Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας

Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ συγκεντρώνονται στρατεύματα και η Ρωσία δηλώνει πως «λαμβάνει μέτρα» για απειλητική δραστηριότητα. Το ΝΑΤΟ συγκαλεί αύριο έκτακτη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πρότεινε την διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής σε τρίτη χώρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Πούτιν να συμβάλει στη «μείωση των εντάσεων» και του πρότεινε να συναντηθούν «σε μια τρίτη χώρα» εντός των επόμενων μηνών ώστε «να οικοδομήσουμε μια σταθερή και προβλέψιμη σχέση με τη Ρωσία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντά της απέναντι στις ενέργειες της Ρωσίας, αναφερόμενος σε κυβερνοεπιθέσεις και σε παρέμβαση στις εκλογές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία του «για την αιφνιδιαστική συγκέντρωση ρωσικών μονάδων στην κατεχόμενη Κριμαία και στα σύνορα με την Ουκρανία». Ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Η Μόσχα «λαμβάνει μέτρα» για την απειλητική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ

Η Ρωσία λαμβάνει μέτρα ως απάντηση στην απειλητική στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ, και οι μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούμε όπως και οι αιφνίδιες επιθεωρήσεις έδειξαν την πλήρη ετοιμότητα του ρωσικού στρατού να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκεί Σόιγκου.

«Αντιδρώντας στην απειλητική για την Ρωσία στρατιωτική δραστηριότητα της συμμαχίας λάβαμε τα αντίστοιχα μέτρα» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

Ο Σόιγκου είπε ότι το ΝΑΤΟ προτίθεται να αναπτύξει 40.000 στρατιώτες και 15.000 στρατιωτικό προσωπικό κοντά στα σύνορα με την Ρωσία. Ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή αμερικανικά στρατεύματα μεταφέρονται από το ηπειρωτικό τμήμα της Βορείου Αμερικής στην Ευρώπη. «Γίνεται μετακίνηση στρατευμάτων στην Ευρώπη κοντά στα ρωσικά σύνορα. Οι βασικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στις περιοχές πλησίον της Μαύρης Θάλασσας και στην περιοχή της Βαλτικής», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός, βάζοντας στο κάδρο και την Αλεξανδρούπολη, μέσω της οποίας γίνεται η διακίνηση στρατευμάτων προς την συνοριογραμμή με την Ρωσία κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας.

Νωρίτερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντίπαλός μας και κάνουν οτιδήποτε που μπορεί να υπονομεύσει την θέση της Ρωσίας στην διεθνή σκηνή», λέγοντας ότι τα πολεμικά τους πλοία πρέπει να μείνουν μακριά από την Κριμαία «για το καλό τους», χαρακτηρίζοντας την ανάπτυξή τους στην Μαύρη Θάλασσα ως πρόκληση σχεδιασμένη για να δοκιμάσει τα νεύρα της Ρωσίας.

«Δεν βλέπουμε κανένα άλλο στοιχείο στην προσέγγισή τους. Αυτά είναι τα συμπεράσματά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση του γγ του ΝΑΤΟ με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ

Αύριο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, στην έδρα του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη συνάντηση που θα έχει ο γγ του ΝΑΤΟ με τους δύο υπουργούς.

Θα πραγματοποιηθεί επίσης βιντεοδιάσκεψη του Βόρειοατλαντικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Με φυσική παρουσία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, οι οποίοι βρίσκονται στις Βρυξέλλες.

Πηγή: 902.gr

«Ο Χικμέτ στην Ελλάδα», του Ηρακλή Κακαβάνη