχη του δρούσαν για μεγάλο διάστημα υπό καθεστώς μυστικότητας.

Με την Επανάσταση των Γαρυφάλλων το 1974 και την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος ξεκίνησε η ανασύνταξη του Πορτογαλικού ΚΚ, μετατρέποντας το σταδιακά σε υπολογίσιμη πολιτική δύναμη στη χώρα, με επιρροή σε εργατικά και λαϊκά στρώματα. Παρ’ όλα αυτά το κόμμα δεν απέφυγε τις αυταπάτες περί «αριστερής κυβέρνησης» και «δίκαιης ανάπτυξης», στηρίζοντας από το 2015 την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα.

Στις 6 Μαρτίου, ημέρα ίδρυσης του κόμματος, έχουν προγραμματιστεί διάφορες δράσεις προς τιμήν της συμπλήρωσης 100 χρόνων οι οποίες θα κορυφωθούν με ομιλία του Γενικού Γραμματέα Τζερόνιμο ντε Σόουζα.