Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΣ-ΟΑΕΕ: Ζητά απαλλαγή απ’ τα παράβολα για την ανανέωση των αδειών οδήγησης των ηλικιωμένων οδηγών

Την απαλ­λα­γή των ηλι­κιω­μέ­νων οδη­γών απ’ τα παρά­βο­λα της επα­νε­ξέ­τα­σης για την ανα­νέ­ω­ση της άδειας οδή­γη­σης ζητά η Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δί­ας Συντα­ξιού­χων (ΠΟΣ)-ΟΑΕΕ με υπό­μνη­μά της πρός τον υπουρ­γό Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών Χρή­στο Σπίρτζη.

Στο υπό­μνη­μά της η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ επισημαίνει:

«Κύριε υπουρ­γέ,

Η επα­να­ξέ­τα­ση των οδη­γών ηλι­κί­ας 74 ετών και άνω επι­βα­ρύ­νει τους ηλι­κιω­μέ­νους συνα­δέλ­φους με τα παρα­κά­τω έξοδα:

1. Ανα­νέ­ω­ση άδειας οδή­γη­σης 50 ευρώ (κωδι­κός e‑παραβόλου «23»).

2. Εκτύ­πω­ση εντύ­που άδειας οδή­γη­σης 30 ευρώ (κωδι­κός e‑παραβόλου «28»).

3. Χαρ­τό­ση­μο ανα­νέ­ω­σης άδειας οδή­γη­σης 18 ευρώ (κωδι­κός e‑παραβόλου «65»).

4. Δοκι­μα­σία προ­σό­ντων και συμπε­ρι­φο­ράς (Πρα­κτι­κή εξέ­τα­ση) 15 ευρώ (κωδι­κός e‑παραβόλου «2038»)

Υπάρ­χει επι­πλέ­ον χρέ­ω­ση (προ­μή­θεια) για κάθε παρά­βο­λο από οποια­δή­πο­τε τρά­πε­ζα. Επί­σης αν η άδεια οδή­γη­σης είναι φθαρ­μέ­νη ή έχου­με αλλα­γή στοι­χεί­ων, χρειά­ζε­ται επι­πλέ­ον παρά­βο­λο 9,02 ευρώ.

Συνο­λι­κά, δηλα­δή, κάθε συντα­ξιού­χος πλη­ρώ­νει σίγου­ρα 113 ευρώ, που προ­σαυ­ξά­νε­ται με τη χρέ­ω­ση της τρά­πε­ζας και τα πιθα­νά έξο­δα απ’ τη αλλα­γή της άδειας οδή­γη­σης. Επί πλέ­ον η επα­νε­ξέ­τα­ση συνο­δεύ­ται από την απί­στευ­τη ταλαι­πω­ρία από υπη­ρε­σία σε υπη­ρε­σία και τις μεγά­λες ανα­μο­νές για την κλή­ση για τις εξετάσεις».

Και το υπό­μνη­μα κατα­λή­γει: «Ζητά­με:

  1. Το κόστος της επα­νε­ξέ­τα­σης να καλυ­φθεί απ’ το κρά­τος διό­τι οι συνε­χείς περι­κο­πές στις συντά­ξεις μας, δεν επι­τρέ­πουν πρόσθετα.
  2. Με ευθύ­νη των τοπι­κών διευ­θύν­σε­ων να δοθούν οι απα­ραί­τη­τες παρα­τά­σεις για να γίνει η επα­νε­ξέ­τα­ση των συνα­δέλ­φων μας.
  3. Να περιο­ρι­στούν στο ελά­χι­στο οι απα­ραί­τη­τες δια­δι­κα­σί­ες, ώστε να μην ταλαι­πω­ρού­νται οι συνά­δελ­φοι με τη μετά­βα­ση από υπη­ρε­σία σε υπη­ρε­σία και από ΚΕΠ σε ΚΕΠ.»

Παρα­τεί­νε­ται η ισχύς των διπλω­μά­των οδήγησης

Εν τω μετα­ξύ ο υπουρ­γός Μετα­φο­ρών κατέ­θε­σε τρο­πο­λο­γία με την οποία παρα­τεί­νε­ται η ισχύς των διπλω­μά­των οδή­γη­σης των άνω των 74 ετών οδη­γών μέχρι την ημε­ρο­μη­νία της επα­νε­ξέ­τα­σής τους.

Η ρύθ­μι­ση περι­λαμ­βά­νε­ται στο πέμ­πτο άρθρο του νόμου 4618/2019 (ΦΕΚ Α’ 89) το οποίο προ­βλέ­πει: «Η ισχύς της άδειας οδή­γη­σης κατό­χων, οι οποί­οι έχουν συμπλη­ρώ­σει την ηλι­κία των 74 ετών και υπο­βάλ­λουν, από την 1η Απρι­λί­ου 2019 έως και την 31η Ιου­λί­ου 2019, στις Υπη­ρε­σί­ες Μετα­φο­ρών και Επι­κοι­νω­νιών των Περι­φε­ρεια­κών Ενο­τή­των της χώρας αίτη­ση και τα απαι­τού­με­να δικαιο­λο­γη­τι­κά για την ανα­νέ­ω­σή της, κατ’ φαρ­μο­γή της παρα­γρά­φου 3 του άρθρου 7 του π.δ. 51/2012 (Α΄ 101), παρα­τεί­νε­ται έως την ημε­ρο­μη­νία προ­γραμ­μα­τι­σμού της δοκι­μα­σί­ας προ­σό­ντων και συμπε­ρι­φο­ράς. Η ημε­ρο­μη­νία αυτή δεν δύνα­ται να απέ­χει περισ­σό­τε­ρο από πέντε μήνες από την ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής της αιτή­σε­ως για ανα­νέ­ω­ση της άδειας. Για την ως άνω παρά­τα­ση ισχύ­ος χορη­γεί­ται βεβαί­ω­ση από την αρμό­δια Υπη­ρε­σία Μετα­φο­ρών και Επικοινωνιών».

Επί­σης στο ίδιο άρθρο προ­βλέ­πε­ται ότι οι κάτο­χοι άδειας οδή­γη­σης οι οποί­οι επι­τυγ­χά­νουν σε διε­νερ­γη­θεί­σα έως και την 31η Δεκεμ­βρί­ου 2019 δοκι­μα­σία προ­σό­ντων και συμπε­ρι­φο­ράς για την ανα­νέ­ω­ση της άδειας τους, δύνα­νται να απευ­θύ­νο­νται στην οικεία Υπη­ρε­σία Μετα­φο­ρών & Επι­κοι­νω­νιών προ­κει­μέ­νου να τους χορη­γεί­ται βεβαί­ω­ση, με την οποία τους παρέ­χε­ται το δικαί­ω­μα οδή­γη­σης (οχη­μά­των αντί­στοι­χης κατη­γο­ρί­ας), εντός της ελλη­νι­κής επι­κρά­τειας έως και την ημε­ρο­μη­νία παρα­λα­βής του νέου εντύ­που άδειας οδήγησης.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο