Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Πρέπει να συνεργασθούμε με τον καθένα (με τους Γερμανούς επίσης) που ημπορεί να μας σώσει από την εθνικήν αυτήν καταστροφήν» (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

Οι συντριπτικές νίκες του κόκκινου στρατού κατά των γερμανικών φασιστικών στρατευμάτων και των συμμάχων τους, τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1944 , αλλά και οι νίκες των Αγγλων-αμερικάνων σε άλλα μέτωπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου φανέρωσαν την επικείμενη τελική συντριβή του φασισμού.

Η επίθεση του σοβιετικού στρατού κατά της Ρουμανίας (η οποία ήταν σύμμαχος των Γερμανών και συμμετείχε μάλιστα στην επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης) άρχισε στις 20 του Αυγούστου 1944. Με την είσοδο του σοβιετικού στρατού στο Βουκουρέστι, στις 30 του Αυγούστου 1944, ολοκληρώνεται η απελευθέρωση της Ρουμανίας από το ναζιστικό ζυγό και το φασιστικό καθεστώς Αντονέσκου. Η νέα νίκη του Κόκκινου Στρατού σήμανε την αρχή του τέλους της γερμανικής κυριαρχίας στα Βαλκάνια.

Η είσοδος του κόκκινου στρατού στο βουλγαρικό έδαφος στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, συνέβαλε (μαζί με τον εθνικαπελευθερωτικό αγώνα του λαού από το Πατριωτικό Μέτωπο που είχε συγκροτηθεί με τη συμμετοχή του ΚΚΒ) στην ανατροπή του μοναρχοφασιστικoύ καθεστώτος στη Βουλγαρία και την εγκαθίδρυση στις 9 Σεπτεμβρίου της νέας κυβέρνησης (Πατριωτικό Λαϊκό Μέτωπο). Στις 28 Οκτώβρη οι αντιπρόσωποι της ΕΣΣΔ, Μ. Βρετανίας και ΗΠΑ υπογράφουν συμφωνία ανακωχής με τη Βουλγαρία. Τηρώντας τους όρους της ανακωχής αποσπάσματα του βουλγάρικου στρατού μαζί με το σοβιετικό στρατό πολεμούν σε επιχείρησες για την απελευθέρωση της Γιουγκοσλαβίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας. Στην Ελλάδα μεγάλο κομμάτι της χώρας έχει αρχίσει να απελευθερώνεται από τις δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Το ντοκουμέντο

Πρόκειται για προκήρυξη (ανυπόγραφη) που κυκλοφόρησε στη Βέροια (χωρίς ημερομηνία, αλλά σαφώς πριν την απελευθέρωση της- πιθανά τέλη Σεπτέμβρη). Ο Τίτλος της εύγλωττος: « Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ».Βρίσκεται στα ΓΑΚ Ν. Ημαθίας (Αρχείο Μιχάλη Αδαμίδη).

Η προκήρυξη που βγήκε με την άδεια φυσικά των γερμανικών αρχών κατοχής, αποδεικνύει περίτρανα ότι ο δοσιλογισμός, πήγαινε μαζί με τον αντικομουνισμό. Μάλιστα τον «χρησιμοποιούσαν» και εκείνη την εποχή (αλλά και αργότερα) ως «δικαιολόγηση» της πράξης τους στο όνομα της προστασίας των «συμφερόντων του έθνους». Με την προκήρυξη αυτή αναπαράγεται η θεωρία του «από Βορρά κινδύνου», του «πανσλαβισμού», ενώ ο φόβος από την επέλαση του κόκκινου στρατού, αλλά και της συμβολής του στις πολιτικές-κοινωνικές αλλαγές που επιφέρει στις χώρες των Βαλκανίων (π.χ Ρουμανία, Βουλγαρία) είναι έκδηλος. Μάλιστα εντύπωση προκαλεί και η κριτική προς την Αγγλία και η ωμή παραδοχή της ανάγκης συνεργασίας με τους γερμανούς κατακτητές που μπορούν δήθεν «να μας σώσουν από την εθνική καταστροφή».

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει :

«Ο Κομμουνισμός έχει εισβάλλει εις την Βουλγαρίαν ωσάν ένας πανσλαβικός χείμαρρος. Ο κίνδυνος από Βορρά έγινε και πάλιν, όπως τόσας φοράς εις την ιστορίαν μας, εξαιρετικώς απειλητικός. Εναντίον του κινδύνου αυτού πρέπει να ενωθούμε όλοι και να συγκεντρώσουμε τας δυνάμεις μας δια να προφυλάξωμε την πατρίδα μας από μίαν Βουλγαροκομμουνιστικήν κατάκτησιν που θα κατέκλυζε την Ελλάδα ωσάν τεράστιον κύμα φωτιάς και σφαγών.

Το παράδειγμα της Πωλωνίας, της Φιλανδίας και τελευταίως της Ρουμανίας μας δείχνει ότι η Αγγλία δεν ημπορεί να μας προστατεύση. Η έμμονος ιδέα ότι ο Κομμουνισμός θα σταματήση εις τα σύνορα της Ελλάδος είναι τρέλλα. Πρέπει να συνεργαστθούμε με τον καθένα (με τους Γερμανούς επίσης) που ημπορεί να μας σώσει από την εθνικήν αυτήν καταστροφήν. Διαφορετικά θα ξαναζήσωμε ακόμη μίαν φοράν την καταστροφήν του 1922, αλλά πολύ φοβερωτέραν. Ο εχθρός έχει ήδη τους προπομπούς του μέσα εις την χώραν μας.

Ονομάζονται ΕΑΜ και ΕΛΑΣ και είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τα εθνικά μας συμφέροντα εις μίαν κομμουνιστικήν επανάστασιν και να ανοίξουν εις τους εχθρούς τα σύνορά μας από Βορρά. Στα αυτιά του καθενός φθάνει το σύνθημα: «Αυτήν την στιγμήν του κινδύνου ενωθήτε κατά του Βουλαροκομμουνισμού.

Σκεφθήτε λογικά και υποστηρίξετε το κάθε τι που θα μας σώση από αυτήν την απειλήν.

Το κεφάλι ψηλά με θάρρος, αγωνισθήτε και σώστε την πατρίδα!»