Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

 Πρόσφυγες στη «ζούγκλα» των Βαλκανίων

Στην κόλαση των σερβοκροατικών συνόρων

prosfuges1 Εκατοντάδες πρόσφυγες εξακολουθούν να ζουν στα σερβοκροατικά σύνορα, σε μια περιοχή που οι ντόπιοι αποκαλούν «ζούγκλα». Οι περισσότεροι έχουν κάνει πολλές προσπάθειες να φύγουν προς τη Δυτική Ευρώπη. Άλλοι μόνοι τους, άλλοι ζητώντας τη βοήθεια κυκλωμάτων διακινητών, άλλοι ως λαθρεπιβάτες σε διερχόμενα οχήματα.

Το όνειρο του τρένου

prosfuges2
Μετανάστες περπατούν κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών που συνδέουν την Σερβία με την Κροατία. Το όνειρο για μια καλύτερη ζωή στην κεντρική Ευρώπη δεν τελειώνει ποτέ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα δύο άνθρωποι που είχαν αποκοιμηθεί στις γραμμές των τρένων έχασαν την ζωή τους όταν παρασύρθηκαν από διερχόμενη αμαξοστοιχία.

Άθλιες συνθήκες διαβίωσης

prosfuges3
Παγωμένο ντους για τον Ιμπραήμ από το Αφγανιστάν κάτω από μια γέφυρα στην πόλη Σιντ. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες ζουν υπό άθλιες συνθήκες καθώς απουσιάζουν ακόμη και οι πιο βασικές υποδομές.

Πρωινό μέσα στο κρύο

prosfuges4
«Κουζίνα χωρίς όνομα» ονομάζεται μια μικρή ομάδα εθελοντών, που διανέμει πρωινό και παρέχει βοήθεια για τις βασικές ανάγκες σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα Σερβίας και Κροατίας. Οι αρχές τους έχουν εγκαταλεψει από τότε που έκλεισε εκεί ο προσφυγικός καταυλισμός.

Επιτέλους φαγητό!

prosfuges5
Δύο μετανάστες μαγειρεύουν φαγητό για όσους μαζεύονται σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο. Εκατοντάδες άνθρωποι που αναζητούν άσυλο έρχονται αντιμέτωποι με την πείνα, τις κακουχίες, τους τραυματισμούς και τη βία σε καθημερινή βάση προσπαθώντας να επιβιώσουν στη μέση του πουθενά.

Η μεγάλη αναμονή

prosfuges6
Δύο άνθρωποι από το Αφγανιστάν περνούν την ώρα τους πάνω στη σκεπή του παλιού, ετοιμόρρπου εργοστασίου στο Σιντ, περιμένοντας την ευκαιρία για να περάσουν τα σερβοκροατικά σύνορα…

Ελπίδα μέσα στη νύχτα

prosfuges7
Ένας πρόσφυγας περπατά μόνος μέσα στη νύχτα, κατευθυνόμενος προς τα σταματημένα τρένα. Ελπίζει ότι με κάποιο τρόπο θα καταφέρει να φτάσει στην Κροατία κι από κει σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Επόμενος σταθμός… Ευρώπη;

prosfuges8
Όσοι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ακόμη κάποια οικονομικά αποθέματα καταφεύγουν σε άλλες λύσεις. Είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ακόμη και 1200 ευρώ σε ταξί, προκειμένου να περάσουν παράνομα από τη Σερβία στην Κροατία.

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…

prosfuges9
Ο Τζαντάλι είναι 22 χρονών και κατάγεται από το Αφγανιστάν. Μόλις επέστρεψε από την πόλη Σιντ μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να φτάσει στη δυτική Ευρώπη. Στην Κροατία όμως συνελήφθη και αναγκάστηκε να μείνει στη φυλακή για δύο μέρες. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του έπεθε θύμα κακοποίησης από τις αρχές.

Deutsche Welle: Ρεπορτάζ: Δημήτρης Τοσίδης, Σιντ, Σερβία