Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πράγα: Ο βανδαλισμός σοβιετικού αγάλματος προκαλεί τριβές μεταξύ Τσεχίας και Ρωσίας

Ο βανδαλισμός από αγνώστους, πριν από λίγες μέρες, του αγάλματος του Σοβιετικού στρατηγού Ιβάν Κόνιεβ στην Πράγα προκαλεί τριβές στις σχέσεις τσέχικων και ρώσικων αρχών. 

Οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν να καθαρίσουν το άγαλμα (στο οποίο οι βάνδαλοι είχαν ρίξει μπογιές και είχαν γράψει αντικομμουνιστικά συνθήματα), προκαλώντας την αντίδραση της πρεσβείας της Ρωσίας.

Χθες, οι τοπικές αρχές της Πράγας κάλυψαν το άγαλμα με έναν μουσαμά και μια σκαλωσιά, με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για την… οικονομικότερη λύση ώστε να το προστατέψουν από τυχόν μελλοντικές επιθέσεις βανδαλισμού.

Με αφορμή το συμβάν, ο δήμαρχος της έκτης δημοτικής περιφέρειας της τσεχικής πρωτεύουσας, Οντρεζ Κόλαρ, ζήτησε προσφάτως την μεταφορά του αγάλματος στις εγκαταστάσεις της ρωσικής πρεσβείας. Η πρεσβεία απάντησε λέγοντας ότι το άγαλμα είναι ένα μνημείο αφιερωμένο στους χιλιάδες Σοβιετικούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά την απελευθέρωση της Τσεχοσλοβακίας. 

Ο Στρατηγός Ιβάν Κόνιεβ, ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ηγήθηκε των σοβιετικών δυνάμεων που τον Μάιο του 1945 απελευθεύρωσαν Πράγα από τους Ναζί. Ο στρατηγός Κόνιεβ είχε προηγουμένως εμπλακεί στην απελευθέρωση του Βερολίνου, ενώ αργότερα υπηρέτησε αρχιστράτηγος των σοβιετικών ενόπλων δυνάμεων στην Γερμανία κατά τη διάρκεια της ανέγερσης του Τείχους του Βερολίνου.

Η ανέγερση ωστόσο του αγάλματος στην πρωτεύουσα της Τσεχίας προκάλεσε την αντίδραση αντικομμουνιστικών κύκλων οι οποίοι κατηγορούν τον Κόνεβ εξαιτίας του ηγετικού ρόλου που διαδραμάτισε κατά την επιχείρηση των σοβιετικών ενάντια στην αντεπανάσταση του 1956 στην Ουγγαρία.