Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προσαρμογές του νομίσματος της Κούβας στην πραγματική οικονομία

Από χτες το μεση­μέ­ρι η Granma, όργα­νο του ΚΚ Κού­βας είχε στην «καρ­φί­τσα» το banner “última hora”, που το βάζει σπά­νια –όταν πρό­κει­ται να γίνει ένα διάγ­γελ­μα, σημα­ντι­κή εξαγ­γε­λία κλπ. δεδο­μέ­νου πως το τελευ­ταίο διά­στη­μα «τρέ­χουν» μεμο­νω­μέ­νες και απο­μο­νω­μέ­νες από το λαό προ­βο­κα­τό­ρι­κες ενέρ­γειες κλπ. από πλη­ρω­μέ­νους πρά­κτο­ρες των ΗΠΑ.
Τελι­κά το θέμα ήταν άλλο –εξί­σου σοβα­ρό, ίσως και πιο σημα­ντι­κό κατά τη γνώ­μη μας που έχει να κάνει με επεί­γο­ντα μέτρα για τη νομι­σμα­τι­κή ομα­λο­ποί­η­ση στο νησί της επα­νά­στα­σης, που 30 χρό­νια τώρα –μετά τις ανα­τρο­πές στην ΕΣΣΔ, απο­τέ­λε­σε ανα­γκαίο (;;) κακό

Granma ultima hora

🔹 Ο Πρό­ε­δρος της Κού­βας ανα­κοι­νώ­νει την έναρ­ξη της απο­στο­λής «Νομι­σμα­τι­κή τακτο­ποί­η­ση»
🔹  Ο σοσια­λι­σμός μας απο­κλεί­ει την εφαρ­μο­γή θερα­πεί­ας σοκ, δηλώ­νει ο Díaz-Canel
🔹  Για τον μισθό, το ΜΟ έξο­δα και ένα νέο καλά­θι αναφοράς
🔹  Ανα­πο­δο­γυ­ρί­ζο­ντας την ανε­στραμ­μέ­νη πυρα­μί­δα στο χώρο εργασίας
🔹  Το βάρος του κου­βα­νι­κού πέσο
🔹  Νομι­σμα­τι­κή ενο­ποί­η­ση στον ορί­ζο­ντα της Κούβας
🔹  Νομι­σμα­τι­κή ενο­ποί­η­ση: Πώς επη­ρε­ά­ζουν οι στρε­βλώ­σεις των τιμών το εγχώ­ριο εμπό­ριο;
🔹  Νομι­σμα­τι­κή ενο­ποί­η­ση: το καλύ­τε­ρο για την οικο­νο­μία υπό αυτές τις συνθήκες

(Granma)
[Τίτλος] Ο Πρό­ε­δρος της Κού­βας ανα­κοι­νώ­νει την έναρ­ξη της νομι­σμα­τι­κής τακτο­ποί­η­σης -δεν θα επι­τρα­πούν κατα­χρη­στι­κές τιμές

Με την παρου­σία του στρα­τη­γού Ραούλ Κάστρο, πρώ­του γραμ­μα­τέα της ΚΕ του ΚΚ της Κού­βας, ο Πρό­ε­δρος της Κού­βας, Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ, ενη­με­ρώ­νει τον λαό της Κού­βας για την όλη διαδικασία
Το ΠΓ της ΚΕ του Κόμ­μα­τος ενέ­κρι­νε την έναρ­ξη της νομι­σμα­τι­κής και ανταλ­λα­κτι­κής ενο­ποί­η­σης, των οποί­ων οι κύριες δια­δι­κα­σί­ες καθο­ρί­στη­καν — είπε ο Πρό­ε­δρος — στα δύο τελευ­ταία Συνέ­δρια του Κόμματος.
Ειδι­κό­τε­ρα, στο VII Συνέ­δριο του PCC, στο Κεφ.1 καθο­ρί­ζο­νται οι μετα­βο­λές στη νομι­σμα­τι­κή, τη συναλ­λαγ­μα­τι­κή, τη φορο­λο­γία, την πίστη, τις τιμές, τους μισθούς και τα εισο­δή­μα­τα των πολιτών.

Από την πλευ­ρά της, η κατευ­θυ­ντή­ρια γραμ­μή αριθ. 40 προ­τεί­νει να ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία νομι­σμα­τι­κής και νομι­σμα­τι­κής ενο­ποί­η­σης, ως απο­φα­σι­στι­κό βήμα στη νομι­σμα­τι­κή τάξη της χώρας.
Στην οικο­νο­μι­κή και κοι­νω­νι­κή στρα­τη­γι­κή, που ανα­πτύ­χθη­κε το 2020, αυτή η τακτο­ποί­η­ση επι­κυ­ρώ­νε­ται ως ορι­ζό­ντιο στοι­χείο σε ολό­κλη­ρη την κου­βα­νι­κή οικο­νο­μία.
Από τον Οκτώ­βριο, πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με το συγκε­κρι­μέ­νο δίνο­νται συνε­χώς τόσο από την Εθνο­συ­νέ­λευ­ση όσο και από τα διά­φο­ρα ΜΜΕ.

Οι νομι­κοί κανό­νες και η δια­δι­κα­σία όπως και η από­φα­ση και ικα­νό­τη­τα να προ­χω­ρή­σου­με σ’ αυτή τη δρά­ση έχουν ολο­κλη­ρω­θεί, όπως προ­βλέ­πε­ται στις Κατευ­θυ­ντή­ριες γραμ­μές της Οικο­νο­μι­κής και Κοι­νω­νι­κής Πολι­τι­κής του Κόμ­μα­τος και της Επανάστασης.
Έτσι, υπάρ­χουν όλες οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις να ξεκι­νή­σει από την 1η-Ιαν-2021, βάζο­ντας τη χώρα σε πιο ομα­λές συν­θή­κες για να εγγυ­η­θεί στους πολί­τες μεγα­λύ­τε­ρη ισό­τη­τα ευκαι­ριών, δικαιω­μά­των και κοι­νω­νι­κής δικαιο­σύ­νης, προ­ω­θώ­ντας παρα­πέ­ρα την όρε­ξη για δουλειά.

Η ενιαία συναλλαγματική ισοτιμία θα είναι 24 κουβανικά πέσος = 1$.

Αυτό η προ­σαρ­μο­γή –ένα είδος Ordering Task, δεν θα είναι η μαγι­κή λύση σε όλα τα προ­βλή­μα­τα της οικο­νο­μί­ας, το γνω­ρί­ζου­με αλλά θα μας επι­τρέ­ψει μια πιο στα­θε­ρή ανά­πτυ­ξη, σε ένα πλαί­σιο που χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από τη διε­θνή οικο­νο­μι­κή κρί­ση, τον COVID-19 και τις επι­πτώ­σεις του απο­κλει­σμού (εμπάρ­γκο).
Το έργο δεν είναι χωρίς κιν­δύ­νους. Ένας από τους κύριους είναι ο ‑ανα­με­νό­με­νος υψη­λό­τε­ρος πλη­θω­ρι­σμός από ό, τι είχε σχε­δια­στεί, λόγω  έλλει­ψης προσφοράς.
Αλλά δεν θα επι­τρα­πούν κατα­χρη­στι­κές και κερ­δο­σκο­πι­κές τιμές.
Τέτοια φαι­νό­με­να θα αντι­με­τω­πι­στούν στη ρίζα τους κοι­νω­νι­κά με συγκε­κρι­μέ­να μέτρα και αυστη­ρές κυρώ­σεις για μη συμ­μορ­φού­με­νους.

Όπως πάντα, θα είμα­στε δεκτι­κοί στα λαϊ­κά κρι­τή­ρια, δημιουρ­γώ­ντας συν­θή­κες για να δια­σφα­λι­στεί ότι κανείς δεν θα μεί­νει αβο­ή­θη­τος και ότι στη σοσια­λι­στι­κή Κού­βα δεν θα χρη­σι­μο­ποι­η­θεί καμιά θερα­πεία σοκ ενά­ντια στο λαό της και τον άνθρω­πο.

Το νομι­σμα­τι­κό σύστη­μα δημιουρ­γεί επί­σης τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για θετι­κή αντί­δρα­ση των επι­χει­ρή­σε­ων αυξά­νο­ντας τα οφέ­λη για όλους τους εργα­ζό­με­νους και για την κοι­νω­νία.
Από αυτή τη στιγ­μή και μετά, ξεκι­νά μια δια­δι­κα­σία ενη­μέ­ρω­σης του λαού για κάθε ένα ξεχω­ρι­στά από τα μέτρα που περι­λαμ­βά­νο­νται στην νομι­σμα­τι­κή προσαρμογή.

info Ατέχνως

Σίγου­ρα τα πράγ­μα­τα δεν είναι απλά, ειδι­κά σε μια περιό­δο που οι αμε­ρι­κά­νοι ιμπε­ρια­λι­στές, η Ευρώ­πη, μέσω ΕΕ κλπ “πρό­θυ­μοι” ανά τον κόσμο πιέ­ζουν αφό­ρη­τα το νησί της επανάστασης.

Το πέσο (CuP) είναι το «εθνι­κό νόμι­σμα» ένα από τα δύο «Pesos” ‑τα νομί­σμα­τα που επί­ση­μα χρη­σι­μο­ποιού­νται στην Κού­βα: το 2ο είναι το «CuC» – Peso Cubano Convertible το λεγό­με­νο «μετα­τρέ­ψι­μο πέσο» ή «σκλη­ρό πέσο», που θα το καταρ­γού­σαν (υπάρ­χει σχε­τι­κή από­φα­ση), αλλά ακό­μη δεν έγι­νε αυτό και σήμε­ρα ισχύ­ει η ανα­λο­γία 25 CuP ανά CuC.

Cuba CuC-CuP

Οι περισ­σό­τε­ροι εργα­ζό­με­νοι (που δου­λεύ­ουν στο κρά­τος ‑στο δημό­σιο) πλη­ρώ­νο­νται σε CuP, αλλά μερι­κοί (σε «ειδι­κές» επι­χει­ρή­σεις σε μετα­τρέ­ψι­μα πέσος. Οι ιδιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις, ανα­λό­γως… αλλά βασι­κά σε CuC. Κατα­στή­μα­τα βασι­κών είδών (πχ. φρού­τα και τα λαχα­νι­κά) δέχο­νται γενι­κά μόνο το «κανο­νι­κό» πέσο και τα λεγό­με­να «Dollar shops», τα «κατα­στή­μα­τα $» πωλούν τα υπό­λοι­πα… Το κου­βα­νι­κό πέσο είναι το νόμι­μο νόμι­σμα της Δημο­κρα­τί­ας της Κού­βας που χρη­σι­μο­ποιεί­ται από την πλειο­ψη­φία του πλη­θυ­σμού της χώρας. όλα αυτά ξεκί­νη­σαν με την «Ειδι­κή Περί­ο­δο» (El período especial ‑1990 …)
$1 USD = 1 CUC <|> $1 USD = 25 CUP


Δεί­τε και |> Κού­βα 2019: Οικο­νο­μι­κές προκλήσεις

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο