Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΠΟΥ: «Τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά δεν αποτρέπουν πλήρως τη μετάδοση»

Τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων μεγάλων καπιταλιστικών κρατών, που εναπόθεσαν τη λύση στο πρόβλημα της πανδημίας, αποκλειστικά και μόνο στους μαζικούς εμβολιασμούς, αναδεικνύουν οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, που παρουσιάζει νέα έξαρση, με επίκεντρο την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Γενεύη την Τετάρτη, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι πολλοί εμβολιασμένοι πέφτουν σε μία «ψευδή αίσθηση ασφάλειας» και σκέφτονται -λανθασμένα- ότι η λήψη του εμβολίου για τον COVID σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις. «Τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά δεν αποτρέπουν πλήρως τη μετάδοση», σημείωσε.

Αυτό που δεν είπε ωστόσο ο επικεφαλής του ΠΟΥ, είναι ότι αυτός ο λανθασμένος τρόπος σκέψης δεν «έπεσε από τον ουρανό», αντίθετα είναι αποτέλεσμα επίσημων πολιτικών και πρακτικών πολλών αστικών κυβερνήσεων, που πρόβαλλαν τους εμβολιασμούς ως την «πανάκεια» για την πανδημία και όχι ως ένα ισχυρό όπλο, που θα πρέπει να συνδυαστεί με τη διατήρηση των μέτρων προστασίας και φυσικά την σοβαρή ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας.

Μάλιστα, όπως παραδέχθηκε ο Γκεμπρεγέσους, τα δεδομένα δείχνουν ότι πριν από την άφιξη της παραλλαγής «Delta», τα εμβόλια δεν εξάλειψαν τη μετάδοση, απλώς τη μείωσαν κατά περίπου 60%. Με τη παραλλαγή «Delta» όμως, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 40% περίπου.

«Δεν μπορούμε να το πούμε πιο ξεκάθαρα: ακόμα κι αν έχετε εμβολιαστεί, συνεχίστε να λαμβάνετε προφυλάξεις για να αποφύγετε να μολυνθείτε εσείς και να μολύνετε κάποιον άλλο που θα μπορούσε να πεθάνει. Αυτό σημαίνει να φοράτε μάσκα, να διατηρείτε αποστάσεις, να αποφεύγετε τον συγχρωτισμό και να προσπαθείτε να συναντάτε άλλους ανθρώπους σε εξωτερικούς χώρους, ή σε έναν καλά αεριζόμενο κλειστό χώρο», είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά στη χθεσινή συνέντευξη έγινε στην Ευρώπη, η οποία έχει γίνει και πάλι επίκεντρο της πανδημίας, με περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα, αύξηση 11% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Την περασμένη εβδομάδα, περισσότερο από το 60% όλων των αναφερόμενων κρουσμάτων και θανάτων από COVID-19 παγκοσμίως ήταν και πάλι στην Ευρώπη», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. «Ο τεράστιος αριθμός των κρουσμάτων μεταφράζεται σε αβάσταχτη πίεση στα συστήματα υγείας και σε εξαντλημένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας», πρόσθεσε.

che guevara 008