Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πρόταση του ΚΚΕ να καταργηθεί η συμφωνία πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία

Πρόταση να καταργηθεί η συμφωνία πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής.

Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει εάν θα αποδεχθεί την πρόταση. Πάντως, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατά την ενημέρωση που παρείχαν στους δημοσιογράφους (σ.σ. η συνεδρίαση είναι κεκλεισμένων των θυρών) απέφυγαν να ξεκαθαρίσουν τι θα πράξουν όταν συζητηθεί το θέμα.

«Δεχθήκαμε να ξανασυζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή Εξοπλιστικών», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τασούλας και διευκρίνισε: «Θα είναι κατ’ αρχήν συζήτηση. Κάποιοι θέλουν ανάκληση της γνώμης της Επιτροπής Εξοπλιστικών. Η ΝΔ έχει άποψη για το θέμα την οποία θα εκθέσει».

Το ΚΚΕ αναδεικνύει την ουσία της υπόθεσης που είναι η πώληση πολεμοφοδίων σε ένα κράτος-δολοφόνο όπως η Σαουδική Αραβία, για χάρη της γεωστρατηγικής αναβάθμισης. Άλλωστε, όταν η επίμαχη σύμβαση είχε συζητηθεί το Γενάρη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, μόνο το ΚΚΕ την είχε καταψηφίσει, ενώ οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων την είχαν υπερψηφίσει.

«Η άποψη του ΚΚΕ ήταν και είναι ότι κεντρικό πρόβλημα δεν είναι αυτός ο καμβάς που έχει ασφαλώς πλευρές που πρέπει να δούμε, αλλά ότι πρέπει άμεσα να ακυρωθεί η συμφωνία για τους γνωστούς λόγους, του τι είναι η Σαουδική Αραβία και του ρόλου που παίζει στην περιοχή, του τι συμβαίνει στην Υεμένη. Αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης, να δεσμευτεί, αλλά πρέπει και τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν καθαρά αν είναι υπέρ ή κατά της συμφωνίας», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Το αν έχει πάρει απόφαση το ευρωκοινοβούλιο, είναι ζήτημα αδιάφορο με τη θέση του ΚΚΕ, είπε ο κ. Παφίλης και προσέθεσε ότι «πλέον δεν δικαιούται κανείς να πει ότι δεν γνωρίζει την περιοχή και δεν μπορεί να κρύβεται κανείς πίσω από τα τελευταία γεγονότα».

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ζήτησε όψιμα την ανάκληση της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, ενθυμούμενος το βομβαρδισμό αμάχων στην Υεμένη.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες, η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε στην ύπαρξη ή όχι μεσάζοντα, κάτι που αποτυπώθηκε ανάγλυφα στις χθεσινές τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών που δεν βρήκαν να πουν κουβέντα για την ουσία της υπόθεσης.

Ούτε ψίθυρος για την πώληση όπλων σε κράτος – δολοφόνο παιδιών

Η σφαγή στην Υεμένη και τα ρετάλια της σοσιαλδημοκρατίας