Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πρωτομαγιά: Δήλωση του Φιντέλ Κάστρο (1959) για τη συμβολή της εργατικής τάξης στη νίκη της Επανάστασης 

 Επιμέλεια: Πάνος Αλεπλιώτης //

Στις 18 Νοεμβρίου 1959, ο Φιντέλ Κάστρο δήλωσε «… Με δεδομένη σήμερα την εξουσία, λαμβάνοντας υπόψη τον θρίαμβό μας την 1η Ιανουαρίου, η 1η Μαΐου έχει γίνει ένας ισχυρός παράγοντας, καθοριστικός στην πολιτική ζωή της χώρας. Διότι, με την διενέργεια της γενικής απεργίας και μαζί με τον Αντάρτικο Στρατό, ήταν η εργατική τάξη που έδωσε το τελειωτικό χτύπημα ενάντια στα σχέδια που είχαν να αρπάξουν τη νίκη του λαού μας την τελευταία στιγμή, πράγμα που σε άλλες περιπτώσεις το είχαν καταφέρει.»

Και στις 30 Απριλίου 2009, «ελπίζουμε ότι κάθε 1η Μαΐου χιλιάδες άνδρες και γυναίκες από όλες τις γωνιές του πλανήτη θα μοιράζονται μαζί μας την Παγκόσμια ημέρα των εργατών… Πολύ πριν από την 1 Ιανουαρίου 1959, διακηρύξαμε, όχι χωρίς λόγο, ότι η επανάσταση μας θα ήταν μια επανάσταση των ταπεινών, από τους ταπεινούς και για τους ταπεινούς. Αυτό δείχνουν οι επιτυχίες της πατρίδας μας στους τομείς της εκπαίδευσης, υγείας, επιστήμης, πολιτισμού, και σε άλλους τομείς και ειδικά στην ενότητα του λαού, που επιδεικνύεται, παρά το ανελέητο εμπάργκο.»

Πηγή: granma.cu

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.