Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη: Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την κατάργηση παιδικών σταθμών και τις απολύσεις εργαζόμενων

Σε κατάρ­γη­ση ενός ακό­μη παι­δι­κού σταθ­μού και στην από­λυ­ση 9 εργα­ζό­με­νων προ­χω­ρά η διοί­κη­ση του Δήμου Πυλαί­ας-Χορ­τιά­τη, έπει­τα από σχε­τι­κή από­φα­ση που ενέ­κρι­νε σήμε­ρα, κατά πλειο­ψη­φία, το δημο­τι­κό συμ­βού­λιο. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι στο Δήμο Πυλαί­ας-Χορ­τιά­τη, που έχει πλη­θυ­σμό περισ­σό­τε­ρους από 70.000 κατοί­κους, λει­τουρ­γούν μόνο 3 δημο­τι­κοί παι­δι­κοί σταθ­μοί που καλύ­πτουν τις ανά­γκες μόλις 125 με 150 νηπίων! 

Την πολι­τι­κή της διοί­κη­σης του Δήμου καταγ­γέλ­λει σε ανα­κοί­νω­ση της η Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση Πυλαί­ας-Χορ­τιά­τη σημειώνοντας:

LAIKI SISPIROSIΗ υπο­βάθ­μι­ση της προ­σχο­λι­κής αγω­γής στο Δήμο μας συνε­χί­ζε­ται. Μετά το κλεί­σι­μο και τη μη επα­να­λει­τουρ­γία των παι­δι­κών σταθ­μών στο Χορ­τιά­τη και το Ασβε­στο­χώ­ρι έρχε­ται η σει­ρά της Πυλαίας.

Στην συνε­δρί­α­ση του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου της ΚΕΚΠΑΠ την Δευ­τέ­ρα 19/8/2019 εγκρί­θη­κε η κατάρ­γη­ση του παι­δι­κού σταθ­μού στην οδό Ηλέ­κτρας της Πυλαί­ας και η μετα­τρο­πή του σε νηπια­γω­γείο για την κάλυ­ψη των ανα­γκών της δίχρο­νης υπο­χρε­ω­τι­κής προ­σχο­λι­κής εκπαί­δευ­σης. Ταυ­τό­χρο­να με πρό­σχη­μα την μεί­ω­ση των νηπί­ων που φοι­τούν στους παι­δι­κούς σταθ­μούς το Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο ενέ­κρι­νε στη σημε­ρι­νή του συνε­δρί­α­ση την από­λυ­ση (την μη ανα­νέ­ω­ση της σύμ­βα­σης) σε 9 εργαζόμενους.

Μετά από αυτές τις απο­φά­σεις, στο δήμο μας (με πλη­θυ­σμό πάνω από 70.000 κατοί­κους) λει­τουρ­γούν μόνο 3 δημο­τι­κοί σταθ­μοί σε Πυλαία, Πανό­ρα­μα και Φίλυ­ρο που μπο­ρούν να καλύ­ψουν τις ανά­γκες 125–150 νηπίων.

Τα επι­χει­ρή­μα­τα της Δημο­τι­κής Αρχής περί προ­βλη­μά­των αδειο­δό­τη­σης και πίε­σης λόγω των ανα­γκών για τη δίχρο­νη υπο­χρε­ω­τι­κή προ­σχο­λι­κή εκπαί­δευ­ση είναι προ­σχή­μα­τα. Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι ότι ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του ΝΠΔΔ που έχει την ευθύ­νη και για τους παι­δι­κούς σταθ­μούς μειώ­νε­ται κάθε χρό­νο (φέτος είναι μόλις 500.000 ευρώ, μειω­μέ­νος από πέρυ­σι κατά 100.000) με συνέ­πεια της συνε­χό­με­νη υπο­βάθ­μι­ση, το κλεί­σι­μο των δομών και το πέρα­σμα του κόστους στις πλά­τες των γονιών, όπως έγι­νε με την αύξη­ση των τρο­φεί­ων πριν από λίγα χρόνια.

Η υπο­βάθ­μι­ση των δημο­τι­κών παι­δι­κών σταθ­μών, που οδη­γεί στο μικρό αριθ­μό εγγρα­φών, είναι αυτή που οδη­γεί τους γονείς στους ιδιω­τι­κούς παι­δι­κούς σταθμούς.

Είναι καθα­ρό ότι η πολι­τι­κή της Δημο­τι­κής Αρχής του κ. Καϊ­τε­ζί­δη ταυ­τί­ζε­ται και ενι­σχύ­ει την λογι­κή των κυβερ­νή­σε­ων, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ χθες όσο και της ΝΔ σήμε­ρα, που στο­χεύ­ουν να μηδε­νί­σουν τις δαπά­νες για την παι­δεία, θέλουν να μετα­κι­νή­σουν το κόστος στις πλά­τες των γονιών, θέλουν να μετα­τρέ­ψουν την παι­δεία σε εμπό­ρευ­μα για να κερ­δί­ζουν οι ιδιώ­τες επιχειρηματίες.

Καλού­με το λαό του δήμου Πυλαί­ας Χορ­τιά­τη να παλέ­ψει ενά­ντια σε αυτήν την πολι­τι­κή. Να διεκ­δι­κή­σει να μην κλεί­σει κανέ­νας παι­δι­κός σταθ­μός στο Δήμο. Να λει­τουρ­γή­σουν παι­δι­κοί σταθ­μοί σε Ασβε­στο­χώ­ρι και Χορτιάτη.

Να απαι­τή­σου­με ουσια­στι­κή ανα­βάθ­μι­ση των παι­δι­κών σταθ­μών με 15 νήπια μέγι­στο αριθ­μό σε κάθε τμή­μα με προ­σω­πι­κό που θα καλύ­πτει όλες τις ανά­γκες και θα εργά­ζε­ται μόνι­μα και στα­θε­ρά. Καμία από­λυ­ση εργαζόμενου.

Η παι­δεία είναι ανά­γκη και δικαί­ω­μα. Δεν το χαρί­ζου­με σε κανένα!

Για το θέμα πήρε θέση και ο Σύλ­λο­γος Εργα­ζο­μέ­νων ΟΤΑ και Δημο­τι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων Νομού Θεσ­σα­λο­νί­κης ο οποί­ος πραγ­μα­το­ποί­η­σε παρέμ­βα­ση το μεση­μέ­ρι της Δευ­τέ­ρας, στη συνε­δρί­α­ση του ΔΣ του Νομι­κού Προ­σώ­που που είναι αρμό­διο για τους Παι­δι­κούς Σταθμούς. 

Ο Σύλ­λο­γος ζητά μετα­ξύ άλλων να δια­σφα­λι­στεί, με άμε­σα μέτρα και με όλες τις σύγ­χρο­νες και ανα­γκαί­ες προ­ϋ­πο­θέ­σεις, η διεύ­ρυν­ση των δημο­τι­κών δομών για βρέ­φη και νήπια (εξεύ­ρε­ση και ανέ­γερ­ση κατάλ­λη­λων κτι­ρί­ων, η πρό­σλη­ψη του ανα­γκαί­ου προ­σω­πι­κού) δωρε­άν για όλα τα παι­διά, η κατάρ­γη­ση των τρο­φεί­ων και η μονι­μο­ποί­η­σή, χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις, όλων των εργα­ζο­μέ­νων στους παι­δι­κούς σταθ­μούς που απα­σχο­λού­νται μέσω ΕΣΠΑ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο