Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προειδοποιητικά πυρά κατά βρετανικού αντιτορπιλικού από ρωσικά πολεμικά πλοία — Διαψεύδει η Βρετανία

Ρωσι­κά πολε­μι­κά πλοία του στό­λου της Μαύ­ρης Θάλασ­σας σε συνερ­γα­σία με τη Μεθο­ρια­κή Υπη­ρε­σία της FSB (Ομο­σπον­δια­κή Υπη­ρε­σία Ασφα­λεί­ας) ανέ­κο­ψαν την πορεία πλεύ­σης του βρε­τα­νι­κού αντι­τορ­πι­λι­κού «Defender» που παρα­βί­α­σε τα χωρι­κά ύδα­τα της Ρωσί­ας στην περιο­χή του ακρω­τη­ρί­ου Φιο­λέντ. Ρωσι­κό πολε­μι­κό πλοίο μεθο­ρια­κής περι­πο­λί­ας έρι­ξε προει­δο­ποι­η­τι­κές βολές, ενώ ένα βομ­βαρ­δι­στι­κό Su-24M έρι­ξε βόμ­βες στην πορεία πλεύ­σης του πλοί­ου, ανα­κοί­νω­σε το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυνας.

Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση του Ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας, το βρε­τα­νι­κό αντι­τορ­πι­λι­κό «Defender» διέ­νυ­σε τρία χιλιό­με­τρα εντός των ρωσι­κών χωρι­κών υδά­των προ­τού ανα­χαι­τι­στεί.

Σύμ­φω­να με τη Μόσχα, το βρε­τα­νι­κό αντι­τορ­πι­λι­κό έλα­βε την προει­δο­ποί­η­ση ότι θα γίνει χρή­ση πυρών σε περί­πτω­ση που παρα­βιά­σει τα κρα­τι­κά σύνο­ρα της Ρωσί­ας, αλλά δεν υπήρ­ξε καμία αντίδραση.

«Στις 12.06 και στις 12.08 το πλοίο μεθο­ρια­κής περι­πο­λί­ας έρι­ξε προει­δο­ποι­η­τι­κά πυρά. Στις 12.19 αερο­σκά­φος τύπου Su-24M έρι­ξε προει­δο­ποι­η­τι­κά τέσ­σε­ρις βόμ­βες (OFAB-250) στην πορεία πλεύ­σης του αντι­τορ­πι­λι­κού “Defender”», ανα­φέ­ρε­ται στην ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου Άμυνας.

Όπως διευ­κρι­νί­ζει το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας στην ανα­κοί­νω­σή του, «στις 12.23 χάρη στις κοι­νές ενέρ­γειες του Στό­λου της Μαύ­ρης Θάλασ­σας και της Μεθο­ρια­κής Υπη­ρε­σί­ας της FSB το αντι­τορ­πι­λι­κό “Defender” εγκα­τέ­λει­ψε τα σύνο­ρα των χωρι­κών υδά­των της Ρωσι­κής Ομοσπονδίας».

Το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας ανα­κοί­νω­σε επί­σης ότι στο υπουρ­γείο εκλή­θη ο Βρε­τα­νός στρα­τιω­τι­κός ακό­λου­θος αρμό­διος για ζητή­μα­τα άμυ­νας που υπη­ρε­τεί στη βρε­τα­νι­κή πρε­σβεία στη Μόσχα.

Διαψεύδει η Βρετανία

Η Βρε­τα­νία δήλω­σε σήμε­ρα πως δεν ερρί­φθη­σαν ρωσι­κά προει­δο­ποι­η­τι­κά πυρά ενα­ντί­ον ενός πλοί­ου του βρε­τα­νι­κού πολε­μι­κού ναυ­τι­κού στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα και πως δεν δέχε­ται τους ισχυ­ρι­σμούς ότι έπε­σαν βόμ­βες στην πορεία πλεύ­σης του.

“Πιστεύ­ου­με πως οι Ρώσοι έκα­ναν γυμνά­σια με πυρο­βο­λι­κό στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, και παρεί­χαν στη ναυ­τι­κή κοι­νό­τη­τα προη­γού­με­νη προει­δο­ποί­η­ση για τη δρα­στη­ριό­τη­τά τους”, ανέ­φε­ρε το βρε­τα­νι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας σε μια ανα­κοί­νω­ση στο Twitter.

‘Δεν ερρί­φθη­σαν πυρά προς το HMS Defender και δεν δεχό­μα­στε τον ισχυ­ρι­σμό ότι έπε­σαν βόμ­βες στην πορεία πλεύ­σης του”.

Ο Βρε­τα­νός υπουρ­γός Άμυ­νας Μπεν Ουά­λας δήλω­σε πως το HMS Defender έπλεε σε μια διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σμέ­νη δια­δρο­μή από την Οδησ­σό, στην Ουκρα­νία, προς τη Γεωργία.

“Σήμε­ρα το πρωί, το HMS Defender πραγ­μα­το­ποιού­σε διέ­λευ­ση ρου­τί­νας από την Οδησ­σό προς τη Γεωρ­γία μέσω της Μαύ­ρης Θάλασ­σας”, ανέ­φε­ρε σε μια δήλω­ση ο Ουάλας.

“Όπως είναι το κανο­νι­κό για αυτή τη δια­δρο­μή, το HMS Defender εισήλ­θε σε διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σμέ­νο διά­δρο­μο δια­χω­ρι­σμού κυκλο­φο­ρί­ας. Εξήλ­θε από αυτόν τον διά­δρο­μο με ασφά­λεια στις 09:45 BST (βρε­τα­νι­κή θερι­νή ώρα). Όπως συμ­βαί­νει συνή­θως, ρωσι­κά σκά­φη παρα­κο­λού­θη­σαν τη διέ­λευ­σή του και αντι­λή­φθη­κε γυμνά­σια στην ευρύ­τε­ρη περιοχή”.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο