Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πυροσβέστες: Δεν αρκούν τα λόγια συμπάθειας ή και θαυμασμού!

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Ιδιαίτερη προβολή από τα ΜΜΕ έχουν τις μέρες αυτές οι εικόνες από τον πραγματικά ηρωικό αγώνα  των πυροσβεστών στα διάφορα «πύρινα μέτωπα» στη χώρα μας. Αυτό όμως δεν έχει πάντα «αγαθές» προθέσεις. Είτε εντάσσεται σε μία προπαγανδιστικού χαρακτήρα προσπάθεια  να εμφανίσει το μεν «κράτος, κυβέρνηση ως αδρανούντα ή ανύπαρκτα» που «σώζονται» χάρη στις προσπάθειες των «ηρωικών πυροσβεστών» (δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό έτσι είναι…), είτε εκφράζουν απλά συμπάθεια ή και θαυμασμό χωρίς όμως να στέκονται στην ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Ας δούμε ορισμένα γενικότερα ζητήματα:

1.Η κατάσταση δασοπροστασίας της χώρας μας βρίσκεται σε διαδικασία αποσάθρωσης , ως αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων και  των προηγούμενων και της σημερινής. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Από το 2009 κάθε χρόνο μειώνονται 120 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης  έχει αποδυναμωθεί η δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ και τα απαιτούμενα μέσα (π.χ οχήματα) δεν βρίσκονται και στην καλύτερη κατάσταση. Στόχος τους η ιδιωτικοποίηση που έχει επέλθει ήδη με την αεροπυρόσβεση και η εμπορευματοποίηση, η πώληση της πυρασφάλειας όπως έγινε με τη Fraport και των ιδιωτικοποιημένων οδικών αξόνων.

2.Από το 1998 είχαμε 35  θανάτους πυροσβεστών, ενώ  εξαιτίας των συνθηκών δουλειάς  «θερίζουν» ασθένειες όπως καρδιοπάθειες, κακοήθειες, διαφόρων μορφών ηπατίτιδες, μυοσκελετικές κακώσεις. Τους αιφνίδιους θανάτους που καταγράφονται σε εν ενεργεία και εν αποστρατεία, από διάφορες αιτίες, συνέπεια της μακροχρόνιας επιβάρυνσης της υγείας τους από τη συνεχόμενη έκθεση τους σε βλαπτικούς παράγοντες, δίχως την ύπαρξη καθορισμένων μέτρων προφύλαξης και προληπτικών ιατρικών ελέγχων και την απουσία νομοθετικού πλαισίου και εφαρμογής της σχετικής εργατικής νομοθεσίας.

Και φυσικά μόνιμες αναπηρίες που παρουσιάζονται είτε λόγω σοβαρότατων τραυματισμών, είτε ως απόρροια της χρήσης πεπαλαιωμένων και επικίνδυνων υλικών πχ αναπνευστικές συσκευές κ.λ.π.

  1. Αντί για την αναγνώσιμη του βαρύ επικίνδυνου και ανθυγιεινού και τη λήψη μέτρων προστασίας να εφαρμόζεται το ακριβώς αντίθετο για το λόγο ότι (Από ανακοίνωση της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ:

«Αύξησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα ηλικιακά όρια των πυροσβεστών στα 60 χρόνια και στα 40 τα έτη υπηρεσίας.

Αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του Νόμου 1568/85 που επεκτάθηκε από το 2003 και για τα Σώματα Ασφάλειας, όσον αφορά τις προσλήψεις γιατρών εργασίας, τεχνικών ασφαλείας και άλλων παραμέτρων επικαλούμενοι δημοσιονομικό κόστος.

Απέσυραν το 2008 ακόμη και αυτό το κουτσουρεμένο σχέδιο ΠΔ που τόλμησαν να εκπονήσουν μετά από 5χρόνια επέκτασης των σχετικών διατάξεων για την υγιεινή και ασφάλεια και αφορούσε την προστασία 12.500 πυροσβεστών μονίμων και συμβασιούχων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων!!!

Μείωση την οποία τηρεί ευλαβικά και η δική σας κυβέρνηση ακόμη και για πιστώσεις που αφορούν τα μέσα ατομικής προστασίας, εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων και μηχανολογικού εξοπλισμού κ.λ.π…»

  1. Επομένως η έκφραση θαυμασμού για το ηρωικό τους έργο απαιτεί από την κυβέρνηση (αλλά και όλους εμάς) την έμπρακτη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων τους: «Αναγνώριση του επαγγέλματος ως Βαρύ, Επικίνδυνο & Ανθυγιεινό.

Την πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις και τη θέσπιση του ΠΔ για την υγιεινή & ασφάλεια στο επιχειρησιακό σκέλος».