Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Προς το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ – Θέσεις – 2ο κείμενο

Σε θέση μάχης οι Οργανώσεις ΚΚΕ-ΚΝΕ με το 2ο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο υπό μάλης ήδη έχουν ξεχυθεί σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, εργοστάσια και γιαπιά, μεγάλα εμπορικά καταστήματα και νοσοκομεία, γραφεία και άλλες υπηρεσίες, Μέσα Μεταφοράς, καράβια, συνοικίες, δρόμοι, πάρκα και πολλά ακόμα σημεία σε κάθε μικρή και μεγάλη πόλη σε όλη τη χώρα.
Θέμα του κειμένου που κυκλοφορεί με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» είναι

«Η σημερινή διεθνής πραγματικότητα και το πολιτικό – στρατιωτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου.
Η κατάσταση στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και η δράση του ΚΚΕ. Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία και στο αστικό πολιτικό σύστημα».

KKE 21 SYNEDRIO Συνέδριο Ρίζος Rizos theseis Θέσεις 2

ℹ️   Το «Ατέχνως» όπως έκανε και με το πρώτο κείμενο, θα το αναδημοσιεύσει αμέσως μόλις ανέβει επίσημα (από το ΜΜΕ του ΚΚΕ) ηλεκτρονικά

Προς το παρόν μια παρουσίαση «σε τίτλους» (όπως παραστατικά φαίνεται και στη φωτο κεφαλίδας)–για όσους αναγνώστες μας αδημονούν και δεν έχουν ακόμη πάρει  το Ριζοσπάστη.
Το κείμενο είναι διαρθρωμένο σε έξη (6) κεφάλαια και 41 συνολικά ενότητες, που περιλαμβάνουν αναλυτικά όλες τις πλευρές του υπό εξέταση θέματος

 1. κεφ. Α
  Η σημερινή διεθνής πραγματικότητα
 2. Η νέα διεθνής οικονομική κρίση
 3. Ανισόμετρη εκδήλωση της κρίσης και όξυνση των ανταγωνισμών
 4. Εκδήλωση της κρίσης στην ΕΕ
 5. (…)
  η αντιφατικότητα που χαρακτηρίζει αντικειμενικά την πορεία της ευρωζώνης και της ΕΕ αντανακλάται…
 6. η απόφαση της ΕΕ να προχωρήσει, για πρώτη φορά, σε κοινό δανει­σμό για να δώσει επιδοτήσεις σε κράτη – μέλη αποτελεί βήμα προς την κατεύθυνση εμβάθυνσης της ενοποίησης της ΕΕ.
 7. Η αστική διαχείριση της νέας κρίσης
 8. Καμιά πρόταση αστικής διαχείρισης, κεϊνσιανή ή νεοφιλελεύθερη, δεν μπορεί να ματαιώσει, να ακυρώσει τις νομοτέλειες της καπιταλιστικής παραγωγής, την αναρχία και την ανισομετρία της, την αντίθεση …
 9. κεφ Β
  Το διεθνές πολιτικο-στρατιωτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου
  Σφοδροί ανταγωνισμοί απ’ άκρη σ’ άκρη της υδρογείου –
  Η περιοχή μας
 10. Η μάχη ΗΠΑ – Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα
 11. Ο ΝΑΤΟικος σχεδιασμός και η διαπάλη στο εσωτερικό του
 12. Η ένωση του κεφαλαίου στην Ευρώπη – η ΕΕ
 13. Νέες πολιτικές, διπλωματικές — στρατιωτικές συμμαχίες και η αποχώρηση από παλιές
 14. Στρατιωτική ισχύς συνέχιση της πολιτικής με βίαια μέσα
 15. Η συμμετοχή της αστικής τάξης της Ελλάδας στους ανταγωνισμούς
 16. Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  Οι κίνδυνοι πολεμικής αναμέτρησης και η «συνεκμετάλλευση»
 17. Για το Κυπριακό
 18. Κεφ. Γ
  Η κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα (ΔΚΚ) και η δράση του ΚΚΕ
  Σε ποια φάση βρισκόμαστε σήμερα στο ΔΚΚ
 19. Ιδεολογικά – πολιτικά ζητήματα που απαιτούν την προσοχή μας
 20. Πρωτοβουλίες και δράσεις όπου συμμετέχει το Κόμμα
  Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία – η διεθνής κομμουνιστική επιθεώρηση
 21. Διεθνείς και περιφερειακές συναντήσεις
  Κοινές τοποθετήσεις
 22. Στήριξη και ανάπτυξη της διεθνιστικής δράσης
 23. Η διαδικασία της επαναστατικής ανασυγκρότησης
 24. Κεφ. Δ
  Εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία
  Από την ασθενική ανάκαμψη στη νέα επιβράδυνση και τη μετεξέλιξη της σε βαθιά κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας
 25. Η κυβερνητική οικονομική πολιτική μετά την τυπική λήξη των μνημονίων
 26. Οι επιπτώσεις από τη γενικότερη δανειακή επιβάρυνση της χώρας
 27. Η παρούσα κρίση και οι επιπτώσεις της στους διάφορους κλάδους της οικονομίας
 28. Οι προσαρμογές στη διαχείριση της αστικής οικονομικής πολιτικής στις συνθήκες της νέας διεθνούς κρίσης
 29. Η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης σε συνθήκες lockdown
 30. Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού
 31. Κεφ Ε
  Οι εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα
 32. Για την «ψηφιακή διακυβέρνηση»
 33. Για τη δημοτική και περιφερειακή διοίκηση
 34. Κεφ Στ
  Οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα- Νέα Δημοκρατία
 35. Συριζα – Προοδευτική Συμμαχία
 36. ΚιΝαλ – ΠΑΣΟΚ
 37. Ο οπορτουνιστικός χώρος
 38. Ο ακροδεξιάς – εθνικιστικός φασιστικός χώρος
 39. Η αστική τάξη παίρνει μέτρα για τη σταθεροποίηση του συστήματος
 40. Ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού
 41. Το ΚΚΕ με συνέπεια στο πλευρό του λαού

KKE 21 SYNEDRIO Συνέδριο theseis Θέσεις 2 1Όπως αναφέρεται εισαγωγικά, στο διάστημα που μεσολάβησε από το 20ό Συνέδριο του Κόμματος, οξύνθηκε η βασική αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας, ενισχύθηκε η ανισομετρία ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, διευρύνεται αντικειμενικά το χάσμα ανάμεσα στον πλούτο που συγκε­ντρώνεται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τη σχετική και απόλυτη φτώχεια την οποία βιώνει η πλειοψηφία των εργαζομένων.

 • Οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες, που παρουσιάζονται ως «4η βιομη­χανική επανάσταση», αντί να απελευθερώνουν τους εργαζόμενους, αντί να αξιοποιούνται για τη διευρυνόμενη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, γίνονται στα χέρια του κεφαλαίου εργαλείο για ένταση της εκμετάλλευσης.
 • Μια σειρά από στοιχεία βεβαιώνουν την αύξηση ορισμένων εκδηλώσεων του παρασιτισμού του συστήματος (ναρκωτικά, πορνεία, εγκληματικότητα κ.ά.).

Τα προηγούμενα χρόνια αναδείχτηκαν ιδιαίτερα οι αρνητικές επιπτώσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης στο περιβάλλον.
Οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις και οι πόλεμοι ενίσχυσαν τις προσφυγικές ροές.

Όλες αυτές οι εξελίξεις πιστοποιούν ότι ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα ιστορικά ξεπερασμένο, επιβεβαιώνουν ότι, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

 • Η εκδήλωση της νέας βαθιάς διεθνούς οικονομικής κρίσης και η φανερή αδυναμία των δημόσιων συστημάτων Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδη­μίας στα ιμπεριαλιστικά κέντρα φωτίζουν τη σήψη και τις οξύτατες αντιθέ­σεις του καπιταλιστικού συστήματος, παρά την επέκτασή του μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στα τέλη του 20ού αιώνα.
 • Η αύξηση της μακρόχρονης ανεργίας και του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, η ενίσχυση της τάσης σχετικής και απόλυτης εξαθλίωσης, η αδυναμία αξιοποίησης των σύγχρονων επιστημονικών δυνατοτήτων προ­στασίας της υγείας των λαϊκών δυνάμεων, των μορφωτικών αναγκών τους κ.ά., αναδεικνύουν την όξυνση της βασικής αντίθεσης ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία και γενικότερα του συνόλου των κοινωνικών αντιθέσεων.
 • Στο έδαφος της νέας διεθνούς κρίσης δυναμώνει ο ανταγωνισμός μετα­ξύ ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, αλλά και μεταξύ καπιταλιστικών κρατών στο εσωτερικό των συμμαχιών, για τον έλεγχο των αγορών, των ενεργειακών πη­γών και των δρόμων μεταφοράς, διαμορφώνοντας εστίες κινδύνου πολεμι­κής αναμέτρησης από την Ανατολική Μεσόγειο, την Αφρική, τη ΝΑ Ασία έως την Αρκτική.
 • Τα χρόνια που πέρασαν έγινε φανερό ότι συσσωρεύεται δυσαρέσκεια που πολλές φορές εκφράζεται με ξεσπάσματα λαϊκής οργής και αγανάκτη­σης ακόμα και σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη. Ως τέτοια μπορούμε να ση­μειώσουμε τις απεργίες και κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική Μακράν, στη Γαλλία, τις διαδηλώσεις με αφορμή τη δολοφονία του Φλόιντ, στις ΗΠΑ. Στο βαθμό, βεβαίως, που δεν υπάρχει συγκροτημένο κομμουνιστικό κόμμα, εργατικό -ταξικά προσανατολισμένο κίνημα- κυριαρχούν ο αποπροσανα­τολισμός και η ενσωμάτωση σε ανταγωνιζόμενους σχεδιασμούς τμημάτων της αστικής τάξης. Αυτοί οι ανταγωνισμοί εκφράστηκαν και πρόσφατα με την υποκινούμενη από δυνάμεις του Ντ. Τραμπ εισβολή στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον, με αφορμή την κυβερνητική εναλλαγή στις ΗΠΑ. Η λεγάμενη «επιστροφή στην ομαλότητα» δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει αυτούς τους ανταγωνισμούς, ούτε πολύ περισσότερο τα οξυμένα προβλήματα που βιώ- νουν τόσο ο αμερικανικός λαός όσο και οι λαοί όλου του κόσμου, εξαιτίας της πολιτικής διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών.
 • Παρ’ όλα αυτά, οι λαϊκές κινητοποιήσεις σε μια σειρά κα­πιταλιστικά κράτη δεν πρέπει να υποτιμηθούν ως στοιχεία που φανερώνουν δυνατότητες για την ανάπτυξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος στο μέλλον.

Διακίνηση Θέσεις ΚΕ 21ο Συνέδριο 2

ΤΟ ΚΚΕ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Το ΚΚΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια στάθηκε με συνέπεια στο πλευρό του λαού, σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα.
Σταθερά αποκαλύπτει
τον αδιέξοδο και αντιλαϊκό χαρακτήρα όλων των εκδοχών της αστικής κυβερνητικής διαχείρισης, συγκρούεται με τις αντιλαϊκές πολιτικές των αστικών κομμάτων και των κυβερνήσεών τους, του κράτους τους και των μη­χανισμών του, μηδέ της Δημοτικής και Περιφερειακής Διοίκησης εξαιρουμένης.

Μαχητικά οι εκπρόσωποί του υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργατικών λαϊκών δυνάμεων και μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο και στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους του αγώνα. Το ΚΚΕ αποκαλύπτει τον ψευδεπίγραφο χαρακτήρα της «εθνικής ομοψυχίας» που συγκαλύπτει τις ασυμφιλίωτες ταξικές αντιθέσεις που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία.

Έχει αταλάντευτο μέτωπο στον αστικό εθνικισμό και τον αστικό κοσμοπολιτισμό, στην κρατική βία και καταστολή, στην πολιτική περιορισμού των λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών, στον φα­σισμό ως γνήσιο τέκνο του καπιταλισμού.

Ενόψει του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, η Κεντρική Επιτροπή του απευθύνει στον λαό, στους εργαζόμενους, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους βιοπαλαι­στές, στους νέους και τις νέες, τις γυναίκες των λαϊκών δυνάμεων, ένα πλατύ κά­λεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, μέσα στους καθημερινούς αγώνες, στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, σε όλες τις πολιτικές μάχες.

Απευθύνεται σε όλους και όλες όσοι αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ την αξιόπιστη και μαχητική δύναμη για τα συμφέροντά τους, ανεξάρτητα από το τι ψήφιζε ο καθένας και η καθεμιά μέχρι σήμερα. Απευθύνεται στα μέλη και στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ να πρω­τοστατήσουν σε αυτήν την προσπάθεια, να κάνουν πλατιά γνωστές τις θέσεις του ΚΚΕ, να γίνουν ακόμα πιο σταθερά τα βήματα στην πολύπλευρη και ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ώστε οι καθημερινοί αγώνες να οδηγούν στην ενίσχυση του ταξικά προσανατολισμένου εργατικού κινήματος, σε μαζική συμμετοχή στα εργατικά σωματεία, στους φορείς των αυτοαπασχολού­μενων επαγγελματιών, των αγροτών, του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, των μαθητών, των φοιτητών. Να δυναμώνει η κοινή δράση, η κοινωνική συμμα- χία σε αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, η σύγκρουση με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, να ανοίγει ο δρόμος για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Η προοπτική αυτή όχι μόνο δεν αποκόβει αλλά κάνει ακόμα πιο ισχυρή την πάλη για όλα τα εργατικά – λαϊκά προβλήματα, για να διαμορφωθούν προϋπο­θέσεις πραγματικής επίλυσής τους. Πολύ περισσότερο, που η άνοδος της παρα­γωγικότητας της εργασίας, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης μπο­ρούν να εξασφαλίσουν τη ριζική βελτίωση της ζωής του λαού και την αντιμετώ­πιση των κοινωνικών προβλημάτων.

Όλες οι εξελίξεις αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο ότι η οργάνωση της οικο­νομίας με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, η εξουσία στα χέρια μιας κοινωνικής μειοψηφίας, των εκπροσώπων των μονοπωλιακών ομίλων, γίνονται εμπόδια για την κοινωνική πρόοδο κι ευημερία.

Αναδεικνύουν την αναγκαιότητα του σοσι­αλισμού – κομμουνισμού, δηλαδή της εργατικής εξουσίας για τη θεμελίωση της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της οικονομίας και όλων των υπηρεσιών, με κριτήριο μόνο τη διευρυνόμενη ικανοποίηση όλων των κοινωνικών αναγκών.

21ο Συνέδριο ΚΚΕ 21 synedrio KKE poster Ριζοσπάστης Rizospastis

🔺  Το επόμενο Σ|Κ με το Ριζοσπάστη το τρίτο κείμενο