Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Πράσινες» απολύσεις

Για ρεκόρ απολύσεων στην αυτοκινητοβιομηχανία γίνεται λόγος στον Τύπο και πιο συγκεκριμένα για 10.000 απολύσεις παγκοσμίως από τη γερμανική «Daimler» (κατασκευάστρια της «Mercedes-Benz») και άλλες 9.500 από την «Audi».
Οι λόγοι που επικαλούνται είναι μεταξύ άλλων οι “αναγκαίες «εξοικονομήσεις» μερικών δισ. ευρώ”, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι τεχνολογίες για την προσαρμογή των αυτοκινητοβιομηχανιών στην ηλεκτροκίνηση και την «ψηφιακή εποχή».
Η μετάβαση στην «πράσινη οικονομία» στα καλύτερά της, λοιπόν, με τους εργαζόμενους να πληρώνουν το μάρμαρο!


Με το μανδύα της «αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής», οι χιλιάδες απολύσεις αντιμετωπίζονται ως «παράπλευρες απώλειες» μπροστά στα σχέδια κερδοφορίας των ομίλων.
Μήπως όμως το ίδιο δεν συμβαίνει και με τη λεγόμενη «απολιγνιτοποίηση» στην Ελλάδα, που προβάλλουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προωθώντας τις «πράσινες» μπίζνες;
Είναι τουλάχιστον αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι αυτοί που ξεζουμίζουν την εργατική τάξη, που τη βυθίζουν στην ενεργειακή φτώχεια και που διώχνουν κατά χιλιάδες τους εργαζόμενους από την παραγωγή, νοιάζονται για το περιβάλλον και ότι μοιράζονται με το λαό τη δικαιολογημένη ανησυχία του για την πορεία του κλίματος.
Το αντίθετο: Αξιοποιούν ακόμα και την καταστροφή που οι ίδιοι προκαλούν στο περιβάλλον, συμβάλλοντας καθοριστικά στην κλιματική αλλαγή, ως ένα ακόμα «εργαλείο» για την αναπαραγωγή των κερδών τους.
Το συμπέρασμα; Ακόμα και το «πρασίνισμα» των κερδών των βιομηχάνων θα μαυρίζει τις ζωές των εργαζομένων, προσθέτοντας νέα βάρη, ανασφάλεια και ανεργία.
Ολα δηλαδή τα σύμφυτα φαινόμενα με το σάπιο σύστημά τους