Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Τετάρτη 13 Ιουνίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

  • Στη συναυλία «Δύο σαν ένα», η Ανδριάνα Μπάμπαλη και ο Γιώργης Χριστοδούλου παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με τα ωραιότερα ελληνικά ντουέτα που έχουν γραφτεί. Στις 9 μ.μ. Blender Gallery. Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα.
  • «20 + 1 λαϊκά μεταπολεμικά τραγούδια» με μπαρόκ σύνολο ερμηνεύει η ηθοποιός Χριστίνα Μαξούρη. Στις 9.30 μ.μ. Στην αυλή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Θουκυδίδου 13.
  • Τον «Λάμπρο» του Δ. Σολωμού αφηγούνται σαν λαϊκό τραγούδι η Ολια Λαζαρίδου και ο μουσικός Μιχάλης Νικόπουλος. Στις 9 μ.μ. Eλαιώναs Festival. Tempus Verum – Εν Αθήναις, Ιάκχου 10.

ΧΟΡΟΣ

«Inoah» στην Πειραιώς 260

O βραβευμένος Bruno Beltrão και η ομάδα του Grupo de Rua θεωρούνται από τους σημαντικότερους δημιουργούς που προέρχονται από το hip hop και το street dance, χωρίς όμως να αρκούνται σε μία μεταφορά τού είδους από τον δρόμο στη σκηνή. Με το έργο «Inoah», ορμώμενος από τα σκάνδαλα διαφθοράς, ο δημιουργός -που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα- τοποθετείται απέναντι στις επικρατούσες στη Βραζιλία πολιτικές συνθήκες και διερωτάται: Πώς συνδεόμαστε με τον περιβαλλόντα χώρο, πώς διαμορφωνόμαστε από συνθήκες και ιδεολογίες; Μέσα σε μία σχεδόν άδεια σκηνή, δέκα χορευτές χτίζουν μία σχέση ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό κόσμο και πραγματεύονται τη συνδιαλλαγή, τη σύγκρουση, τη συνύπαρξη και τη συλλογικότητα. Στις 21:00. Εισιτήρια: 25 ευρώ (Α’ Ζώνη), από 15 έως 20 ευρώ (Β’ Ζώνη).

ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μισάνθρωπος του Μολιέρου από την Comédie-Française στη μεγάλη οθόνη

Η Comédie-Française θα βρεθεί για ακόμα μία φορά στο Γαλλικό Ινστιτούτο μέσω του κινηματογράφου για να προσφέρει το κλασικό ρεπερτόριό της. Ο «Μισάνθρωπος» παρουσιάζει μία κοινωνία, απελευθερωμένη από τη γονεϊκή και τη θρησκευτική κυριαρχία, με την επιφάνειά της να ραγίζει όταν αναδύεται η επιθυμία. Στριμωγμένοι από την ακρότητα του Alceste, έτοιμοι να απαρνηθούν κάθε μορφή κοσμικότητας, οι χαρακτήρες φανερώνουν, μέσα σε μία ημέρα, τις αντιφάσεις του ανθρώπινου είδους όταν υποτάσσεται στους λόγους της καρδιάς που η λογική αγνοεί. Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31). Στις 20:00. Εισιτήρια: 8 ευρώ (κανονικό), 4 ευρώ (μειωμένο για φοιτητές, ανέργους και κατόχους της κάρτας CLUB IFG).

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

«Μόνο ζωγραφική»

Την ατομική έκθεση του Αντώνη Βάθη «Μόνο ζωγραφική» παρουσιάζουν οι εκδόσεις Ροδακιό στην αίθουσα τέχνης Φωταγωγός. Κολοκοτρώνη 59Β,
στοά Κουρτάκη

«Κλίμακες»

Η Ρένα Παπασπύρου παρουσιάζει την έκθεση «Κλίμακες» στο Σπίτι της Κύπρου, έναν προσωπικό στοχασμό σε ένα βασικό στοιχείο της καθημερινότητας, σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου. Από τις 10 π.μ. Ξενοφώντος 2Α

Ελένη Πίταρη-Maioletti έκθεση «Ζωγραφική»

Στη ζωγραφική της Ελένης Πίταρη Maioletti η Ελλάδα έχει την ακτινοβολία του Βυζαντίου, δίχως να μοιράζεται ούτε μια σπιθαμή φωτός με την πέτρα της δωρικότητας και την εκκεντρικότητα του κορινθιακού: εδώ το χρώμα ξεπηδά -λόγω παράδοσης και μοντέρνας συμβίωσης- από τη χαρισματική ευφυΐα των μικρών και μεγάλων δασκάλων των εικόνων. Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Πατησίων 47. Ώρα εγκαινίων 19.00. Είσοδος ελεύθερη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο