Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Κυριακή 1 Ιουλίου

ΘΕΑΤΡΟ

«Πέρσες» του Αισχύλου από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου

Η παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, που παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017, έρχεται φέτος στο Ηρώδειο. Μια ζωντανή σύνθεση ποιητικού λόγου, μουσικής και θεατρικής δράσης, που αναζητώντας μια θεμελιώδη απλότητα, αναδεικνύει τις εσωτερικές δονήσεις του αρχαίου δράματος. Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς. Σκηνοθεσία – μουσική δραματουργία: Άρης Μπινιάρης. Μετρική διδασκαλία: Θεόδωρος Στεφανόπουλος. Σκηνικά: Κωνσταντίνος Λουκά. Κοστούμια: Ελένη Τζιρκαλλή. Κινησιολογία: Λία Χαράκη. Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς. Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Άτοσσα), Χάρης Χαραλάμπους (Αγγελιαφόρος), Νίκος Ψαρράς (Δαρείος) και Αντώνης Μυριαγκός (Ξέρξης). Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2018. Ώρα έναρξης: 21.00.

Ο «Θεσσαλικός Κύκλος» στο Αιγάλεω
Την Κυριακή 1 Ιούλη, στο θέατρο «Αλέξης Μινωτής», στο Αιγάλεω, στις 9 το βράδυ, η χορωδία, η ορχήστρα και η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ, δεμένες σε ένα σχήμα, παρουσιάζουν τον «Θεσσαλικό Κύκλο», σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και ποίηση Κώστα Βίρβου.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Νύχτες αλληλεγγύης

Με τίτλο «Νύχτες αλληλεγγύης» ξεκινάει απόψε το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 του Δήμου Χαλανδρίου. Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη μιας σπουδαίας γυναίκας που προσέφερε πολλά στην πόλη, της Καλλιόπης Μουστάκα, δωρήτριας του Αετοπουλείου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της. Με προμετωπίδα του την αλληλεγγύη το φεστιβάλ περιλαμβάνει 65 εκδηλώσεις από όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων έχουν ελεύθερη είσοδο και οι θεατές καλούνται μόνο να συνεισφέρουν εθελοντικά με τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού και μεικτά θεάματα ενώ το φεστιβάλ ανοίγουν φέτος οι φορείς της πόλης με τις δικές τους εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν από σήμερα μέχρι και τις 9 Ιουλίου.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Αγαθόφρων, ο άτλας του συλλέκτη

1840: 3.696 σπάνιοι τίτλοι βιβλίων, τοποθετημένοι πολύ προσεκτικά σε 47 ξύλινα κιβώτια, εγκαταλείπουν τη σοφίτα του έκτου ορόφου της οδού Castillon 12 στο Παρίσι με προορισμό την Πελοπόννησο. Πρόκειται για το έργο ζωής του Κωνσταντίνου Αγαθόφρονα Νικολόπουλου, ο οποίος, μετά την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, αποφασίζει να δωρίσει στην γενέτειρα του πατέρα του, την Ανδρίτσαινα, μια από τις πιο σπάνιες ιδιωτικές συλλογές της εποχής. Ο ίδιος τραυματίζεται κατά τη συσκευασία των κιβωτίων και υποκύπτει από τέτανο, μόνος, στο Παρίσι. Τα βιβλία συνεχίζουν ορφανά το ταξίδι τους με το καράβι. 1931: Σχεδόν έναν αιώνα μετά, ένας άλλος δεινός συλλέκτης, ο Βάλτερ Μπένγιαμιν, αποσυσκευάζοντας τη βιβλιοθήκη του, εξομολογείται: «Κάθε πάθος συνορεύει με το χάος, όμως το συλλεκτικό πάθος εγγίζει τα όρια του χάους των αναμνήσεων». Παρόμοιες σκέψεις ίσως να είχε κάνει και ο Αγαθόφρων αν είχε φτάσει στην Ανδρίτσαινα και παραλάμβανε τη βιβλιοθήκη του. Με όχημα τις δύο ιστορίες, η δημιουργική πλατφόρμα werkraum φέρνει κοντά επαγγελματίες από την Αθήνα και τη Ζυρίχη που δραστηριοποιούνται στους χώρους της αρχιτεκτονικής, του θεάτρου και του βιβλίου και επιχειρεί μαζί τους μια μοναδική βιωματική εγκατάσταση για τους κρυμμένους θησαυρούς της γνώσης και το αέναο ταξίδι τους στον χρόνο. Διαμορφωμένη για το Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138, τηλ. 2103453111), η εγκατάσταση φιλοδοξεί να ξεδιπλώσει έναν άτλαντα μνήμης που ταξιδεύει ανάμεσά μας. Το έργο βρίσκεται υπό εξέλιξη και θα εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Σύλληψη – συντονισμός: Δάφνη Κοκκίνη. Δημιουργική ομάδα: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Δάφνη Κοκκίνη, Γιώργος Κουρμαδάς, Καρολίνα Μωρέττη. Ηχητική κατασκευή: Κορνήλιος Σελαμσής. Sound Design: Marcel Babazadeh. Φιλολογική επιμέλεια: Μαρία Σκιαδά. Σύμβουλος δραματουργίας: Armin Kerber. Κινηματογράφηση: Γιάννης Χήνος, Άλκηστις Κοκκίνη. Σχεδιασμός ήχου: Marcel Babazadeh.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Η υψηλή ραπτική της αρχαιότητας

Στους εκθεσιακούς χώρους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εκτίθενται πειραματικές ανασυνθέσεις μινωικών και μυκηναϊκών ενδυμασιών και παρουσιάζονται σε ειδικά οργανωμένες επιδείξεις. Εως τις 8/7.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Αμπελόκηποι Εκδήλωση αφιερωμένη στο Μίκη Θεοδωράκη

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο