Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πυλαία: Δημοτική αρχή και κυβερνήσεις συνυπεύθυνοι για το πρόβλημα της σχολικής στέγης

Η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ χαιρετίζει τους εκατοντάδες γονείς από τα σχολεία της Πυλαίας που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις τις προηγούμενες μέρες με αφορμή την κατάρρευση της οροφής στο 4ο Δημοτικό Σχολείο. «Όλους αυτούς που αγανακτούν, που αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι δυνατό το 2021 να στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο και να αναρωτιόμαστε αν θα επιστρέψουν σώα στο σπίτι», σημειώνει η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «Στηρίζουμε τον αγώνα τους για νέα και σύγχρονα σχολεία».

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει:

«Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία και συσσωρευόταν εδώ και καιρό η αγανάκτηση των γονιών. Άλλωστε τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους:

Πέρυσι έπεσε ανεμιστήρας σε σχολείο της Θεσσαλονίκης, πρόπερσι υπήρχαν ποντίκια στις αίθουσες του Ειδικού Σχολείου στην Πυλαία.

Την ίδια ώρα τα παιδιά μας στοιβάζονται εν μέσω πανδημίας σε 28άρια τμήματα με υγειονομικά πρωτόκολλα-λάστιχο. Το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων της ΔΕ Πυλαίας είναι γνωστό χρόνια τώρα. Τα παιδιά που δεν χωρούσαν στα κτίρια των Δημοτικών είναι σήμερα μαθητές στα Γυμνάσια και ούτε εδώ χωράνε.

Ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία του δήμου είναι και αυτός γνωστός (π.χ. το 2ο Γυμνάσιο Πυλαίας χτίστηκε για 350 παιδιά ενώ φοιτούν σήμερα 550 παιδιά). Το γεγονός ότι εργαστήρια, γραφεία καθηγητών χρησιμοποιούνται για αίθουσες διδασκαλίας είναι και αυτό γνωστό.

Τα προβλήματα των σχολείων του δήμου όπως οι ελλείψεις καθηγητών (π.χ. Γυμνάσιο Φιλύρου), σχολικών φυλάκων, καθαριστριών, οι ελλείψεις σε υλικά κλπ. είναι και αυτά γνωστά.

Κι όμως δεν είναι της μοίρας μας γραφτό να ζούμε έτσι… Η κατάσταση στα σχολεία είναι αποτέλεσμα της επιλογής όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν τα τελευταία χρόνια. Και αυτό γιατί υπολογίζουν ως κόστος τη στοιχειώδη ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των παιδιών του λαού, έχουν διαμετρικά αντίθετες προτεραιότητες.

Η διοίκηση του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, ακολουθώντας τις κυβερνητικές επιταγές, είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ, δεν φτιάχνει καινούργια σχολεία, δεν απαιτεί προσωπικό που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες, δεν ζητά παραπάνω χρηματοδότηση, αλλά προχωρά στη φορολογία όλων των κατοίκων του δήμου με το ειδικό τέλος για την ανέγερση σχολείων (21 λεπτά/τετραγωνικό μέτρο το έτος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ).

Αυτή είναι η πηγή των δεινών στα σχολεία. Γι’ αυτό προσπαθούν να κρύψουν ότι οι δαπάνες για την Παιδεία έχουν μειωθεί κατά 1,8 δισ. ευρώ στα τελευταία 11 χρόνια. Ότι το 30% των σχολικών κτιρίων είναι 50ετίας, ενώ στο 70% είναι η περικοπή των κρατικών κονδυλίων για τη Σχολική Στέγη.

Χρόνια τώρα, όλες οι κυβερνήσεις μάς φλομώνουν στα ψέματα και μας λένε ότι το σχολείο “αναβαθμίζεται”, ότι δήθεν γίνεται “σύγχρονο”. Πόσο σύγχρονο είναι το σχολείο που δεν έχει υποστεί έλεγχο για αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση; Που πέφτουν οι οροφές του; Που διαχωρίζει και βάζει ταμπέλες σε μικρά παιδιά αντί να τα βοηθήσει για να προκόψουν όλα; Πόσο σύγχρονο είναι το σχολείο που ψάχνει να βρει πόρους γιατί το κράτος δεν του δίνει τα αναγκαία χρήματα; Πόσο παιδαγωγός είναι ο εκπαιδευτικός που “αξιολογείται” για το αν αναζητά χορηγούς; Τέτοιο σχολείο προβλέπει και ο νόμος Κεραμέως. Σε αυτό το σχολείο πρέπει να αντιδράσουμε από κοινού με τους εκπαιδευτικούς (που η απεργία τους κρίθηκε παράνομη!!) και τα παιδιά μας.

Τίποτα από αυτά που δικαιούμαστε εμείς και τα παιδιά μας δεν είναι πολυτέλεια.

Τελικά, μετά τους αποφασιστικούς αγώνες των γονιών και εκπαιδευτικών ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη αναγκάστηκε στην απόφαση να προχωρήσει μελέτη για χτίσιμο ενός νέου σχολείου, χωρίς βέβαια σε καμία περίπτωση αυτή η εξέλιξη να λύνει την εκρηκτική κατάσταση που κυριαρχεί.

Καλούμε όλους τους φορείς της σχολικής κοινότητας σε κάθε σχολείο να αντισταθούν οργανωμένα, αλλά και κάθε εργαζόμενο να στηρίξει τους αγώνες τους, να βαδίσουν σε κοινό συντονισμό και να βάλουν στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο. Την πολιτική που βάζει σε κίνδυνο τα παιδιά μας και απαιτεί συνεχώς να βάζουμε όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το γερασμένο δρόμο “του σχολείου για λίγους” τον ξέρουμε. Καιρός να περπατήσουμε τον δρόμο του σύγχρονου σχολείου για όλους.

Η μάχη της λαϊκής οικογένειας για να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά της μπορεί να γίνει νικηφόρα. Οι αγωνίες και τα όνειρα των μαθητών μπορούν να βρουν διέξοδο. Σας καλούμε σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, που μπορεί να εγγυηθεί ότι η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης θα έχει συνέχεια , ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία που θα ‘χει στο νου της το παιδί.

Αυτή είναι η ελπίδα! Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας αποφασιστικά στον δρόμο της ανατροπής».

mathites synaylia pylaia 5

Επιτυχημένη συναυλία διαμαρτυρίας στην Πυλαία για το κτιριακό πρόβλημα

Συναυλία διαμαρτυρίας  για το κτιριακό πρόβλημα του 4ου Δημοτικού Σχολείου της περιοχής πραγματοποιήθηκε χθες, στο «Πέτρινο» πολιτιστικό κέντρο της Πυλαίας, από την Ένωση Γονέων και τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. Στην συναυλία συμμετείχαν συγκροτήματα από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Ακόμα διαβάστηκε ψήφισμα το οποίο ανέφερε:

Οι Σύλλογοι Γονέων και η Ένωση Γονέων των σχολείων του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, με αφορμή και την πτώση της οροφής στο 4ο δημοτικό σχολείο Πυλαίας ζητάνε «την άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της σχολικής στέγης στα σχολεία του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη.

«Η πτώση της οροφής στο 4ο δημοτικό σχολείο Πυλαίας είναι το “κερασάκι στην τούρτα” της άσχημης κατάστασης που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας. Είναι συνέπεια της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, πολλά χρόνια τώρα (υποχρηματοδότηση, κατάργηση ΟΣΚ, αύξηση αριθμού μαθητών ανά τάξη κα). Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο τον τελευταίο μήνα είχαμε τρία αντίστοιχα περιστατικά σε διάφορα σχολεία της χώρας με τελευταίο το ξήλωμα των στεγάστρων σε σχολείο της Ζακύνθου», αναφέρεται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε.

Όπως τονίζεται: «Το κτιριακό πρόβλημα στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη είναι γνωστό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η Ένωση Γονέων, οι Σύλλογοι γονέων έχουν επανειλημμένα θέση ζητήματα που αφορά την συντήρηση, την λειτουργία, την ασφάλεια των σχολικών κτηρίων, την ανάγκη να χτιστούν νέα σχολεία. Τώρα είναι η ώρα να λυθούν τα χρόνια προβλήματα.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε την υποβάθμιση των σχολείων, την υποβάθμιση της ποιότητας της παιδείας και της εκπαίδευσης των παιδιών μας. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε πια τα παιδιά μας να φοιτούν σαν “παστές σαρδέλες” μέσα σε αίθουσες των 12 τετραγωνικών όπως τα παιδιά στο 2ο γυμνάσιο. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να μην έχουν σχολικές αυλές που να μπορούν να τρέξουν και να παίξουν, δεν θέλουμε αυλές γεμάτες με kibo. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να φοιτούν σε σχολεία με ποντίκια όπως το Ειδικό Σχολείο στη Πυλαία. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να μην μπορούν να χρησιμοποιούν τις αίθουσες τους όπως τα παιδιά του μουσικού σχολείου που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αίθουσα εκδηλώσεων τους γιατί τρέχουν τα νερά και φοβούνται μην πέσει η οροφή στο κεφάλι τους. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να αναγκάζονται να κάνουν αμέτρητα χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο όπως τα παιδιά της Πυλαίας που πάνε από την Πυλαία μέχρι το αεροδρόμιο για να κάνουν μάθημα στα πράσινα φανάρια ή μέχρι το πανόραμα για να πάνε στο νηπιαγωγείο.

  • Τώρα πρέπει να δοθούν λύσεις από αυτούς που έχουν τις ευθύνες. Να σταματήσει πια το πιγκ-πογκ τον ευθυνών μεταξύ δήμου, περιφέρειας, υπουργείου παιδείας και κυβέρνησης.
  • Καλούμε τη Δημοτική Αρχή και κάθε αρμόδιο φορέα να αναλάβει τις ευθύνες του έστω και τώρα, πριν ξαναπροκύψει άλλο ένα ”μεμονωμένο περιστατικό” με τραγικές συνέπειες.
  • Οι γονείς ενωμένοι και αποφασισμένοι παλεύουμε ώστε με αφορμή το τελευταίο γεγονός να δοθεί οριστική λύση στα κτιριακά προβλήματα των σχολείων».

Απαιτούν:

Άμεση ανέγερση νέων σύγχρονων σχολείων.

  • Άμεσο προσεισμικό έλεγχο όλων των κτιρίων.
  • Άμεσο έλεγχο της δομικής και της μη δομικής τρωτότητας των σχολικών κτιρίων.
  • Άμεση συντήρηση των σχολείων και επίλυση των προβλημάτων (Kibo, στεγανοποίηση, βάψιμο).
  • Απόδοση ευθυνών για το συμβάν στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας.

902.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο