Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Προβάδισμα Μπάιντεν – Ο Τραμπ καταγγέλλει νοθεία και προσφεύγει στα δικαστήρια

Δύο ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές, με το αποτέλεσμα ακόμη αβέβαιο, και το ενδιαφέρον στρέφεται στις ελάχιστες Πολιτείες που θα μπορούσαν να δώσουν, ακόμη και σήμερα, τη νίκη στον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, την ώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ξεκινήσει δικαστικές μάχες, με τη στήριξη, σε ορισμένες περιπτώσεις, των διαδηλώσεων των υποστηρικτών τους.

Μέχρι σήμερα το πρωί ο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει 253 ή 264 μεγάλους εκλέκτορες, αναλόγως του αν συμπεριληφθεί και η Αριζόνα στις Πολιτείες τις οποίες έχει ήδη κερδίσει. Δύο μεγάλα αμερικανικά μέσα, το Fox και το Associated Press τον θεωρούν ήδη νικητή εκεί, ωστόσο τα υπόλοιπα εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα είναι ακόμη αβέβαιο, γιατί τις τελευταίες ώρες ο Τραμπ κλείνει την ψαλίδα και απομένουν ακόμη να καταμετρηθούν χιλιάδες ψηφοδέλτια. Σε κάθε περίπτωση, ο Μπάιντεν χρειάζεται 6 ή 17 μεγάλους εκλέκτορες για να φτάσει στον «μαγικό αριθμό» των 270 και θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει στη Νεβάδα (6), την Τζόρτζια (16) ή την Πενσιλβάνια (20), ακόμη και σήμερα.

Ο Τζο Μπάιντεν διεύρυνε ελαφρά το προβάδισμά του επί του Ντόναλντ Τραμπ στη Νεβάδα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε η Πολιτεία αυτή, προκαλώντας την αντίδραση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, που έκανε λόγο για νοθεία και προανήγγειλε προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Με καταμετρημένο το 89% των ψήφων, ο Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 48,5% και ο Μπάιντεν 49,4%, με τη διαφορά πλέον να έχει ανέλθει σε περίπου 11 χιλιάδες ψήφους, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων «Edison Research».

Στην κομητεία Κλαρκ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη, το Λας Βέγκας, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται με ποσοστό 53,1%, έναντι 45,2% για τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο πρόεδρο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το επιτελείο του Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει αγωγή στο Λας Βέγκας την Πέμπτη, απαιτώντας να σταματήσει η καταμέτρηση των λεγόμενων «παράνομων ψήφων» στη Νεβάδα, ισχυριζόμενο ότι έχει αποδείξεις ότι άτομα που έχουν πεθάνει και μη κάτοικοι έχουν ψηφίσει στις εκλογές! Μάλιστα πρόσθεσε ότι τις σχετικές αποδείξεις θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου που θα δώσει αργότερα σήμερα.

Αν ο Μπάιντεν κερδίσει τη Νεβάδα, θα εξασφαλίσει άλλους 6 εκλέκτορες και θα κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την προεδρία, παρότι ο Τραμπ έχει το προβάδισμα σε τρεις άλλες πολιτείες.

Στην Τζόρτζια, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται με ποσοστό 49,5%, έναντι 49,2% του Μπάιντεν. Στη Βόρεια Καρολίνα, με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, ο Τραμπ παραμένει μπροστά με 50%, έναντι 48,6% του Μπάιντεν, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος διατηρεί το προβάδισμα και στην Πενσιλβάνια, με ποσοστό 50,3% έναντι 48,4% του Μπάιντεν, με καταμετρημένο το 92% των ψήφων.

Στην Πενσιλβάνια (20 μεγάλοι εκλέκτορες), με καταμετρημένο το 91% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται με ποσοστό 50,4% έναντι 48,3%, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research. Απομένουν να καταμετρηθούν περίπου 700.000 ψήφοι ακόμη, όλες τους επιστολικές.

Οι τοπικές αρχές ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση μέχρι αύριο, Παρασκευή.

Στη Βόρεια Καρολίνα (15 μεγάλοι εκλέκτορες), με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, ο Τραμπ έχει προβάδισμα 77.000 ψήφων (ποσοστό 50,1% έναντι 48,7% του Μπάιντεν). Όμως στην Πολιτεία αυτή γίνονται δεκτές και οι επιστολικές ψήφοι που έχουν ταχυδρομηθεί το αργότερο μέχρι την ημέρα των εκλογών (3 Νοεμβρίου), εφόσον φτάσουν στα χέρια των αρχών μέσα σε διάστημα 9 ημερών.

Ο Τραμπ απείλησε με περαιτέρω νομικές ενέργειες ενάντια σε αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών και σε άλλες πολιτείες. «Θα κινηθούμε νομικά για εκλογική απάτη σε όλες τις πρόσφατες Πολιτείες που ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι κέρδισε» έγραψε ο Τραμπ σε tweet, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες Πολιτείες ή περιπτώσεις που για τον ίδιο να συνιστούν εκλογική νοθεία.

belogiannis ploumpidis banner