Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πράγα: Αποκαθήλωσαν το άγαλμα του Σοβιετικού στρατηγού και απελευθερωτή της πόλης Ιβάν Κόνιεφ

Σε μια πράξη ασέβειας απέναντι στην ιστορία της πόλης, η δημοτική αρχή της 6ης περιφέρειας της Πράγας (Prague 6) προχώρησε σήμερα στην υλοποίηση της απόφασης για απομάκρυνση του ανδριάντα του Στρατηγού του Κόκκινου Στρατού Ιβάν Κόνιεφ.

Για μεγάλο διάστημα, με την ανοχή των τοπικών αρχών, το άγαλμα του Κόνιεφ είχε γίνει στόχος επιθέσεων, με αποκορύφωμα τον βανδαλισμό του από αγνώστους τον περασμένο Αύγουστο. Ανήμερα της 51ης επετείου από την σοβιετική παρέμβαση ενάντια στην αντεπαναστατική ανταρσία του 1968, βάνδαλοι είχαν ρίξει μπογιές και είχαν γράψει αντικομμουνιστικά συνθήματα, προκαλώντας την αντίδραση της Ρώσικης Πρεσβείας.

Ως… οικονομικότερη λύση απέναντι στους βανδαλισμούς η δημοτική αρχή είχε αποφασίσει τότε να καλύψει το άγαλμα, ενώ ο δήμαρχος της 6ης περιφέρειας Οντρέζ Κόλαρ πρότεινε την απομάκρυνση του. Σημειώνεται ότι ο ανδριάντας του Κόνιεφ είχε στηθεί το 1980, ως φόρος τιμής στον άνθρωπο που ηγήθηκε της απελευθέρωσης της Πράγας το Μάϊο του 1945.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το άγαλμα θα μεταφερθεί σε μουσείο ενώ στη θέση του θα αναγερθεί νέο μνημείο για τους απελευθερωτές της πόλης.

Ωστόσο, η στάση του δήμου απέναντι στο μνημείο του Κόνιεφ προδίδει τον βαθύ αντικομμουνισμό του αστικού κράτους της Τσεχίας. Ανάλογη απαράδεκτη στάση απέναντι σε μνημεία της σοσιαλιστικής περιόδου έχουν κρατήσει οι αρχές και στην Πολωνία, φτάνοντας στο σημείο να γκρεμίσουν πολλά εξ’ αυτών.

Μετά τον πόλεμο, ο Ιβάν Κόνιεφ  υπηρέτησε ως αρχιστράτηγος των σοβιετικών δυνάμεων στη Γερμανία, αργότερα διορίστηκε διοικητής των ενόπλων δυνάμεων του Συμφώνου της Βαρσοβίας,  ενώ είχε ηγετικό ρόλο κατά την επιχείρηση της ΕΣΣΔ ενάντια στην αντεπανάσταση του 1956 στην Ουγγαρία.  

Πηγή: idcommunism.com