Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πυροβολισμοί συνειδήσεων κατά ριπάς…

Απ’ τη στιγμή που αντικαταστάθηκε το “ενημερώνειν” απ’ το “επικοινωνείν”, έπαψε να λειτουργεί η δημοσιογραφία με τα κλασικά χαρακτηριστικά της. Η περίπτωση της Γαλλίδας δημοσιογράφου το επιβεβαιώνει πλήρως. Και αν νομίζετε ότι αυτό γίνεται μόνο στη Γαλλία, κάνετε λάθος. Καθημερινά συμμετέχουμε σ’ έναν επικοινωνιακό πυροβολισμό συνειδήσεων κατά ριπάς.

Και ο αναγνώστης (ακροατής, θεατής) νομίζει ότι τα δίνουμε  όλα. Συμβαίνει το εντελώς αντίθετο, δίνουμε μόνο αυτά που μας επιτρέπεται να δείξουμε. Η ελευθερία του δημοσιογράφου (όταν δεν είναι υπηρέτες διαφόρων αφεντάδων) τελειώνει εκεί που αρχίζει να θίγεται το (επιμέρους) συμφέρον του ιδιοκτήτη και της τάξης του.

***

Δημοσιογράφος του France 3 εξήγησε γιατί αρνείται να δώσει το ρεπορτάζ για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ στη L’ Oreal.

«Η δημοσιογραφική μου κάρτα δεν μου είναι χρήσιμη» δήλωσε η δημοσιογράφος του France 3, Μαρί Ρουσέλ, εξηγώντας τους λόγους που αρνείται να καλύψει το ρεπορτάζ της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ σε εργοστάσιο της L’ Oreal, όπου θα ήταν και ο υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ.

Όμως, αν και στο συνεργείο δόθηκε άδεια να πάρει πλάνα από την επίσκεψη, η ίδια δεν είδε τίποτα, ενώ δεν μπόρεσε να θέσει τις ερωτήσεις της. Όπως εξηγεί στο βίντεο, που μετέφρασε στα ελληνικά και δημοσίευσε η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά, δημοσιογράφος είναι αυτός που αναφέρει όσα είδε και η ίδια δεν είδε τίποτα.

«Αυτό είναι επικοινωνία, όχι δημοσιογραφία» τονίζει.