Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ποτέ δεν έριξαν τόσες πολλές βόμβες οι Αμερικάνοι στο Αφγανιστάν όσες το 2018

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

17 χρόνια μετά την καταληψη της Καμπούλ από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το μισό Αφγανιστάν έχει ξανακαταληφθεί από τους Ταλιμπάν και ο πόλεμος συνεχίζεται. Ο ISIS έχει γίνει ολοένα και πιο ενεργός στη χώρα και περίπου 14.000 στρατεύματα των ΗΠΑ ακόμα υπηρετούν εκεί σε μια προσπάθεια να περιορίσουν ένα αυξανόμενο κύμα επιθέσεων και εξτρεμισμού. Φαίνεται να μην τα καταφέρνουν. Ήδη από επίσημα χείλη Αμερικάνικα χείλη ακούγεται πως ο πόλεμος στο Αφγανιστάν έχει χαθεί.

-Ακόμη και αν η σύγκρουση έχει κάνει λιγότερα πρωτοσέλιδα τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ δεν έχουν ρίξει ποτέ τόσες βόμβες στο Αφγανιστάν, όπως φέτος, σχολιάζει το περιοδικό Forbes.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Διοίκησης των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έριξαν 5,213 βόμβες και πυραύλους μεταξύ Ιανουαρίου και τέλος Σεπτεμβρίου 2018.

bomber

 

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν το 2010 όταν έπεσαν 5,101 βόμβες συνολικά. Αυτή ήταν η πιο αιματηρή χρονιά όπου 711 στρατιώτες της ΝΑΤΟικής Συμμαχίας και 1.271 άμαχοι σκοτώθηκαν. Προς το τέλος της Προεδρίας του Ομπάμα, ο αριθμός των βομβών μειώθηκε με 947 χτυπήματα το 2015 και 1.337 το 2016. Δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε μια νέα Αφγανική στρατηγική τον περασμένο Αύγουστο και έστειλε περισσότερα στρατεύματα στη χώρα, ο αριθμός των βομβών έχει αυξηθεί δραματικά.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αλλαγή των κανόνων εμπλοκής που επιτρέπει τις συμμαχικές δυνάμεις κατοχής να ανοίξουν πυρ εναντίον του εχθρού χωρίς να έρχονται σε επαφή μαζί του. Η αλλαγή έγινε απο τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Jim Mattis, στρατηγό σε αποστρατεία, που αφαίρεσε τους περιορισμούς για να κάνει τις αεροπορικές επιδρομές πιό αποτελεσματικές. Η αλλαγή των κανόνων σε συνδυασμό με έναν υψηλότερο ρυθμό των αεροπορικών επιδρομών από την Αφγανική Πολεμική Αεροπορία (που δεν περιλαμβάνονται στο σχεδιάγραμμα) έχει οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους αμάχων. Τον περασμένο μήνα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των αμάχων κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2018 είναι υψηλότερος από κάθε έτος, από τότε που άρχισε να κρατάει στατιστική το 2009.

Η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ όπου και Ελληνικές δυνάμεις συμμετέχουν δεν έχει φέρει την ειρήνη στον πολύπαθο λαό του Αφγανιστάν όπως ήταν τότε οι εξαγγελίες του ΟΗΕ. Να θυμηθούμε ότι και με αποφάσεις του ΟΗΕ βρέθηκαν όλοι αυτοί οι στρατοί στο Αφγανιστάν. Αντίθετα το λουτρό αίματος συνεχίζεται ασταμάτητα. Το αίτημα που αφορά όλους τους κατακτητές είναι να αποσυρθούν αμέσως και να αφήσουν τον λαό του Αφγανιστάν να αποφασίσει για την τύχη του. Η ευχή βέβαια είναι ταυτόχρονα να βρεί την δύναμη και να αποτινάξει και τους ντόπιους δυνάστες του και να ξαναβρεί την ελευθερία του όπως απολάμβανε την δεκαετία του 70 πριν οι Αμερικάνοι δημιουργήσουν τον εμφύλιο και την μετέπειτα καταδυναστευσή του.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία