Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: νέες φρούδες ελπίδες… τετραετίας

 • Να κρύψει τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της κυβέρνησής του και τις δεσμεύσεις για «ματωμένα» πλεονάσματα, που αποτελούν και το πραγματικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε ο Αλέξης, από την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για την παρουσίαση του προγράμματος ενόψει των εθνικών εκλογών.
 • Κατέφυγε για μια ακόμα φορά σε ψεύτικη αυτοκριτική, για να υποστηρίξει ότι ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «πικράναμε κάποιους και κάποιους δυσαρεστήσαμε», αναφερόμενος στην αποκαλούμενη «μεσαία τάξη», για να υποστηρίξει ότι αναγκαστικά χτυπήθηκε για να στηριχθούν οι αδύναμοι, προκειμένου «να μην μείνει κανείς πίσω». Είναι ψεύτικη η αυτοκριτική, διότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τη φοροεπιδρομή σε εισοδήματα των 10.000 και 12.000 ευρώ που τα εμφανίζει σαν «μεσαία τάξη», χτύπησε και τους αδύναμους, όπως π.χ. με την κατάργηση του ΕΚΑΣ που δινόταν στους πιο φτωχούς συνταξιούχους.
 • Αφού προσπάθησε να κρύψει πως η κυβέρνησή του «μάτωσε» το λαό, επιχείρησε στη συνέχεια να μοιράσει νέες φρούδες ελπίδες με ορίζοντα τετραετίας, όταν η πρόσφατη έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Κομισιόν αποκάλυψε ποιο είναι το πραγματικό κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης στην Ελλάδα, με σειρά δεσμεύσεων που προκύπτουν από τους σε ισχύ μνημονιακούς νόμους, τα «ματωμένα» πλεονάσματα έως το 2060 και τους πλειστηριασμούς.
 • Ο λαός «ήρθε η ώρα να ζήσει καλύτερα», ισχυρίστηκε -με περισσό θράσος ο Αλέξης Τσίπρας και …έταξε “ποτάμια & γεφύρια” …«500.000 νέες θέσεις ποιοτικής εργασίας» και (σε βάθος 4ετίας) αύξηση του κατώτατου μισθού, με βάση το μνημονιακό νόμο Βρούτση που έκανε ιδιοκτησία του ο ΣΥΡΙΖΑ.
 • Κυρίως όμως,ήθελε να ξεκαθαρίσει πως το κόμμα του είναι προσηλωμένο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, λέγοντας ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις και στοχευμένες φορολογικές κινήσεις, όπως είναι «η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% στις επιχειρήσεις».
 • Ξαναϋποσχέθηκε «μείωση για το 2020 του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά», ενώ για τους νησιώτες που τους αύξησε τον ΦΠΑ, εμφάνισε σαν αντιστάθμισμα για τα μικρά νησιά τη «μείωση του φόρου εισοδήματος των μόνιμων κατοίκων των νησιών, με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους».
 • Ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία όχι μόνο διότι «αποδείξαμε ότι είμαστε καλοί διαχειριστές», αλλά για μια «νέα αρχή» για «να τα αλλάξουμε όλα αν χρειαστεί», όταν, επί τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνεχιστής της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
 • Νωρίτερα, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Νάσος Ηλιόπουλος παρουσίασαν πέντε προεκλογικούς πυλώνες πολιτικής για «ανάπτυξη για όλους και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», για «νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς», για «δικαιότερη φορολογία», για «δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος» και για «αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία».

.png

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τα εξής:

 • «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και της ΝΔ, είναι πλήρως ενταγμένο στις “μνημονιακές” και “μεταμνημονιακές” δεσμεύσεις των “ματωμένων” πλεονασμάτων και της αυστηρής εποπτείας. Γι’ αυτόν το λόγο και στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται είτε ανέξοδες υποσχέσεις προς το λαό είτε μέτρα που ήδη είχε εξαγγείλει τα προηγούμενα χρόνια και ποτέ δεν υλοποίησε, όπως η απορρόφηση όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
 • Οι δε αοριστολογίες για “πολλές και καλές δουλειές”, για τις οποίες μιλάει με τα ίδια σχεδόν λόγια και η ΝΔ, στόχο έχουν να συγκαλύψουν τη ζούγκλα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που μαζί διαμόρφωσαν. Ακόμη και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ παραπέμπεται για το μέλλον, ενώ εργαζόμενοι σε πολλές επιχειρήσεις περιμένουν ακόμα να δουν την προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, που θεσμοθετήθηκε στα χαρτιά και δεν υλοποιείται στην πράξη.
 • Το πιο σημαντικό είναι ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων κομμάτων έχει έναν καθοριστικό κοινό παρανομαστή: Στήριξη των λίγων του μεγάλου κεφαλαίου με πρόσθετα προνόμια και φοροαπαλλαγές και με την ψεύτικη ελπίδα προς το λαό ότι κάτι μπορεί να περισσέψει και για εκείνον».

.jpg

Επειδή μπορεί να δημιουργηθούν κάποιες συγχύσεις σχετικά με το περιβόητο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας… και επειδή πουθενά δεν δημοσιεύτηκε ολόκληρο ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα το «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του ΣΥΡΙΖΑ 2019-2023»

 1. ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
 2. ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ
 3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ – Η κυβέρνηση κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδιά της για τη σωρευτική «υπερπαραγωγή» πλεονασμάτων της 4ετίας 2019 – 2022, που φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 5,5 δισ. ευρώ.
 4. ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΛΑΪΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ – Εναρξη ταχύτερων διαδικασιών, όπως προβλέπει η Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν. Εναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε αυτόν το στόχο, «απαιτούνται περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες» για τους πλειστηριασμούς ακινήτων και την καλύτερη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς «κόκκινων» δανείων.
 5. ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΕΝΦΙΑ – ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ -ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ – Η μη μείωση του ΕΝΦΙΑ ήταν η τελευταία πράξη της κυβέρνησης. Αυτό σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές αξίες θα οδηγήσει στην αύξηση της καταβολής του φόρου. Από τα τέλη Ιούλη θα ξεκινήσει η είσπραξη συνολικά 3,2 δισ. ευρώ.
 6. ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ & ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ – Αφορά 1.821.736 οφειλέτες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι εργαζόμενοι και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη από 500 έως 5.000 ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να αποπληρώσουν. Ο στόχος του 2018, έτος κατά το οποίο έγιναν κατασχέσεις και πάρθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, έφτασε τα 1.168.438 άτομα.
 7. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ – Η ρύθμιση ισχύει από το 2019 και θα διατηρηθεί ακέραια. Ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται με Υπουργική Απόφαση και με κριτήριο την «ανταγωνιστικότητα» και την «παραγωγικότητα», δηλαδή με βάση τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Κάτι που σημαίνει ότι το 2020 μπορεί να υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού.
 8. ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ, ΚΙΝΗΤΡΑ & ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ – Επιδοτήσεις και κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους ύψους 7,5 – 8 δισ. ευρώ μόνο για το 2020. Απαλλαγές σε επενδύσεις μεγάλου μεγέθους που θα ξεκινούν από τα 15 εκατ. ευρώ, από 20 εκατ. που είναι σήμερα. – Φορολογικές απαλλαγές που θα δίνονται με την ολοκλήρωση του 50% της επένδυσης (από 100% σήμερα).
 9. ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – …με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Μόνο την τριετία 2016 – 2019 οι μειώσεις σε παλιές και νέες συντάξεις έφτασαν τα 8,2 δισ. ευρώ.
 10. ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣ – Το ΕΚΑΣ σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο κοβόταν σταδιακά από το 2015 και μέχρι το τέλος του 2019 προβλέπεται η πλήρης κατάργησή του.
 11. ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ το 2020 – …στο 13,4% του ΑΕΠ, από 17.3% που ήταν το 2016.
 12. «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – «Αναμόρφωση» του συστήματος έγκρισης των αναπηρικών επιδομάτων, με βάση τους παραπέρα «κόφτες» που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους της. Τα νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό της αναπηρίας «βάσει λειτουργικής αξιολόγησης» δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Χιλιάδες ανάπηροι, που σήμερα φυτοζωούν, θα χάσουν και τα ελάχιστα, με το κριτήριο της «λειτουργικότητας».
 13. ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – Στο πλάνο για το 2020 είναι να ιδιωτικοποιηθούν τα εξής: Εγνατία ΑΕ, ΔΕΠΑ, περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, διεθνής αερολιμένας της Αθήνας, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ και Μαρίνα Αλίμου.

Και αν κάποιος απορήσει για το πού έχουν καταγραφεί αυτές οι προγραμματικές θέσεις, παραθέτουμε το παρακάτω απόσπασμα των «θεσμών», όπως διατυπώθηκε μετά τα τελευταία Γιούρογκρουπ και τις συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη. Εκεί που η κυβέρνηση παρέδωσε τα σχέδιά της για το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο διαρκείας… (…)

✔️ «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSΜ, ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, διευρύνοντας τη φορολογική βάση, και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, των κοινωνικών προγραμμάτων, της μείωσης των ληξιπρόθεσμων καθυστερήσεων, της είσπραξης φόρων και των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης, των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας». (…)

✔️ «Η ενισχυμένη εποπτεία είναι ένα στιβαρό μεταπρογραμματικό πλαίσιο εποπτείας, που θα καταστήσει δυνατή τη στενή παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης στην Ελλάδα, καθώς και της εξέλιξής της. Η ενεργοποίησή της κρίθηκε σκόπιμη λόγω του παρατεταμένου χαρακτήρα της κρίσης που αντιμετώπισε η Ελλάδα, της κατάστασης του χρέους της χώρας, της ανάγκης να συνεχιστεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και λοιπών αδυναμιών».

✔️ Αυτά λοιπόν έλεγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την «ανάγκη» ενεργοποίησης του «μεταμνημονιακού» μνημονίου, της συμφωνίας με το ελληνικό κράτος, που με τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα από το κόμμα που θα βρεθεί στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης.

✔️ Η ειρωνεία είναι ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν και το πρόγραμμα της ΝΔ, η συμβολή της οποίας στο μπαράζ των αντιλαϊκών μέτρων είναι αποφασιστική την τελευταία δεκαετία


Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι στο χέρι σας!

Τώρα, όλες και όλοι στη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Αυτή είναι η μόνη κερδισμένη ψήφος!

ΚΚΕ ισχυρό – Η δύναμή σου την επόμενη μέρα.