Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πρωτοφανής υποκρισία στην Νορβηγία. Αντλούν το πετρέλαιο με πράσινη ενέργεια και ταυτόχρονα κάνουν γεωτρήσεις στην Αρκτική

 

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Όλη η προηγούμενη εβδομάδα ήταν εβδομάδα διαμαρτυρίας από ακτιβιστές με μπλοκάρισμα των πετρελαιοφόρων που φόρτωναν πετρέλαιο, με οδοφράγματα με τα σώματά τους για να μην περάσουν τα βυτεία, με ένα μικρό σκάφος που εμπόδιζε την πρόσβαση στην πλατφόρμα πετρελαίου και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου της Νορβηγίας.

Το αποτέλεσμα: 129 συλλήψεις και πρόστιμα που φτάνουν τις 210 χιλιάδες ευρώ.

Η κρατική επιχείρηση υδρογονανθράκων Equinor πρώην Statoil ξεκίνησε το 2020 την άντληση πετρελαίου σε καινούργια περιοχή εξόρυξης, την μεγαλύτερη της Ευρώπης, που θα αντλεί πετρέλαιο για τα επόμενα 50 χρόνια.

Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου και αερίου της Σκανδιναβίας με τζίρο 72 δις ευρώ τον χρόνο. Κατά 67% είναι κρατική και το υπόλοιπο κατέχουν ιδιώτες.

Η εξόρυξη έρχεται σε σύγκρουση με τις εξαγγελίες και τους στόχους της Νορβηγικής κυβέρνησης που όπως φαίνεται είναι μόνο στα χαρτιά παρά τις υπογραφές που έβαλε το 2015 στην συμφωνία στο Παρίσι.

Το νέο κλιματικό πλάνο περιλαμβάνει τον στόχο να γίνει η Νορβηγία “ουδέτερη” στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα το 2030.

Αυτό θα επιτευχθεί με την επιβολή του ακριβότερου φόρου στον κόσμο για παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, όπως και με την προώθηση πώλησης όλο και περισσότερων ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την μεγαλύτερη χρήση «πράσινης» ενέργειας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μόνο που η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα μετράται μόνο μέσα στα σύνορα της Νορβηγίας. Έτσι το 2017 η ρύπανση ήταν μέσα στην Νορβηγία 53 εκατομμύρια τόνοι και η ρύπανση από την χρήση του πετρελαίου και αερίου που εξήχθη ήταν 470 εκατομμύρια τόνοι. Στέλνει την ρύπανση σε άλλες χώρες με άλλα λόγια.

Τον Δεκέμβριο του 2020 απαλλάχθηκε το Νορβηγικό κράτος από τις κατηγορίες για γεωτρήσεις πετρελαίου στην Αρκτική σε προστατευόμενη περιοχή  μετά από μήνυση  που έκανε η Greenpeace και η οργάνωση Natur og Ungdom το 2016. Και οι γεωτρήσεις συνεχίζονται..

Μια από τις εταιρείες που συμμετέχει στην εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική είναι η Σουηδική Lundin Energy, γνωστή για την σκανδαλώδη δραστηριότητα της στην Αφρική, που πήρε από 3 Σουηδικές τράπεζες και μια Δανέζικη δάνεια 1 δις ευρώ για την δράση της. Οι ίδιες οι 4 τράπεζες έχουν μέχρι στιγμής επενδύσει 9,7 δις ευρώ για την εξόρυξη πετρελαίου από την Αρκτική.

Η εταιρεία Equinor αντλεί πετρέλαιο χρησιμοποιώντας ρεύμα που παράγεται από αιολική ενέργεια και έχει «στολίσει» τις πλατφόρμες με φωτοβολταικά και γιαυτό αποκαλεί τον εαυτό της “καθαρή” επιχείρηση.

Μόνο που δεν είναι η άντληση που προκαλεί ρύπανση αλλά η καύση του πετρελαίου στην βιομηχανική παραγωγή.

Έτσι χρυσώνεται  το χάπι και η Νορβηγία απρόσκοπτα θα συνεχίσει την εκμετάλλευση της Αρκτικής και ταυτόχρονα θα αποκαλείται χώρα που προστατεύει το περιβάλλον.

Και όπως είπε ένας από τους διαμαρτυρόμενους: οι εταιρείες που καταστρέφουν το περιβάλλον αθωώνονται  και συλλαμβάνουν εμάς που θέλουμε να σώσουμε το περιβάλλον.

Αυτή είναι η υποκρισία του καπιταλισμού. Μέσα από τις διακηρύξεις για πράσινες και καθαρές πηγές ενέργειας πρώτο κριτήριο είναι πάντα η κερδοφορία με όλα τα μέσα.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;