Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΠΟΥ: Με ελληνικά γράμματα οι ονομασίες των μεταλλάξεων του κορωνοϊού

Πρόταση για ονομασία των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού βασισμένη στο ελληνικό αλφάβητο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με σαφή πρόθεση να απομακρυνθεί ο κίνδυνος στιγματισμού ορισμένων χωρών.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ συνέστησε την μετονομασία των μεταλλάξεων που εντοπίζονται σε όλο τον κόσμο με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, προκειμένου να γίνει ευκολότερη η αναγνώριση τους σε όλα τα ακροατήρια.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα ονοματοδοσίας των μεταλλάξεων, η λεγόμενη παραλλαγή Kent, η οποία οδήγησε σε σκληρά μέτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο τα Χριστούγεννα θα ονομάζεται «Άλφα».

Η μετάλλαξη που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Μάιο του 2020 είναι η «Βήτα», ενώ το στέλεχος από τη Βραζιλία είναι το «Γάμμα».

Η μετάλλαξη της Covid-19 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία ονομάστηκε «Δέλτα».

Η επιδημιολόγος, Μαρία Βαν Κέρχοφ, κατέστησε σαφές ότι οι νέες ονομασίες δεν αντικατέστησαν τα υπάρχοντα επιστημονικά ονόματα, όπως το B1617.2 για την ινδική παραλλαγή, τόνισε ωστόσο ότι «καμία χώρα δεν πρέπει να στιγματιστεί».

Πολλοί ειδικοί έχουν επισημάνει ότι το να δίνεις όνομα στις μεταλλάξεις με βάση τη χώρα στην οποία εντοπίστηκαν αρχικώς μπορεί να οδηγήσει σε άδικη διάκριση.

 Αντιδράσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιστήμονες αντιδρούν σε αυτή την κίνηση του ΠΟΥ.

Μιλώντας στο kathimerini.gr, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ, Θεοδώρα Χατζηιωάννου, τόνισε ότι οι κορωνοϊοί είναι ήδη χωρισμένοι σε οικογένειες, οι οποίες ονομάζονται άλφα, βήτα, κλπ.

Σημείωσε, επίσης, ότι «δεν είναι αρμοδιότητα του ΠΟΥ να ονομάζει ιούς, καθώς υπάρχει διεθνής οργανισμός υπεύθυνος για αυτό (του οποίου είμαι μέλος)». «Για παράδειγμα, ο SARS-CoV-2 είναι βήτα κορωνοιός», τονίζει και προσθέτει ότι «η ονομασία βασισμένη σε τόπους βοηθάει και εγώ τουλάχιστον δεν την βρίσκω ρατσιστική».

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Ατέχνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής