Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πρόταση των ΗΠΑ για διάλυση του Παλαιστινιακού κράτους και αρπαγή των εδαφών του από το Ισραήλ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ προτείνει αυτό που αποκαλεί “Η υπόθεση του αιώνα”, του οποίου ο μόνος σκοπός είναι να αφαιρέσει τελικά την Παλαιστίνη από την παγκόσμια σκηνή και να θέσει τέρμα στην ύπαρξη του κράτους της, γράφει η «Γκράνμα» στις 13/05.

«Με μεγάλη φαντασία, ο πρόεδρος μεγιστάνας, με τους συμβούλους του, σκοπεύει να εξαπατήσει τον κόσμο με μια πρόταση που ευνοεί πλήρως το Ισραήλ και αρνείται την κατοχή της γης και την ελευθερία του αραβικού πληθυσμού”.

Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στο Τελ Αβίβ, η συμφωνία θα είναι μια «τριμερής συμφωνία» μεταξύ του Ισραήλ, της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και της Χαμάς για τη δημιουργία μιας λεγόμενης «Νέας Παλαιστίνης» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Γάζα.

Αλλά αυτό θα εξαιρούσε τους παρανόμως κατασκευασμένους οικισμούς του Ισραήλ, που σύμφωνα με την πρόταση παραμένουν στα χέρια της σιωνιστικής κυβέρνησης.

Η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, και ο αραβικός πληθυσμός που ζει εκεί θα είναι πολίτες της Νέας Παλαιστίνης.

Η πρόταση αποτελεί ένα πραξικόπημα στο παλαιστινιακό δικαίωμα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης, αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Σύμφωνα με την πρόταση που διέρευσε, η “Νέα Παλαιστίνη” δεν θα έχει στρατό, απλώς μια αστυνομική δύναμη. Θα υπογραφεί συνθήκη προστασίας με το Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία η Παλαιστίνη θα πρέπει να πληρώνει το Ισραήλ για τις υπηρεσίες του για να την υπερασπιστεί από οποιαδήποτε εξωτερική επίθεση.

Η Χαμάς θα παραδώσει όλα τα όπλα της, συμπεριλαμβανομένων και των προσωπικών όπλων, στις Αιγυπτιακές αρχές.

Αυτή η αποκαλούμενη “υπόθεση του αιώνα”, που σχεδιάστηκε από τον Τραμπ, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, σχολιάζει ο αρθρογράφος της Γκράνμα.

avtal

Τις τελευταίες ημέρες, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε πάνω από δώδεκα Παλαιστίνιους στη Γάζα, σε μια επίθεση που η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή (PNA) χαρακτήρισε ως “πρελούδιο” στην «υπόθεση του αιώνα».

Το PNA δήλωσε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επιδιώκει να προωθήσει περαιτέρω τα συμφέροντα του Ισραήλ και των ΗΠΑ, εδραιώνοντας τη διαίρεση μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Το “Σπούτνικ” αναφέρει τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος σημειώνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης είναι ένας δρόμος προς το πουθενά αν αγνοηθεί η αρχή δύο κρατών, ενός Αραβοπαλαιστινίου και ενός Εβραικού.

Ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγιεχ δηλώνει ότι όσοι πιστεύουν ότι η ΟΑΠ (PLO) θα πιεστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάθος εντύπωση.

“Λέμε όχι και 1.000 όχι, σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που δεν ανταποκρίνεται στις ελάχιστες απαιτήσεις του παλαιστινιακού λαού”, τονίζει.
Και δεδομένου ότι όλα όσα προέρχονται από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ τελικά πάντα περιέχουν και μια απειλή, αυτή τη φορά η Ουάσινγκτον προειδοποίησε ότι εάν η ΟΑΠ και η Χαμάς απορρίψουν τη συμφωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ακυρώσουν όλη την οικονομική τους στήριξη προς τους Παλαιστινίους».