Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ-Κορονοϊός: Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων — Είναι ακόμη δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε αύξη­ση ρεκόρ των νέων κρου­σμά­των κορο­νοϊ­ού παγκο­σμί­ως σήμε­ρα, με 228.102 νέες μολύν­σεις σε διά­στη­μα 24 ωρών.

Τη μεγα­λύ­τε­ρη αύξη­ση κατα­γρά­φουν οι ΗΠΑ, η Βρα­ζι­λία, η Ινδία και η Νότια Αφρι­κή, σύμ­φω­να με την ημε­ρή­σια έκθε­ση του Οργανισμού.

Το προη­γού­με­νο ρεκόρ νέων κρου­σμά­των του ΠΟΥ ήταν 212.326 την 4η Ιουλίου.

Ο αριθ­μός των θανά­των παρα­μέ­νει στα­θε­ρός, στους περί­που 5000 ημερησίως.

Τις προη­γού­με­νες 24 ώρες κατα­γρά­φη­καν σε όλον τον κόσμο 5.112 νέοι θάνα­τοι και 224.319 νέα κρού­σμα­τα. Οι χώρες όπου ανα­φέρ­θη­καν οι περισ­σό­τε­ροι θάνα­τοι σε ένα 24ωρο είναι η Βρα­ζι­λία (1.220), οι ΗΠΑ (739), και το Μεξι­κό (730).

Οι ΗΠΑ, που κατέ­γρα­ψαν τον πρώ­το τους θάνα­το από κορο­νο­ϊό στις αρχές Φεβρουα­ρί­ου, είναι η πλέ­ον πλη­γεί­σα χώρα τόσο σε αριθ­μό νεκρών όσο και κρου­σμά­των, με 133.542 θανά­τους και 3.144.472 κρού­σμα­τα. Του­λά­χι­στον 969.111 άνθρω­ποι έχουν αποθεραπευτεί.

Μετά τις ΗΠΑ, η πλέ­ον πλη­γεί­σα χώρα είναι η Βρα­ζι­λία με 69.184 νεκρούς και 1.755.779 κρού­σμα­τα, η Βρε­τα­νία με 44.650 νεκρούς (288.133 κρού­σμα­τα), η Ιτα­λία με 34.938 νεκρούς (242.639 κρού­σμα­τα) και το Μεξι­κό με 33.526 νεκρούς (282.283 κρούσματα).

Μετα­ξύ των χωρών που έχουν πλη­γεί πολύ σκλη­ρά, το Βέλ­γιο θρη­νεί τους περισ­σό­τε­ρους νεκρούς σε σύγκρι­ση με τον πλη­θυ­σμό του, με 84 θανά­τους ανά 100.000 κατοί­κους, ακο­λου­θούν η Βρε­τα­νία (66), η Ισπα­νία (61), η Ιτα­λία (58) και η Σου­η­δία (55).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) μετρά επι­σή­μως 83.585 κρού­σμα­τα (4 νέα) και 4.634 νεκρούς. Ο αριθ­μός των θανά­των, σύμ­φω­να με τις κινε­ζι­κές αρχές, παρα­μέ­νει αμε­τά­βλη­τος από τα μέσα του Μαΐ­ου. Επί­σης, 78.609 άνθρω­ποι θεω­ρεί­ται ότι έχουν αποθεραπευτεί.

Το προη­γού­με­νο 24ωρο η Ναμί­μπια ανα­κοί­νω­σε τον πρώ­το θάνα­το εξαι­τί­ας του ιού στην επι­κρά­τειά της.

Η Ευρώ­πη έχει κατα­γρά­ψει 201.723 θανά­τους και 2.803.100 κρού­σμα­τα, οι ΗΠΑ και ο Κανα­δάς 142.335 θανά­τους (3.251.493 κρού­σμα­τα), η Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και η Καραϊ­βι­κή 138.337 θανά­τους (3.186.561 κρού­σμα­τα), η Ασία 41.422 θανά­τους (1.658.293 κρού­σμα­τα), η Μέση Ανα­το­λή 19.555 νεκρούς (893.896 κρού­σμα­τα), η Αφρι­κή 12.633 νεκρούς (557.308 κρού­σμα­τα), η Ωκε­α­νία 135 νεκρούς (10.619 κρούσματα).

Ο απο­λο­γι­σμός αυτός συντά­χθη­κε από δεδο­μέ­να που συνέ­λε­ξαν τα γρα­φεία του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου από τις αρμό­διες εθνι­κές αρχές και πλη­ρο­φο­ρί­ες από τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγεί­ας (ΠΟΥ).

ΠΟΥ: Είναι ακόμη δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας δια­βε­βαί­ω­σε σήμε­ρα ότι είναι ακό­μη δυνα­τό να τεθεί υπό έλεγ­χο η επι­δη­μία Covid-19, ακό­μα κι αν ο αριθ­μός των κρου­σμά­των «υπερ­δι­πλα­σιά­στη­κε τις έξι τελευ­ταί­ες εβδομάδες».

«Υπάρ­χουν πολυά­ριθ­μα παρα­δείγ­μα­τα σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο, που δεί­χνουν πως ακό­μα κι αν η επι­δη­μία είναι πολύ έντο­νη εκεί, μπο­ρεί να τεθεί υπό έλεγ­χο», είπε σε δημο­σιο­γρά­φους ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντά­νομ Γκε­μπρε­γέ­σους, ανα­φέ­ρο­ντας τις περι­πτώ­σεις της Ισπα­νί­ας, της Ιτα­λί­ας και της Νότιας Κορέας.

«Μονά­χα η ανά­λη­ψη επι­θε­τι­κής δρά­σης σε συν­δυα­σμό με την εθνι­κή ενό­τη­τα και την παγκό­σμια αλλη­λεγ­γύη μπο­ρούν να ανα­στρέ­ψουν την πορεία της παν­δη­μί­ας», προει­δο­ποί­η­σε ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του ΠΟΥ.

Ο Τέντρος Αντά­νομ Γκε­μπρε­γέ­σους επέ­μει­νε για μία ακό­μη φορά στη σημα­σία της διε­ξα­γω­γής δια­γνω­στι­κών τεστ, την ιχνη­λά­τη­ση των κρου­σμά­των και την απο­μό­νω­ση των ασθε­νών «για να σπά­σουν οι αλυ­σί­δες μετάδοσης».

Από την πλευ­ρά της, η Μαρία Φαν Κερκ­χό­βε, αξιω­μα­τού­χος του ΠΟΥ για την παν­δη­μία COVID-19, είπε σήμε­ρα πως η μετά­δο­ση με τον αέρα του νέου κορο­νοϊ­ού απο­τε­λού­σε πάντα πηγή ανη­συ­χί­ας, όμως τα στα­γο­νί­δια φαί­νε­ται πως είναι η πιο κοι­νή δια­δρο­μή μόλυνσης.

«Η μετά­δο­ση μέσω του αέρα είναι ένας από τους τρό­πους δια­σπο­ράς για τον οποίο ανη­συ­χού­σα­με από την αρχή, ιδί­ως στους χώρους υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης… όπου γνω­ρί­ζου­με ότι αυτά τα στα­γο­νί­δια μπο­ρούν να… παρα­μεί­νουν στο αέρα για μεγα­λύ­τε­ρο διάστημα».

Δραματική η κατάσταση στη Σερβία

Η χει­ρό­τε­ρη ημέ­ρα από την εκδή­λω­ση της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού κατα­γρά­φε­ται σήμε­ρα στη Σερ­βία. Οι θάνα­τοι το τελευ­ταίο 24ωρο έφτα­σαν τους 18 εκ των οποί­ων οι δέκα στην επαρ­χία του Σαν­τζάκ. Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των νεκρών από τον κορο­νο­ϊό έφτα­σε τους 370. Καλ­πά­ζει και η μετα­δο­τι­κό­τη­τα της νόσου, αφού από εχθές το μεση­μέ­ρι μέχρι σήμε­ρα επι­βε­βαιώ­θη­καν αλλά 382 νέα κρού­σμα­τα, ενώ συνο­λι­κά νόση­σαν 17.724 άτο­μα. Σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση νοση­λεύ­ο­νται 130 ασθε­νείς οι οποί­οι είναι δια­σω­λη­νω­μέ­νοι. Τα στοι­χεία αυτά ανα­κοί­νω­σε σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου η πρω­θυ­πουρ­γός ‘Ανα Μπρ­νά­μπιτς η οποία ανέ­φε­ρε ότι τα περισ­σό­τε­ρα νέα κρού­σμα­τα προ­έρ­χο­νται από το Βελι­γρά­δι. Η πρω­θυ­πουρ­γός απηύ­θυ­νε έκκλη­ση στους πολί­τες να τηρούν τα μέτρα προ­στα­σί­ας και υγιει­νής, όπως και την κοι­νω­νι­κή απο­στα­σιο­ποί­η­ση. Εξέ­φρα­σε φόβους ότι οι δια­δη­λώ­σεις θα επι­δει­νώ­σουν την επι­δη­μιο­λο­γι­κή κατά­στα­ση στη χώρα και χαρα­κτή­ρι­σε ανεύ­θυ­νη τη συμπε­ρι­φο­ρά όσων συμ­με­τέ­χουν σ’ αυτές. Η κ. Μπρα­μπιτς δεν απέ­κλει­σε το ενδε­χό­με­νο να επι­βλη­θεί το μέτρο της γενι­κής απα­γό­ρευ­σης της κυκλο­φο­ρί­ας στο άμε­σο μέλ­λον αν επι­δει­νω­θεί η επι­δη­μιο­λο­γι­κή κατά­στα­ση περαιτέρω.

Το σύστη­μα υγεί­ας στην πρω­τεύ­ου­σα κιν­δυ­νεύ­ει να καταρ­ρεύ­σει προει­δο­ποί­η­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας Ζλά­τι­μπορ Λόν­τσαρ. «Οι δυνα­τό­τη­τες νοση­λεί­ας των νοσο­κο­μεί­ων ανα­φο­ράς για την Covid-19 στο Βελι­γρά­δι έχουν εξα­ντλη­θεί. Χθες βρά­δυ μετα­φέ­ρα­με δεκά­δες ασθε­νείς σε νοσο­κο­μεία γει­το­νι­κών πόλε­ων εάν ωστό­σο συνε­χί­σουν να αυξά­νο­νται με αυτόν τον ρυθ­μό τα κρού­σμα­τα σύντο­μα θα έχου­με σοβα­ρό πρό­βλη­μα» επι­σή­μα­νε ο σέρ­βος υπουρ­γός Υγεί­ας μετά από σύσκε­ψη με τους διευ­θυ­ντές των νοσοκομείων.

Στο Βελι­γρά­δι από σήμε­ρα άρχι­σαν να εφαρ­μό­ζο­νται τα νέα περιο­ρι­στι­κά μέτρα που απο­φά­σι­σε χθες η κυβέρ­νη­ση. Απα­γο­ρεύ­ο­νται οι συνα­θροί­σεις άνω των δέκα ατό­μων σε εσω­τε­ρι­κούς και εξω­τε­ρι­κούς χώρους, όλα τα κατα­στή­μα­τα θα κλεί­νουν στις 9:00 η ώρα το βρά­δυ, ενώ είναι περιο­ρι­σμέ­νος ο αριθ­μός των ατό­μων που θα εισέρ­χο­νται στα κατα­στή­μα­τα, ανά­λο­γα με το εμβα­δόν τους.

Δύσκο­λη είναι η κατά­στα­ση και στο Κόσο­βο όπου από εχθές κατέ­λη­ξαν 8 ασθε­νείς και επι­βε­βαιώ­θη­καν 207 νέα κρού­σμα­τα. Στο Κόσο­βο απε­βί­ω­σαν, συνο­λι­κά, 94 άτο­μα.

Βόρεια Μακεδονία: Για πρώτη φορά πάνω από 200 κρούσματα μέσα σε μία ημέρα

Η μεγα­λύ­τε­ρη ημε­ρή­σια αύξη­ση από τότε που ξεκί­νη­σε η επι­δη­μία του κορο­νοϊ­ού κατα­γρά­φη­κε σήμε­ρα στη Βόρεια Μακεδονία.

Συγκε­κρι­μέ­να, όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε από τις υγειο­νο­μι­κές αρχές της χώρας, το προη­γού­με­νο 24ωρο κατα­γρά­φη­καν 205 νέα κρού­σμα­τα του κορο­νοϊ­ού, ενώ έξι άνθρω­ποι που είχαν προ­σβλη­θεί από τη νόσο κατέ­λη­ξαν κατά το τελευ­ταίο 24ωρο.

Προη­γου­μέ­νως, η μεγα­λύ­τε­ρη ημε­ρή­σια αύξη­ση κρου­σμά­των του κορο­νοϊ­ού στη χώρα είχε σημειω­θεί στις 13 Ιου­νί­ου, όταν είχαν κατα­γρα­φεί 196 κρούσματα.

Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των στη Βόρεια Μακε­δο­νία ανέρ­χε­ται πλέ­ον στα 7.777, ενώ των θυμά­των στους 368.

Τα περισ­σό­τε­ρα από τα 205 νέα κρού­σμα­τα στη χώρα κατα­γρά­φη­καν στα Σκό­πια (60 κρού­σμα­τα) και ακο­λού­θως στο Σβέ­τι Νίκο­λε (29), στο Γκό­στι­βαρ (23) και στο Ντέ­μπαρ (17).

Τις περα­σμέ­νες 24 ώρες διε­νερ­γή­θη­καν 1728 τεστ κορο­νοϊ­ού στη χώρα. Συνο­λι­κά μέχρι σήμε­ρα έχουν εξε­τα­στεί 74.418 δείγ­μα­τα στη χώρα.

Γαλλία: Ξεπέρασαν τους 30.000 οι θάνατοι

Η Γαλ­λία έγι­νε σήμε­ρα η έκτη χώρα παγκο­σμί­ως που ξεπέ­ρα­σε επι­σή­μως τους 30.000 θανά­τους εξαι­τί­ας του κορονοϊού.

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε πως 25 άνθρω­ποι υπέ­κυ­ψαν το προη­γού­με­νο 24ωρο σε νοσο­κο­μεία μετά από επι­πλο­κές της νόσου. Από το ξέσπα­σμα της παν­δη­μί­ας στη χώρα, στις αρχές Μαρ­τί­ου, έχουν κατα­γρα­φεί συνο­λι­κά 30.004 θάνατοι.

Ο σημε­ρι­νός απο­λο­γι­σμός είναι μεγα­λύ­τε­ρος από τον μέσο όρο των 15 θανά­των ημε­ρη­σί­ως που κατα­γρά­φε­ται τις τελευ­ταί­ες επτά μέρες. Τον Ιού­νιο κατά μέσο 34 άνθρω­ποι πέθαι­ναν ημε­ρη­σί­ως στη χώρα, τον Μάιο 143 και τον Απρί­λιο 695.

Ο αριθ­μός των νοση­λευο­μέ­νων με Covid-19 μειώ­θη­κε κατά 115, φτά­νο­ντας τους 7.062, συνε­χί­ζο­ντας την πτω­τι­κή τάση εβδο­μά­δων. Ο αριθ­μός των ασθε­νών σε μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας μειώ­θη­κε επί­σης κατά 16 , φτά­νο­ντας τους 496. Για πρώ­τη φορά μετά τα μέσα Μαρ­τί­ου ο αριθ­μός των νοση­λευο­μέ­νων σε μεθ έπε­σε κάτω από 500 .

Τα τελευ­ταία στοι­χεία έρχο­νται σε μια στιγ­μή που η υπη­ρε­σία δημό­σιας υγεί­ας της χώρας ανα­φέ­ρει μια «νέα τάση ανό­δου της κυκλο­φο­ρί­ας του ιού SARS-CoV‑2» στην ηπει­ρω­τι­κή Γαλ­λία και οι αρχές κάλε­σαν σήμε­ρα σε «επα­γρύ­πνη­ση» μπρο­στά σε ένα κίν­δυ­νο για ένα δεύ­τε­ρο κύμα της επιδημίας.

Το Ισραήλ κατέγραψε νέο ρεκόρ κρουσμάτων

Το Ισρα­ήλ κατέ­γρα­ψε ρεκόρ μολύν­σε­ων από τον νέο κορω­νο­ϊό με περί­που 1500 νέα κρού­σμα­τα σε διά­στη­μα 24 ωρών, έγι­νε σήμε­ρα γνω­στό από το υπουρ­γείο Υγεί­ας της χώρας.

Από τα μεσά­νυ­χτα της Τετάρ­της έως τα μεσά­νυ­χτα της Πέμ­πτης, το υπουρ­γείο Υγεί­ας κατέ­γρα­ψε συγκε­κρι­μέ­να 1.504 νέα κρούσματα.

Αξιω­μα­τού­χος του υπουρ­γεί­ου επι­βε­βαί­ω­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ότι πρό­κει­ται για ένα ρεκόρ ημε­ρή­σιων κρου­σμά­των στη χώρα, η οποία μετρά ήδη περισ­σό­τε­ρα από 36.000 κρού­σμα­τα και 351 θανά­τους, μετά την ανα­κοί­νω­ση του πρώ­του κρού­σμα­τος εκεί την 21η Φεβρουαρίου.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός του Ισρα­ήλ Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου παρα­δέ­χθη­κε, κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης τύπου που παρα­χώ­ρη­σε χθες το βρά­δυ, ότι η άρση των μέτρων καρα­ντί­νας ενδε­χο­μέ­νως έγι­νε «πάρα πολύ νωρίς».

«Ανα­λαμ­βά­νω την ευθύ­νη», υπογράμμισε.

«Βρι­σκό­μα­στε μεσού­σης μιας παγκό­σμιας καται­γί­δας που κλι­μα­κώ­νε­ται. Βρι­σκό­μα­στε εν μέσω ενός δεύ­τε­ρου κύμα­τος», σημεί­ω­σε ο Ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός προ­τού παρου­σιά­σει το σχέ­διό του για την έξο­δο της χώρας από την οικο­νο­μι­κή κρί­ση, που σχε­τί­ζε­ται με την Covid-19.

Ξεπέρασαν τις 13.000 τα κρούσματα κορωνοϊού στην Τσεχία

Η Τσε­χία ανα­κοί­νω­σε αργά σήμε­ρα το από­γευ­μα 82 νέα κρού­σμα­τα του κορω­νοϊ­ού σε 24 ώρες, με το σύνο­λο αυτών από την αρχή της παν­δη­μί­ας να ξεπερ­νά τα 13.000, έπει­τα από μια πρό­σφα­τη άνο­δο των μολύν­σε­ων εξαι­τί­ας τοπι­κών εξάρσεων.

Η χώρα με πλη­θυ­σμό 10,7 εκα­τομ­μυ­ρί­ων έχει κατα­γρά­ψει 352 θανά­τους εξαι­τί­ας της Covid-19, αριθ­μός πολύ μικρό­τε­ρος από εκεί­νον των δυτι­κο­ευ­ρω­παϊ­κών γει­τό­νων της. Ήταν μια από τις πρώ­τες ευρω­παϊ­κές χώρες που επέ­βα­λε τον Μάρ­τιο δρα­στι­κά μέτρα περιο­ρι­σμών για την κατα­πο­λέ­μη­ση της παν­δη­μί­ας, αλλά έχει άρει πολ­λά από αυτά τα μέτρα από τον Μάιο.

Από τις 18 Ιου­νί­ου, σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοι­χεία, η χώρα εντό­πι­σε 14 φορές πάνω από 100 νέα κρού­σμα­τα σε 24 ώρες, με πιο πρό­σφα­το χθες Πέμ­πτη με 105 μολύν­σεις. Ο υψη­λό­τε­ρος ημε­ρή­σιος αριθ­μός σημειώ­θη­κε στις 28 Ιου­νί­ου όταν ανα­φέρ­θη­καν 305 νέες μολύν­σεις, σύμ­φω­να με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η άνο­δος οφεί­λε­ται σε μεγά­λο βαθ­μό σε ένα ξέσπα­σμα σε μια ανα­το­λι­κή περιο­χή εξο­ρύ­ξε­ων, γεγο­νός που ώθη­σε στις αρχές Ιου­λί­ου την κρα­τι­κή εται­ρεία OLD να κλεί­σει ορυ­χεία της στην περιοχή.

Αξιω­μα­τού­χοι υγεί­ας τονί­ζουν ότι το ξέσπα­σμα έχει περιο­ρι­στεί, αλλά η κυβέρ­νη­ση δέχθη­κε κρι­τι­κή για αργο­πο­ρη­μέ­νη αντί­δρα­ση. Άλλες μικρό­τε­ρες εξάρ­σεις του ιού κατα­γρά­φη­καν επί­σης σε δύο άλλες περιο­χές την τελευ­ταία εβδομάδα.

Ιράκ: Αύξηση 600% των κρουσμάτων κορωνοϊού τον Ιούνιο

Μια Ιρα­κι­νή βου­λευ­τί­να άφη­σε σήμε­ρα την τελευ­ταία της πνοή νικη­μέ­νη από τον νέο κορω­νο­ϊό, ανα­κοί­νω­σε το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων της χώρας, με τα κρού­σμα­τα Covid-19 να έχουν εκτο­ξευ­τεί κατά 600% τον Ιού­νιο, σύμ­φω­να με μια μη κυβερ­νη­τι­κή οργάνωση.

Η βου­λευ­τί­να Γκί­ντα Κάμπαχ, ηλι­κί­ας 46 ετών, από την επαρ­χία Ντι­γιά­λα, στην ανα­το­λι­κή Βαγδά­τη, είναι το πρώ­το μέλος του ιρα­κι­νού κοι­νο­βου­λί­ου που πέθα­νε από την Covid-19, όμως του­λά­χι­στον 20 συνά­δελ­φοί της έχουν προ­σβλη­θεί από τον ιό, όπως επι­βε­βαί­ω­σε πρό­σφα­τα ο πρό­ε­δρος της ιρα­κι­νής βου­λής Μοχά­μεντ αλ Χαλμπούσι.

Αν και στο Ιράκ τα κρού­σμα­τα Covid-19 κινού­νταν για και­ρό σε σχε­τι­κά χαμη­λά ποσο­στά, τον Ιού­νιο, σύμ­φω­να με τη μη κυβερ­νη­τι­κή οργά­νω­ση International Rescue Committee (IRC), οι μολύν­σεις εκτο­ξεύ­θη­καν κατά 600% κι ενώ εκα­το­ντά­δες επαγ­γελ­μα­τί­ες υγεί­ας νόση­σαν από τον νέο κορωνοϊό.

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας του Ιράκ ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι έχει κατα­γρά­ψει περί­που 70.000 κρού­σμα­τα και σχε­δόν 3.000 νεκρούς, ενώ περί­που 40.000 άνθρω­ποι αποθεραπεύτηκαν.

Με τα νοσο­κο­μεία στα όριά τους, οι εγκα­τα­στά­σεις της Διε­θνούς Έκθε­σης της Βαγδά­της εξο­πλί­στη­καν με νοσο­κο­μεια­κές κλί­νες και πολ­λά ξενο­δο­χεία υπο­δέ­χο­νται πλέ­ον οικο­γέ­νειες σε καραντίνα.

Όμως, σε μια χώρα με χρό­νιες ελλεί­ψεις σε για­τρούς, φάρ­μα­κα και κλί­νες, πολ­λά βίντεο κυκλο­φο­ρούν στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, όπου κατα­γρά­φο­νται νοσο­κο­μεία, μετα­ξύ άλλων, στην επαρ­χία Ζι Καρ, να μην δια­θέ­τουν οξυ­γό­νο, για να βοη­θή­σουν τους ασθε­νείς, ενώ συγ­γε­νείς κατα­φέ­ρο­νται ενα­ντί­ον για­τρών και νοση­λευ­τών και επι­τέ­θη­καν σε του­λά­χι­στον μία γιατρό.

Οι νεκροί από κορωνοϊό στη Ρωσία ξεπέρασαν τους 11.000

Ο απο­λο­γι­σμός των νεκρών από τον νέο κορω­νο­ϊό στη Ρωσία ξεπέ­ρα­σε σήμε­ρα τους 11.000, καθώς η χώρα ανα­κοί­νω­σε 174 νέους θανά­τους το τελευ­ταίο 24ωρο.

Το ρωσι­κό κέντρο για την αντι­με­τώ­πι­ση της κρί­σης του κορω­νοϊ­ού ανα­κοί­νω­σε 6.635 νέα κρού­σμα­τα, αυξά­νο­ντας τον συνο­λι­κό απο­λο­γι­σμό των κρου­σμά­των στη χώρα σε 713.936, τον τέταρ­το μεγα­λύ­τε­ρο στον κόσμο.

Ο αριθ­μός των νεκρών φθά­νει τώρα τις 11.017. Η Ρωσία ανα­κοί­νω­σε πως 489.068 άνθρω­ποι έχουν αναρρώσει.

Η Ινδία κατέγραψε 26.506 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Η Ινδία κατέ­γρα­ψε σήμε­ρα έναν αριθ­μό ρεκόρ 26.506 νέων κρου­σμά­των κορω­νοϊ­ού, καθώς οι Αρχές επέ­βα­λαν εκ νέου καρα­ντί­να στο πολυ­πλη­θέ­στε­ρο κρα­τί­διο της χώρας και σε βιο­μη­χα­νι­κό κέντρο με εργο­στά­σια αυτο­κι­νή­των, φαρ­μά­κων και ζυθοποιίες.

Με τα νέα κρού­σμα­τα ο συνο­λι­κός αριθ­μός των προ­σβε­βλη­μέ­νων με SARS-CoV‑2 πλη­σιά­ζει τους σχε­δόν 800.000 στην τρί­τη σε αριθ­μό επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Οι θάνα­τοι από Covid-19 στην Ινδία ανέρ­χο­νται πλέ­ον σε 21.000 από τον Ιανουά­ριο που εντο­πί­στη­κε το πρώ­το κρού­σμα νέου κορω­νοϊ­ού εκεί, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του ομο­σπον­δια­κού Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας που δόθη­καν σήμε­ρα στη δημοσιότητα.

Περί­που το 60% των κρου­σμά­των της χώρας εντο­πί­ζο­νται στην πρω­τεύ­ου­σα Νέο Δελ­χί, όπως και στο κρα­τί­διο Μαχα­ρά­στρα, όπου βρί­σκε­ται η οικο­νο­μι­κή πρω­τεύ­ου­σα της χώρας Μου­μπάι, και στο νότιο κρα­τί­διο Ταμίλ Ναντού.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο