Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Προκηρύχθηκε ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός «ανάπλασης» του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης

(Κατά τα λεγόμενα των διαχειριστών της ΔΕΘ Helexpo) …

Έγινε ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης καθώς προκηρύχθηκε Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της συμπρωτεύουσας.

Πρόκειται –λένε, για ένα έργο που θα πρωταγωνιστήσει στην πόλη, συμβάλλοντας στην ανασυγκρότηση του μητροπολιτικού κέντρου της.

ΔΕΘ Helexpo

«Ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, ο οποίος προκηρύχθηκε, σύμφωνα με τις αρχές για αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς της UNESCΟ και θα τεθεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων, έχει ως στόχο τον σχεδιασμό ενός φιλικού προς το περιβάλλον και υπερσύγχρονου, εμβληματικού, Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου με τα υψηλότερα πρότυπα, καθώς και τη βέλτιστη λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων του, σε συνδυασμό με ένα αστικό πάρκο πρασίνου για χρήση από τους πολίτες.

ΔΕΘ Helexpo

Το νέο συγκρότημα Εκθεσιακών και Συνεδριακών εγκαταστάσεων μαζί με το Επιχειρηματικό Κέντρο αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας στη μετατροπή του σε διεθνή επιχειρηματικό και τουριστικό προορισμό.
Το έργο περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου πράσινου 60 περίπου στρεμμάτων, κατάλληλου για αναψυχή και υπαίθριες πολιτιστικές και εκθεσιακές χρήσεις»

ℹ️  Η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων είναι έως τον Μάιο του 2021.
ℹ️ Τα ενδιαφερόμενα αρχιτεκτονικά γραφεία σε όλο τον κόσμο μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα www.thessaloniki-confexpark.gr.

Πηγή: ΔΕΘ-HELEXPOinfo Ατέχνως

Θυμίζουμε, πως εν μέσω πανδημίας υπογράφηκε το «μνημόνιο συνεργασίας» μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ – Helexpo, στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου ανάπλασης της ΔΕΘ, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τους συνήθεις «πρόθυμους» στο ΔΣ Θεσσαλονίκης (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ κ.λπ.), βάζοντας «ταφόπλακα» στο αίτημα να αποδοθεί ο χώρος για τις πιεστικές ανάγκες του λαού

🆘  Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής παράδοσης του δημόσιου χώρου στα επιχειρηματικά συμφέροντα και έρχεται σε μια περίοδο που δρομολογούνται ανάλογες εξελίξεις για το παραλιακό μέτωπο της πόλης, την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του γηπέδου ΠΑΟΚ στην Τούμπα κ.λπ.

ℹ️  Με βάση το σχέδιο, θα ανεγερθεί ξενοδοχείο στη συμβολή των οδών Εγνατία με Αγγελάκη, το επιχειρηματικό κέντρο θα κατασκευαστεί δίπλα στο ξενοδοχείο επί της Εγνατίας, ενώ το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» θα μεταφερθεί επί της Γ’ Σεπτεμβρίου.
Θα παραμείνουν (καταρχήν) τα κτίσματα που στεγάζουν το Παλαί Ντε Σπορ, τον Πύργο του ΟΤΕ, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το κτίριο που έχτισε η «Esso Pappas» και η αψίδα της νότιας εισόδου.

🔻  Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισαν το «μνημόνιο συνεργασίας» και ανέδειξαν ότι «η συγκεκριμένη απόφαση δεσμεύει για δεκαετίες την έκταση της ΔΕΘ, στην καρδιά της πόλης, για επιχειρηματικά κέντρα, ξενοδοχείο, μαγαζιά, τράπεζες.

Υποτίθεται ότι “ανταποδίδει” κάποιο τμήμα στο δήμο για τη δημιουργία πάρκου και χώρου πρασίνου, που όμως όχι μόνο είναι ελάχιστος, αλλά ούτε καν τυπικά κατοχυρώνεται η λειτουργία του αυτή.

Μπορεί να αλλάξει οποτεδήποτε και να μετατραπεί σε καζίνο, ή ό,τι άλλο απαιτήσει ο κάθε επενδυτής.

Με τη διαχείριση του χώρου αποκλειστικά στη ΔΕΘ ΑΕ, την ευχέρειά της να τον “ανοιγοκλείνει” στο κοινό και την ελεύθερη πρόσβασή του ανάλογα με το εκθεσιακό πρόγραμμά της». 🔻🔻

Τόνισαν ότι ο λαός της πόλης δεν χρειάζεται ένα ακόμα επιχειρηματικό κέντρο αλλά την επείγουσα ικανοποίηση πραγματικών λαϊκών αναγκών, που στραγγαλίζονται στις γειτονιές και το κέντρο της πόλης.

Και πρότειναν: Την αξιοποίηση με ολοκληρωμένο σχέδιο του χώρου της ΔΕΘ σε συνδυασμό με τις γειτονικές εκτάσεις του ανεπιθύμητου και επικίνδυνου ΝΑΤΟικού στρατηγείου (Γ’ Σώμα Στρατού), του πρώην 424 στρατιωτικού νοσοκομείου, του συνοικισμού της Αγ. Φωτεινής που συγκροτούν τον άξονα παραλία – ΔΕΘ – Πανεπιστήμιο – Σέιχ Σου.

Την ανάπλαση συνολικά του χώρου με τη δημιουργία χώρου πρασίνου και αναψυχής με διαρκή ελεύθερη πρόσβαση δημοτών και επισκεπτών.

Με αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις που είναι σχεδόν ανύπαρκτες στην πόλη.

Με αξιοποίηση τμημάτων του ενιαίου χώρου για σχολική στέγη, παιδικούς σταθμούς (που κλείνουν κυρίως λόγω έλλειψης χώρου).

Για φοιτητική εστία, σε μια φοιτητούπολη με εστίες για ελάχιστους φοιτητές και σε άθλια κατάσταση, ενώ τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί ως αποτέλεσμα του σχεδιασμού τουριστικοποίησης της πόλης, με μόνους κερδισμένους τους ξενοδόχους.

Για νέους χώρους στάθμευσης αλλά και μετεπιβίβασης επιβατών της αστικής συγκοινωνίας σε μικρά, ευέλικτα, δωρεάν λεωφορεία για κίνηση στο κέντρο της πόλης, δίνοντας ανάσα στο «τραύμα» του κυκλοφοριακού που σαπίζει με τη συνεχιζόμενη απαράδεκτη κατάσταση του ΟΑΣΘ.

Για την ένταξη του χώρου της ΔΕΘ στις ανάγκες του συστήματος πολιτικής προστασίας σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Thessakoniki Park

Εξάλλου δεν το κρύβουν |> Thessaloniki one of the most important trade and business hubs in the Balkans, due to its extensive port …ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς και επιχειρηματικούς κόμβους στα Βαλκάνια, λόγω του εκτεταμένου λιμανιού (κλπ)

Ας μην ξεχνάμε και τα «υπό την αιγίδα» των απανταχού Διεθνών Ενώσεων Αρχιτεκτόνων … Ολυμπιακά έργα και «δώρα» Calatrava, το «Μητροπολιτικό» Πάρκο Ελληνικού κλπ κλπ

ΔΕΘ Helexpo TEE

Σε ρόλο αβανταδόρου το ΤΕΕ «όλων» των μηχανικών…