Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Προκλητικό ψήφισμα στηρίζει τα σχέδια επέμβασης των ιμπεριαλιστών στην Κούβα – Καταγγελία του ΚΚΕ

Ένα νέο απαράδεκτο ψήφισμα σκοπιμότητας με πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στην Κούβα, ήρθε για συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για ένα ψήφισμα που αναμασώντας τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα στρέφεται ενάντια στον λαό της Κούβας, στην κυβέρνησή της και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το ψήφισμα κατέθεσαν ευρωβουλευτές των ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της «Ανανεωμένης Ευρώπης» και των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών».
Με αυτό προτείνεται να διακοπεί η λεγόμενη Συμφωνία Διαλόγου και Συνεργασίας ΕΕ και Κούβας, με πρόσχημα την «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ καλεί την ΕΕ να προχωρήσει σε κυρώσεις «ενάντια στους υπεύθυνους».

Το απαράδεκτο ψήφισμα εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, με 426 υπέρ, 146 κατά και 115 λευκά.

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ το στήριξαν, ενώ οι ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ (μέλη της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών) ψήφισαν λευκό στο σύνολο, αλλά υπέρ των παραγράφων 1, 5, 9, που αποτελούν τον πυρήνα των συκοφαντιών κατά της Κούβας.
Η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών ακολουθεί άλλη τακτική (αν και κάποια μέλη της ψήφισαν υπέρ), αλλά στην ίδια κατεύθυνση, με στόχο τη διείσδυση στην Κούβα για την ανατροπή της κυβέρνησής της.
Στην ομάδα της «Αριστεράς» – GUE/NGL (όπου συμπροεδρεύει ο ΣΥΡΙΖΑ), τις κρίσιμες παραγράφους 1, 5, 9 στήριξαν το Αριστερό Κόμμα Σουηδίας, η Κοκκινο-Πράσινη Συμμαχία της Δανίας, το Μπλόκο της Πορτογαλίας, δύο ευρωβουλευτές της γερμανικής Die Linke. Οι δε Podemos της Ισπανίας ψήφισαν λευκό και στο σύνολό του καταψήφισαν το ψήφισμα, σε μια κίνηση τακτικής. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν κατά σε όλα.

Αμέριστη στήριξη στον κουβανικό λαό

Το ψήφισμα σκοπιμότητας με πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα», που στρέφεται ενάντια στο λαό της Κούβας, στην κυβέρνηση και το Κομμουνιστικό Κόμμα, κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε παρέμβασή της σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος στην τοποθέτηση του ανέφερε τα εξής:

«Η ΕΕ προωθεί ξανά ένα προκλητικό ψήφισμα σκοπιμότητας ενάντια στο λαό της Κούβας, στην κυβέρνηση και το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Προκειμένου να προάγει τα δικά της συμφέροντα, εναντίον του λαού της Κούβας, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το σχέδιο επέμβασης των ΗΠΑ, της αντικουβανικής μαφίας και λιγοστών δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας, που μεγεθύνεται από έναν καλοπληρωμένο μηχανισμό προπαγάνδας – Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις – στενά συνδεδεμένο με κάθε λογής “υπηρεσίες”.

Οι επιλεκτικές ευαισθησίες περί “ανθρωπίνων δικαιωμάτων” αποτελούν ύπουλο εργαλείο παρέμβασης. Γιατί είναι ο εγκληματικός αποκλεισμός, το τεράστιο έγκλημα σε βάρος δικαιωμάτων του Κουβανικού λαού και οι 245 κυρώσεις που διατηρεί κι ενισχύει η κυβέρνηση Μπάιντεν, αυτά που στερούν από το λαό μέσα, αγαθά, υπηρεσίες.

Ενοχλεί την ΕΕ, η οποία αφήνει τους λαούς εκτεθειμένους στην πανδημία, ότι η Κούβα παρέχει δωρεάν Υγεία-Πρόνοια σε όλους, η διεθνιστική της συνεισφορά. Ότι σε συνθήκες σκληρών κυρώσεων, αναπτύσσει 5 εμβόλια, δίνει τη μάχη με την πανδημία με τις δικές της δυνάμεις.

Η Κούβα δεν είναι μόνη!

Τα σχέδια επέμβασης δεν θα περάσουν. Οι λαοί του κόσμου εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην πάλη της Κούβας και του λαού της για την υπεράσπιση των κατακτήσεων της επανάστασής του».

  • Τις προβοκατόρικες, υπονομευτικές προσπάθειες των ιμπεριαλιστικών κέντρων, με αφορμή και το νέο προκλητικό ψήφισμα ενάντια στον λαό της Κούβας, καταγγέλλουν ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
  • Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος της Αθήνας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η υπεράσπιση της Κουβανικής Επανάστασης απέναντι στον ιμπεριαλισμό είναι κεντρικό σημείο της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Απαιτούμε την άμεση άρση του γενοκτόνου αποκλεισμού και το σταμάτημα των ύπουλων επιθέσεων της ΕΕ ενάντια στον κουβανικό λαό, την κυβέρνησή του και τη σοσιαλιστική κοινωνία του».
  • Υπενθυμίζουμε πως την αμέριστη στήριξη  και την αλληλεγγύη τους στον λαό της Κούβας έχουν εκφράσει το ΠΑΜΕ και η ΕΕΔΥΕ, απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό του φονικού αποκλεισμού.