Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πρόκληση για το λαό τα «ευχαριστώ» του Ν. Δένδια προς τον Μ. Πομπέο και οι ψεύτικες προσδοκίες περί στήριξης της ΕΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και τη συνάντηση Δένδια – Πομπέο αναφέρει:

«Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί και οι ψεύτικες προσδοκίες περί στήριξης της ΕΕ, μαζί με τα “ευχαριστώ” του Ν. Δένδια προς τον Μ. Πομπέο, αποτελούν πρόκληση για το λαό, αφού ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, από κοινού με την ΕΕ, τροφοδοτούν την επιθετικότητα της Τουρκίας, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους.

Μάλιστα, η κυβέρνηση αποκρύπτει το γεγονός ότι τα προβλήματα στην περιοχή και η όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας ήταν υποβαθμισμένα στην ατζέντα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Οι λεγόμενες ισχυρές συμμαχίες που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι η πηγή του προβλήματος, γιατί μεγαλώνουν την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και οξύνουν την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Μέσα από όλα αυτά τα κυβερνητικά “πήγαινε – έλα” και τη δήθεν “διπλωματική αντεπίθεση”, προετοιμάζεται η οδυνηρή λύση της συνεκμετάλλευσης με δραστήριο ρόλο της Γερμανίας και της Γαλλίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Γι’ αυτό ο λαός μας δεν πρέπει να δείξει καμιά εμπιστοσύνη στις επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων, οι οποίοι έχουν εναποθέσει την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας αλλά και την ειρήνη στην περιοχή στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και στην ΕΕ».


Πηγή

ℹ️  Συναντήσεις και διεργασίες για τις επικίνδυνες διευθετήσεις με την ευρωατλαντική σφραγίδα

Στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που ανοιχτά δρομολογούν επικίνδυνες διευθετήσεις σε βάρος των λαών της περιοχής και σχέδια συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, απευθύνθηκε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση για τα Ελληνοτουρκικά και την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα.

Η «επείγουσα ανάγκη για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογο του Μ. Πομπέο στη Βιέννη, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύτηκαν από την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αναφέρει ακόμη ότι συζητήθηκε και «η ισχυρή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα και τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις, εξισώνοντας στην ουσία τις τουρκικές προκλήσεις με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στη λογική των «ίσων αποστάσεων», προκειμένου να μην διαρραγεί η λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η συνάντηση Δένδια – Πομπέο έγινε στο πλαίσιο των διπλωματικών επαφών με τους ΕυρωΝΑΤΟικούς εταίρους και συμμάχους, προκειμένου να διαμορφωθούν καλύτεροι όροι μπροστά στις επικίνδυνες διευθετήσεις και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, που ολοφάνερα έχουν δρομολογήσει ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Σε αυτό εντάσσονται και οι δηλώσεις του Ν. Δένδια μετά τη συνάντηση, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τους Αμερικανούς, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε ότι η Άγκυρα «εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο, την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της».

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δεν πήρε απόφαση για κυρώσεις προς την Τουρκία, παραπέμποντας στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Βερολίνο, στο τέλος του μήνα.

Οπως είπε ο Ν. Δένδιας «στόχος μας είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της ΕΕ αν χρειαστεί, ένα εργαλείο που θα ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στο δρόμο της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου», στο τραπέζι δηλαδή του «διαλόγου» για τη συνδιαχείριση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, αναπαράγοντας τις ψεύτικες προσδοκίες περί στήριξης της ΕΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς που εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι μας».

Αργότερα, σήμερα, αναμένεται να δημοσιευθεί ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.


(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)