Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Προσγείωση στην πραγματικότητα μετά το κυβερνητικό εμπόριο ελπίδας – Ελάχιστα τα εμβόλια που θα πάρουμε το Γενάρη

«Υπάρχουν καλά νέα και κακά νέα» είπε ο Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στο εμβόλιο ψαλιδίζοντας τις ελπίδες για άμεση αναχαίτιση της πανδημίας με τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Θα πάρουμε νωρίτερα τα εμβόλια αλλά πολύ λιγότερα, μόλις 300.000 που επαρκούν για τον εμβολιασμό 150.000 πολιτών αφού το εμβόλιο έχει δυο δόσεις.

Το εμβόλιο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά μέχρι τώρα ήταν το άλλοθι για να περάσουν σε δεύτερο φόντο τα σοβαρά προβλήματα στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, και η μη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των πολιτών. Και τώρα με την προσγείωση στην πραγματικότητα, μετά το κυβερνητικό εμπόριο ελπίδας περί εμβολιασμού 2 εκατομμυρίων πολιτών κάθε μήνα, ο λαός θα συνεχίσει να βρίσκεται στο έλεος της πανδημίας και θα υφίσταται τα αποτελέσματα της πολιτικής των lockdown.

Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πριν από 13 μέρες, στις 3 Δεκεμβρίου, είχε ανακοινώσει ότι θα εμβολιάζονται 2,1 εκατομμύρια πολίτες κάθε μήνα. Νωρίτερα, στις 18 Νοεμβρίου την ίδια δήλωση περί 2.117.440 πολιτών που θα εμβολιάζονται κάθε μήνα είχε κάνει και ο αρμόδιος υπουργός Υγείας.  Ο Βασίλης Κικίλιας, τώρα λέει ότι τα εμβόλια που θα έρθουν σε πρώτη φάση θα είναι 250.000, δηλαδή, 50.000 λιγότερα από τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Οι δηλώσεις Πέτσα

Τις αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό σχετικά με την προμήθεια του εμβολίου αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 FM, σημείωσε πως υπάρχουν καλά και κακά νέα στο μέτωπο του εμβολιασμού. Από την μία, όπως είπε, προβλέπεται πως το εμβόλιο θα έρθει γρηγορότερα στην Ελλάδα, ίσως και πριν το τέλος του 2020, ωστόσο συμπλήρωσε, ο αριθμός θα είναι μικρότερος. «Υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να το έχουμε ακόμα και πριν το τέλος της χρονιάς», είπε.

«Θα πάρουμε γρηγορότερα το εμβόλιο, γιατί φαίνεται πως θα έρθει γρηγορότερα η έγκριση από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, αλλά θα πάρουμε λιγότερα γιατί και όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα με αποτέλεσμα και η δική μας κλίμακα κατανομής από τα συμβόλαια προαγοράς να οδηγεί σε μικρότερο αριθμό εμβολίων», είπε ο κ. Πέτσας.

«Για παράδειγμα της Pfizer τα εμβόλια, δεν μιλάω για των άλλων εταιρειών, φαίνεται ότι θα είναι περίπου 40% λιγότερα από αυτά που ήταν στον σχεδιασμό, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο», είπε. Παράλληλα, αναφορικά με τον αριθμό των εμβολίων που θα φτάσουν στην Ελλάδα έκανε λόγο για λίγο περισσότερα από 300.000 δόσεις. Κάτι που σημαίνει πως θα εμβολιαστούν περίπου 150.000 συμπολίτες μας.

Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως τα νούμερα αυτά αφορούν στον Ιανουάριο. Όπως, πάντως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ζούμε μία δυναμική κατάσταση και το διάστημα που θα ακολουθήσει θα μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο το σχέδιό μας για τον εμβολιασμό».

Πόσα εμβόλια έχει συμφωνήσει να προμηθευτεί η Κομισιόν

Η ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογράψει συμβόλαια με 6 εταιρείες: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK και CureVac.Όμως αίτηση για έγκριση εμβολίου, μέχρι στιγμής, έχουν καταθέσει η Pfizer/BioNTech που αναμένεται να πάρει άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου μέχρι τέλος Δεκεμβρίου και στις αρχές του 2021 και η Moderna.

Η Επιτροπή όπως προκύπτει από τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με τις δυο εταιρείες το εμβόλιο των οποίων αναμένεται να αδειοδοτηθεί, αναμένεται να προμηθευτεί 280 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων με δικαίωμα πιθανής αγοράς άλλων 280 εκατομμυρίων και συγκεκριμένα:

-200 εκατομμυρίων δόσεων από την Pfizer/ BioNTech για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και το δικαίωμα πιθανής αγοράς έως και 100 εκατομμυρίων δόσεων, μόλις το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της νόσου COVID-19.

-80 εκατομμυρίων δόσεων από τη Moderna για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και το δικαίωμα πιθανής αγοράς έως και 80 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων

Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση η ΕΕ θα προμηθευτεί εμβόλια για 140.000.000 Ευρωπαίους πολίτες σε πληθυσμό συνολικά 450 εκατομμυρίων πολιτών.

«Ο Χικμέτ στην Ελλάδα», του Ηρακλή Κακαβάνη