Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Προοδευτική Διεθνής» των Βαρουφάκη-Σάντερς: Άλλη μια προσπάθεια εγκλωβισμού των λαών στην αστική διαχείριση

Στην ίδρυση ενός διεθνούς φορέα με το όνομα «Προοδευτική Διεθνής»  προχώρησε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από κοινού με τον πρώην υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και γερουσιαστή του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς. 

Στο νέο φορέα, η ίδρυση του οποίου ανακοινώθηκε στο Συνέδριο του Ινστιτούτου Σάντερς στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, συμμετέχουν και άλλες προσωπικότητες όπως η δήμαρχος Βαρκελώνης Άντα Κολάου, το μέλος της καναδικής Βουλής των Κοινοτήτων Νίκη Άστον και ο οικονομολόγος Τζέφρεϋ Σακς.

Το κάλεσμα για την ίδρυση της «Προοδευτικής Διεθνούς» που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΜέΡα25, κάνει λόγο για «ένα παγκόσμιο δίκτυο ακροδεξιών μορφωμάτων δουλεύει σε υπερεθνική κλίμακα, υπονομεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταπιέζοντας τις αντίθετες απόψεις, προωθώντας τη μισαλλοδοξία», σημειώνοντας πως «η ανθρωπότητα έχει εισέλθει σε μια βαθιά υπαρξιακή κρίση, που όμοια της έχει να βιώσει από τη δεκαετία του ‘30». 

Επιχειρώντας να εγκλωβίσει λαϊκές μάζες στο πλαίσιο επίπλαστων διλημμάτων όπως «πρόοδος-συντήρηση», οι ιδρυτές του νέου φορέα απηύθυναν κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις για αγώνα ενάντια στον Τραμπ, τον Ορμπάν, τον Σαλβίνι, τη Λεπέν, τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές και την άνοδο της ακροδεξιάς, κάνοντας γενικόλογες αναφορές για «κοινή ευημερία», «προσωπική ελευθερία» και «οικονομική δικαιοσύνη». 

Οι ιδρυτές του νέου φορέα αποφεύγουν σκόπιμα να θίξουν την πραγματική πηγή της κρίσης, της φτώχειας, της ανεργίας, των πολέμων- δηλαδή το ίδιο το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα και την εξουσία των μονοπωλίων- και μέσω της… δημιουργικής ασάφειας περί «νέων θεσμών», «εκδημοκρατισμού» και «φορολογικής δικαιοσύνης» προτάσσουν μια εναλλακτική εκδοχή σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του συστήματος.

Με λίγα λόγια πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια εγκλωβισμού της λαϊκής δυσαρέσκειας μέσα στα πλαίσια της αστικής διαχείρισης. 

Καθόλου τυχαίες δεν είναι και οι πολιτικές προσωπικότητες που πρωτοστατούν στην ίδρυση της «Προοδευτικής Διεθνούς». Πέραν του Γιάνη Βαρουφάκη (τα πεπραγμένα του οποίου ως υπουργού της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι γνωστά), στο νέο φορέα συμμετέχει η – εκλεγμένη με το κόμμα των «Ποδέμος» – δήμαρχος Βαρκελώνης Άντα Κολάου αλλά και ο πολυδιαφημισμένος τα τελευταία χρόνια υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Μπέρνι Σάντερς. 

Ο Σάντερς, τον οποίο μια σειρά αστικά ΜΜΕ τον χαρακτηρίζουν «αριστερό και σοσιαλιστή», αξιοποιεί την αγανάκτηση πλατιών λαϊκών στρωμάτων στις ΗΠΑ προτείνοντας ένα «πιο ανθρώπινο καπιταλισμό»,  «ξεπλένοντας» ταυτόχρονα τον έναν πυλώνα του αμερικανικού αστικού πολιτικού συστήματος, το Δημοκρατικό Κόμμα. Πρόκειται για τον ίδιο πολιτικό που δε δίστασε να πλέξει δημοσίως το εγκώμιο πολεμοκάπηλων ιμπεριαλιστών, όπως τον ακροδεξιό γερουσιαστή Τζον Μακέϊν τον οποίο χαρακτήρισε «αμερικανό ήρωα», αλλά και τον πρόσφατα αποδημήσαντα Τζορτζ Χ. Μπους για τον οποίο σημείωσε ότι «υπηρέτησε τη χώρα του με εντιμότητα».