Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Προσαρμογές του νομίσματος της Κούβας στην πραγματική οικονομία

Από χτες το μεσημέρι η Granma, όργανο του ΚΚ Κούβας είχε στην «καρφίτσα» το banner “última hora”, που το βάζει σπάνια –όταν πρόκειται να γίνει ένα διάγγελμα, σημαντική εξαγγελία κλπ. δεδομένου πως το τελευταίο διάστημα «τρέχουν» μεμονωμένες και απομονωμένες από το λαό προβοκατόρικες ενέργειες κλπ. από πληρωμένους πράκτορες των ΗΠΑ.
Τελικά το θέμα ήταν άλλο –εξίσου σοβαρό, ίσως και πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μας που έχει να κάνει με επείγοντα μέτρα για τη νομισματική ομαλοποίηση στο νησί της επανάστασης, που 30 χρόνια τώρα –μετά τις ανατροπές στην ΕΣΣΔ, αποτέλεσε αναγκαίο (;;) κακό

Granma ultima hora

🔹 Ο Πρόεδρος της Κούβας ανακοινώνει την έναρξη της αποστολής «Νομισματική τακτοποίηση»
🔹  Ο σοσιαλισμός μας αποκλείει την εφαρμογή θεραπείας σοκ, δηλώνει ο Díaz-Canel
🔹  Για τον μισθό, το ΜΟ έξοδα και ένα νέο καλάθι αναφοράς
🔹  Αναποδογυρίζοντας την ανεστραμμένη πυραμίδα στο χώρο εργασίας
🔹  Το βάρος του κουβανικού πέσο
🔹  Νομισματική ενοποίηση στον ορίζοντα της Κούβας
🔹  Νομισματική ενοποίηση: Πώς επηρεάζουν οι στρεβλώσεις των τιμών το εγχώριο εμπόριο;
🔹  Νομισματική ενοποίηση: το καλύτερο για την οικονομία υπό αυτές τις συνθήκες

(Granma)
[Τίτλος]
Ο Πρόεδρος της Κούβας ανακοινώνει την έναρξη της νομισματικής τακτοποίησηςδεν θα επιτραπούν καταχρηστικές τιμές

Με την παρουσία του στρατηγού Ραούλ Κάστρο, πρώτου γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ της Κούβας, ο Πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ, ενημερώνει τον λαό της Κούβας για την όλη διαδικασία
Το ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος ενέκρινε την έναρξη της νομισματικής και ανταλλακτικής ενοποίησης, των οποίων οι κύριες διαδικασίες καθορίστηκαν – είπε ο Πρόεδρος – στα δύο τελευταία Συνέδρια του Κόμματος.
Ειδικότερα, στο VII Συνέδριο του PCC, στο Κεφ.1 καθορίζονται οι μεταβολές στη νομισματική, τη συναλλαγματική, τη φορολογία, την πίστη, τις τιμές, τους μισθούς και τα εισοδήματα των πολιτών.

Από την πλευρά της, η κατευθυντήρια γραμμή αριθ. 40 προτείνει να ολοκληρωθεί η διαδικασία νομισματικής και νομισματικής ενοποίησης, ως αποφασιστικό βήμα στη νομισματική τάξη της χώρας.
Στην οικονομική και κοινωνική στρατηγική, που αναπτύχθηκε το 2020, αυτή η τακτοποίηση επικυρώνεται ως οριζόντιο στοιχείο σε ολόκληρη την κουβανική οικονομία.
Από τον Οκτώβριο, πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο δίνονται συνεχώς τόσο από την Εθνοσυνέλευση όσο και από τα διάφορα ΜΜΕ.

Οι νομικοί κανόνες και η διαδικασία όπως και η απόφαση και ικανότητα να προχωρήσουμε σ’ αυτή τη δράση έχουν ολοκληρωθεί, όπως προβλέπεται στις Κατευθυντήριες γραμμές της Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Κόμματος και της Επανάστασης.
Έτσι, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ξεκινήσει από την 1ηΙαν2021, βάζοντας τη χώρα σε πιο ομαλές συνθήκες για να εγγυηθεί στους πολίτες μεγαλύτερη ισότητα ευκαιριών, δικαιωμάτων και κοινωνικής δικαιοσύνης, προωθώντας παραπέρα την όρεξη για δουλειά.

Η ενιαία συναλλαγματική ισοτιμία θα είναι 24 κουβανικά πέσος = 1$.

Αυτό η προσαρμογή –ένα είδος Ordering Task, δεν θα είναι η μαγική λύση σε όλα τα προβλήματα της οικονομίας, το γνωρίζουμε αλλά θα μας επιτρέψει μια πιο σταθερή ανάπτυξη, σε ένα πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από τη διεθνή οικονομική κρίση, τον COVID-19 και τις επιπτώσεις του αποκλεισμού (εμπάργκο).
Το έργο δεν είναι χωρίς κινδύνους. Ένας από τους κύριους είναι ο -αναμενόμενος υψηλότερος πληθωρισμός από ό, τι είχε σχεδιαστεί, λόγω  έλλειψης προσφοράς.
Αλλά δεν θα επιτραπούν καταχρηστικές και κερδοσκοπικές τιμές.
Τέτοια φαινόμενα θα αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους κοινωνικά με συγκεκριμένα μέτρα και αυστηρές κυρώσεις για μη συμμορφούμενους.

Όπως πάντα, θα είμαστε δεκτικοί στα λαϊκά κριτήρια, δημιουργώντας συνθήκες για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει αβοήθητος και ότι στη σοσιαλιστική Κούβα δεν θα χρησιμοποιηθεί καμιά θεραπεία σοκ ενάντια στο λαό της και τον άνθρωπο.

Το νομισματικό σύστημα δημιουργεί επίσης τις προϋποθέσεις για θετική αντίδραση των επιχειρήσεων αυξάνοντας τα οφέλη για όλους τους εργαζόμενους και για την κοινωνία.
Από αυτή τη στιγμή και μετά, ξεκινά μια διαδικασία ενημέρωσης του λαού για κάθε ένα ξεχωριστά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην νομισματική προσαρμογή.

info Ατέχνως

Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι απλά, ειδικά σε μια περιόδο που οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, η Ευρώπη, μέσω ΕΕ κλπ “πρόθυμοι” ανά τον κόσμο πιέζουν αφόρητα το νησί της επανάστασης.

Το πέσο (CuP) είναι το «εθνικό νόμισμα» ένα από τα δύο «Pesos” -τα νομίσματα που επίσημα χρησιμοποιούνται στην Κούβα: το 2ο είναι το «CuC» – Peso Cubano Convertible το λεγόμενο «μετατρέψιμο πέσο» ή «σκληρό πέσο», που θα το καταργούσαν (υπάρχει σχετική απόφαση), αλλά ακόμη δεν έγινε αυτό και σήμερα ισχύει η αναλογία 25 CuP ανά CuC.

Cuba CuC-CuP

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι (που δουλεύουν στο κράτος -στο δημόσιο) πληρώνονται σε CuP, αλλά μερικοί (σε «ειδικές» επιχειρήσεις σε μετατρέψιμα πέσος. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, αναλόγως… αλλά βασικά σε CuC. Καταστήματα βασικών είδών (πχ. φρούτα και τα λαχανικά) δέχονται γενικά μόνο το «κανονικό» πέσο και τα λεγόμενα «Dollar shops», τα «καταστήματα $» πωλούν τα υπόλοιπα… Το κουβανικό πέσο είναι το νόμιμο νόμισμα της Δημοκρατίας της Κούβας που χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας. όλα αυτά ξεκίνησαν με την «Ειδική Περίοδο» (El período especial -1990 …)
$1 USD = 1 CUC <|> $1 USD = 25 CUP


Δείτε και |> Κούβα 2019: Οικονομικές προκλήσεις