Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πράγα: Ο βανδαλισμός σοβιετικού αγάλματος προκαλεί τριβές μεταξύ Τσεχίας και Ρωσίας

Ο βαν­δα­λι­σμός από αγνώ­στους, πριν από λίγες μέρες, του αγάλ­μα­τος του Σοβιε­τι­κού στρα­τη­γού Ιβάν Κόνιεβ στην Πρά­γα προ­κα­λεί τρι­βές στις σχέ­σεις τσέ­χι­κων και ρώσι­κων αρχών. 

Οι τοπι­κές αρχές αρνή­θη­καν να καθα­ρί­σουν το άγαλ­μα (στο οποίο οι βάν­δα­λοι είχαν ρίξει μπο­γιές και είχαν γρά­ψει αντι­κομ­μου­νι­στι­κά συν­θή­μα­τα), προ­κα­λώ­ντας την αντί­δρα­ση της πρε­σβεί­ας της Ρωσίας. 

Χθες, οι τοπι­κές αρχές της Πρά­γας κάλυ­ψαν το άγαλ­μα με έναν μου­σα­μά και μια σκα­λω­σιά, με τη δικαιο­λο­γία ότι πρό­κει­ται για την… οικο­νο­μι­κό­τε­ρη λύση ώστε να το προ­στα­τέ­ψουν από τυχόν μελ­λο­ντι­κές επι­θέ­σεις βανδαλισμού.

Με αφορ­μή το συμ­βάν, ο δήμαρ­χος της έκτης δημο­τι­κής περι­φέ­ρειας της τσε­χι­κής πρω­τεύ­ου­σας, Οντρεζ Κόλαρ, ζήτη­σε προ­σφά­τως την μετα­φο­ρά του αγάλ­μα­τος στις εγκα­τα­στά­σεις της ρωσι­κής πρε­σβεί­ας. Η πρε­σβεία απά­ντη­σε λέγο­ντας ότι το άγαλ­μα είναι ένα μνη­μείο αφιε­ρω­μέ­νο στους χιλιά­δες Σοβιε­τι­κούς στρα­τιώ­τες που σκο­τώ­θη­καν κατά την απε­λευ­θέ­ρω­ση της Τσεχοσλοβακίας. 

Ο Στρα­τη­γός Ιβάν Κόνιεβ, ήρω­ας του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, ηγή­θη­κε των σοβιε­τι­κών δυνά­με­ων που τον Μάιο του 1945 απε­λευ­θεύ­ρω­σαν Πρά­γα από τους Ναζί. Ο στρα­τη­γός Κόνιεβ είχε προη­γου­μέ­νως εμπλα­κεί στην απε­λευ­θέ­ρω­ση του Βερο­λί­νου, ενώ αργό­τε­ρα υπη­ρέ­τη­σε αρχι­στρά­τη­γος των σοβιε­τι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων στην Γερ­μα­νία κατά τη διάρ­κεια της ανέ­γερ­σης του Τεί­χους του Βερολίνου.

Η ανέ­γερ­ση ωστό­σο του αγάλ­μα­τος στην πρω­τεύ­ου­σα της Τσε­χί­ας προ­κά­λε­σε την αντί­δρα­ση αντι­κομ­μου­νι­στι­κών κύκλων οι οποί­οι κατη­γο­ρούν τον Κόνεβ εξαι­τί­ας του ηγε­τι­κού ρόλου που δια­δρα­μά­τι­σε κατά την επι­χεί­ρη­ση των σοβιε­τι­κών ενά­ντια στην αντε­πα­νά­στα­ση του 1956 στην Ουγγαρία. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο