• [ Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Τρίτη 10 Οκτωβρίου

ΘΕΑΤΡΟ

Κάρμεν στο Ηρώδειο

Η θρυλική παράσταση των Αντόνιο Γκαδές/Κάρλος Σάουρα που σφράγισε το φλαμένκο, επιστρέφει στο Ηρώδειο για μία μοναδική βραδιά, υπό την αιγίδα της ισπανικής πρεσβείας. Η χοροθεατρική εκδοχή της Κάρμεν πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παρίσι το 1983, λίγο μετά την ομώνυμη ταινία των Γκαδές/Σάουρα που σάρωσε τα βραβεία στα διεθνή φεστιβάλ. Η Κάρμεν έρχεται στο Ηρώδειο με την υπογραφή της Compañía Antonio Gades, της ομάδας που δημιούργησε ο μεγάλος χορευτής και σήμερα αποτελεί θεματοφύλακα του έργου του. Ηρώδειο: Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Τηλ.: 210 3241807. Ώρα 21.00. Εισιτήρια από 78 ευρώ έως 22 ευρώ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Η Γυναίκα», έκθεση εικαστικών υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής

Έκθεση με εικαστικά έργα υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής διοργανώνεται από 5 έως 13 Οκτωβρίου (εκτός Σαββατοκύριακου) στην Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Καλλιθέας «ΣΟΦΙΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ», Λασκαρίδου 120 και Φιλαρέτου Καλλιθέα, με θέμα «Η ΓΥΝΑΙΚΑ».

«Η Γυναίκα», έκθεση εικαστικών υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής

Έκθεση Μικρογλυπτικής στην αυλή της ΠΕΚΑΜ στο Θησείο

Εξήντα οκτώ εικαστικοί καλλιτέχνες με ενενήντα έργα παίρνουν μέρος στην έκθεση Μικρογλυπτικής που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), στην αυλή του πανέμορφου κτιρίου που η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού έχει παραχωρήσει τη χρήση στην ΠΕΚΑΜ, Αγ. Ασωμάτων 31 στο Θησείο.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι μέχρι τις 22 Οκτώβρη και οι ώρες λειτουργίας είναι 11.00-21.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στην έκθεση συμμετέχουν πάνω από 60 γλύπτες με πάνω από 90 έργα μικρών διαστάσεων (ως ένα μέτρο) μικρογλυπτικής.

Σε δελτίο Τύπου του Επιμελητηρίου τονίζεται: «Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία του ΕΕΤΕ με την Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου, γιατί όχι μόνο θα φέρει τη σύγχρονη μικρογλυπτική στο κοινό, αλλά πάνω από όλα θα αποτελέσει σημείο συνάντησης των εικαστικών καλλιτεχνών και των επισκεπτών με το Μουσείο της Μακρονήσου, χώρο που θυμίζει το μαρτυρικό τόπο “σωφρονισμού” χιλιάδων αγωνιστών που βασανίσθηκαν φρικτά ή και βρήκαν το θάνατο από το 1947 ως και το 1958»

Έκθεση «Black Beauty»

Νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν πρωτότυπα έργα εμπνευσμένα από τη γοητεία του μαυρόασπρου στον κινηματογράφο. Επιμέλεια: Γιάννης Ψυχοπαίδης. Στο πλαίσιο του 30ού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Γκαλερί “ΣτοART”: Στοά Κοραή. Ώρα 19.30.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2017-«Η Γυναίκα στην Ευρώπη»

Μουσική, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, street art, θέατρο και βαριετέ, δράσεις και παραστατικές τέχνες δρόμου, διαλέξεις, «tables rondes» και «rendez vous sociaux», εκπαιδευτικά προγράμματα, petanque και σκάκι φιλοξενεί το «5ο μικρό Παρίσι των Αθηνών», το πολυ-φεστιβάλ που συνδιοργανώνουν για φέτος το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής, με την υποστήριξη της γαλλικής πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας. Το θέμα του φετινού φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 15 Οκτωβρίου στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθης και την πλατεία Καραϊσκάκη, μέχρι τους σταθμούς Λαρίσης και Πελοποννήσου, είναι «Η Γυναίκα στην Ευρώπη».

ΣΙΝΕΜΑ

Cine – club με Μαρσέλ Καρνέ

Το Ciné -club κάνει έναρξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο με το αριστούργημα «Ξημερώνει» (1939) του πρωτοπόρου Μαρσέλ Καρνέ, με τους Ζαν Γκαμπέν, Αρλετί, Ζιλ Μπερί, σε σενάριο Ζακ Πρεβέρ. Από τις κινηματογραφικές συνεργασίες του σκηνοθέτη με τον ποιητή, το « Ξημερώνει» («Le jour se leve», ο πρωτότυπος τίτλος) είναι εκείνο που ανήκει στον ποιητικό ρεαλισμό, σύμφωνα με τον Ζορζ Σαντούλ. Η προβολή γίνεται στον απόηχο της «Άνοιξης των ποιητών» που γιορτάστηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, τιμώντας φέτος τον Ζακ Πρεβέρ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τον θάνατό του. Προλογίζει ο Ρόμπι Εκσιέλ, δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου. Γαλλικό Ινστιτούτο: Σίνα 31. Ώρα 21.30. Είσοδος ελεύθερη.

• Ταινίες του 40ού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας προβάλλονται από σήμερα έως τις 11 Οκτωβρίου στο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21). Ωρα έναρξης 7 μ.μ.