Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά: Παρέμβαση «καλλωπισμού» από μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Παρέμβαση «καλλωπισμού» στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη δυτική Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Το αίτημα για ελεύθερους χώρους, χώρους αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού, δωρεάν προσβάσιμους για όλο το λαό, μακριά από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, πρόβαλαν και σήμερα οι Οργανώσεις Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με την παρέμβαση «καλλωπισμού» που πραγματοποίησαν στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Η σημερινή παρέμβαση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων με αίτημα αιχμής να δοθούν για χρήση στο λαό της περιοχής, τα δύο στρατόπεδα, Καρατάσου και Παύλου Μελά.

Από νωρίς το πρωί, μέλη των οργανώσεων της ΚΝΕ στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ξεχορτάριασαν ένα μεγάλο τμήμα του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, έβαψαν παγκάκια που έχουν αφεθεί και ρημάζουν ενώ έβαψαν και τοίχους των εγκαταλειμμένων κτιρίων και στη συνέχεια έγραψαν συνθήματα μέσα από τα οποία πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους και την απόφασή τους να μην επιτρέψουν να πληρώσει ο λαός και τη νέα κρίση που επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας.

Με μεράκι και διάθεση, άοκνα, αφιέρωσαν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους για να ομορφύνουν το χώρο, που χρόνια τώρα η ΚΝΕ μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», αποδεικνύει πως μπορεί να αξιοποιηθεί φιλοξενώντας πολύμορφες δράσεις αθλητισμού, πολιτισμού, κ.λπ.

Ταυτόχρονα έστειλαν το μήνυμα σε δημοτικές και περιφερειακές αρχές, στην κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες που ορέγονται να βάλουν στο χέρι τα «φιλέτα» γης, και να κερδοσκοπήσουν τόσο από την διαμόρφωση όσο και από την μετέπειτα αξιοποίησή του, ότι ο λαός και η νεολαία της περιοχής, δεν θα επιτρέψουν να περάσουν τα σχέδια για επιχειρηματική εκμετάλλευση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης αλλά και ευρύτερα.

Σε δήλωσή της η Νικολέτα Θεογνώστου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Παύλου Μελά, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στόχο έχει να αναδείξει την έλλειψη ελεύθερων στην πολύ επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης και να προβάλλει το αίτημα για αξιοποίηση των δύο στρατοπέδων έξω από τη λογική της ανταποδοτικότητας, τη λογική κόστους – οφέλους και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το πλαίσιο διεκδίκησης που προβάλουν οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση να γίνουν άμεσα οι εργασίες στο στρατόπεδο Παύλου Μελά που αφορούν χώρους πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής.
  • Άμεσα να προχωρήσουν έργα καθαριότητας και συντήρησης στα στρατόπεδα Καρατάσου και Παύλου Μελά.
  • Να αξιοποιηθούν ως χώροι πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής, με χώρους άθλησης, αποκλειστικά δημόσιοι και δωρεάν για όλο το λαό, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση. Να μην αξιοποιηθούν ως κερδοφόρα πεδία επενδύσεων από μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Να διεκδικηθεί κρατική χρηματοδότηση και να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα για εκτεταμένα έργα δημιουργίας ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής. Να αναβαθμιστούν λειτουργικά και αισθητικά οι ήδη υπάρχοντες κοινόχρηστοι χώροι.
  • Να αξιοποιηθούν δημόσιες εκτάσεις γης και να διεκδικηθούν νέες για δημιουργία οργανωμένου δημόσιου χώρου που θα εξυπηρετεί τις πολύπλευρες ανάγκες του λαού της περιοχής.