Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Προεδρικές εκλογές στη Βολιβία με ένταση και συγκρούσεις – προηγείται ο Evo Morales

Νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας) στη Λα Πας, μπροστά στο κτίριο όπου βρίσκεται η έδρα της εκλογικής επιτροπής της Βολιβίας, καθώς η καταμέτρηση των ψήφων μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής συνεχίζει να προκαλεί πολεμική.

Μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Βολιβία, ο νυν σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρός της, Έβο Μοράλες, που διεκδικεί την τέταρτη θητεία του, με το «Κίνημα για το Σοσιαλισμό» (MAS), προηγείται με καταμετρημένο το 96,62% των ψήφων με 46,85%, έναντι του Κάρλος Μέσα, του νεοφιλελεύθερου συνασπισμού «Κοινότητα Πολιτών» (Comunidad Cuidadana) που είχε 36,74%, και ακολουθούν άλλοι υποψήφιοι όπως του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος με 8,79% και του σχήματος 21 F (από όσους υποστήριξαν το 2016 τη μη επανεκλογή του Μοράλες) με 4,21% και άλλοι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν μικρότερα ποσοστά.

Βολιβία εκλογές 2019 Evo Morales

Για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, ο υποψήφιος που προηγείται πρέπει να εξασφαλίσει είτε την απόλυτη πλειοψηφία, το 50% συν 1 ψήφο, ή να λάβει τουλάχιστον το 40% των ψήφων και να διαθέτει διαφορά 10 μονάδων από τον δεύτερο.

Ο Μοράλες, με την καταμέτρηση και των ψήφων των Βολιβιανών υπηκόων στο εξωτερικό, φαίνεται ότι θα υπερκαλύψει τις 10 μονάδες, έτσι δεν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 15 Δεκέμβρη.

Πάντως, ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κ. Μέσα, έχει τη στήριξη τόσο των ΗΠΑ όσο και της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) και αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών από την πρώτη στιγμή.

Ο αντιπρόεδρος της εκλογικής επιτροπής -του Ανώτατου Εκλογοδικείου (Tribunal Supremo Electoral, TSE)- που βρίσκεται στην καρδιά της πολεμικής στη Βολιβία για την καταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, υπέβαλε την παραίτησή του, επικρίνοντας τον τρόπο που ο οργανισμός αυτός χειρίστηκε το ζήτημα σε επιστολή του.

Ο Αντόνιο Κόστας εξήγησε πως παραιτείται εξαιτίας της «ατυχούς απόφασης του Ανώτατου Εκλογοδικείου να αναστείλει τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων μέσω του συστήματος μετάδοσης προκαταρκτικών εκλογικών αποτελεσμάτων, του λεγόμενου TREP».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Έβο Μοράλες ζήτησε από τον ΟΑΚ να στείλει «το ταχύτερο» τεχνική αποστολή στη Λα Πας, προκειμένου να επαληθευτεί «ένα προς ένα» ψηφοδέλτιο η καταμέτρηση των ψήφων στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας της Λατινικής Αμερικής, Ντιέγκο Πάρι Ροδρίγκες. Η Βολιβία «ζητεί να συσταθεί το ταχύτερο επιτροπή η οποία θα διενεργήσει έλεγχο όλης της επίσημης διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου», υπογράμμισε ο επικεφαλής της βολιβιανής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο Ντιέγκο Πάρι πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών και προσκάλεσε τον ΟΑΚ, που είχε αναπτύξει ομάδα εκλογικών παρατηρητών στη χώρα, τις ΗΠΑ, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ξένη κυβέρνηση ενδιαφέρεται να «συνοδεύσει» τη διαδικασία καταμέτρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι παρατηρητές του ΟΑΚ εξέφρασαν τη Δευτέρα την «ανησυχία» τους, μετά την ανακοίνωση νεότερων αποτελεσμάτων νωρίτερα την ίδια ημέρα, που έδιναν στον πρόεδρο Μοράλες διαφορά 10 μονάδων επί του πλησιέστερου αντιπάλου του, άρα τη νίκη από τον πρώτο γύρο, μολονότι την Κυριακή φαινόταν πως θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών τον Δεκέμβρη. Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα από την εκλογική επιτροπή.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)


 

Δείτε επίσης  |> Díaz-Canel felicita a Evo Morales por triunfo electoral