Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πυρόπληκτοι Βόρειας Εύβοιας: Μεγάλο συλλαλητήριο στον κόμβο Στροφυλιάς σήμερα στις 19:00

Ήδη όλη η Βόρεια Εύβοια έχει «στολιστεί» με τα πανό και τις αφίσες που καλούν όλο το λαό να συμμετέχει μαζικά, το Σάββατο 21 Αυγούστου, στις 7μμ, στον κόμβο της Στροφυλιάς. Η Επιτροπές Πυρόπληκτων ενημερώνουν χωριό το χωριό και οργανώνουν την κάθοδο στο συλλαλητήριο. Παράλληλα, εξελίσσεται η μεγάλη προσπάθεια για τη διανομή των ειδών πρώτης ανάγκης που καταφθάνουν συνεχώς καθώς ένα πραγματικό κύμα αλληλεγγύης εκφράζεται από όλη τη χώρα και όχι μόνο.Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία του μεγάλου συλλαλητηρίου από το Σωματείο Ρετσινάδων, τον Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας και τις Επιτροπές Πυρόπληκτων των χωριών. «Όλοι στον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας!» επισημαίνουν σε ανακοίνωση.

Σημειώνουν πως «οι υπεύθυνοι της καταστροφής πρέπει να πάρουν μαζική απάντηση από όλο τον λαό ότι τα ψέματα τελείωσαν. Μας άφησαν στο έλεος και μας έκαψαν. Τώρα υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια. Τους έχουμε μάθει χρόνια τώρα. Μετά από κάθε καταστροφή, λόγια, υποσχέσεις, για αποζημιώσεις και υποδομές, μέχρι να περάσει η μπόρα και μετά μας ξεχνάνε, δεν είδαν, δεν ξέρουν.

Λέμε ένα μεγάλο “όχι” στην κοροϊδία. Εργολάβοι, εταιρείες και “επενδυτές” τρίβουν τα χέρια τους με την καταστροφή μας που την θεωρούν ευκαιρία για κέρδη. Οι νεκροθάφτες μας εμφανίζονται ως “χορηγοί” και “ευεργέτες”. Πάθαμε και μάθαμε όμως, άλλωστε αμέτρητες φορές ήρθαν ντυμένοι φίλοι οι εχθροί μας.

Συγχωριανοί, μόνο ενωμένοι, σαν μια γροθιά και με συνεχή αγώνα, θα γίνει εφικτό να μείνουμε στον τόπο μας. Εδώ και τώρα μέτρα για να μείνουμε στον τόπο μας. Καλούμε και όσους συμπατριώτες μας δεν έχουν ως τώρα συγκροτήσει επιτροπή αγώνα πυρόπληκτων στο χωριό τους να συγκροτήσουν άμεσα ώστε να οργανωθεί καλύτερα ο αγώνας μας απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη βόρεια Εύβοια!».

Επισημαίνεται πως υπάρχει ανάγκη κυρίως για: τρόφιμα μακράς διάρκειας (κονσέρβες, μακαρόνια, όσπρια, ρύζι), γάλα, λάδι, χυμούς, νερό, είδη ατομικής υγιεινής (σαμπουάν, οδοντόκρεμες, σαπούνι), αλεύρι, ζάχαρη, είδη καθαρισμού (χλωρίνη, απορρυπαντικά κλπ). Παρακαλούμε όλα να είναι σε μικρές συσκευασίες ώστε να διευκολύνεται η διανομή τους. Ακόμη διευκολύνει ιδιαίτερα οι φορείς, σωματεία, σύλλογοι και επιτροπές αγώνα που στέλνουν υλική βοήθεια να ταξινομούν τα υλικά ανά είδος.

Επίσης υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ζωοτροφές παραγωγικών ζώων (κριθάρι, καλαμπόκι, στάρι και μπάλες τριφύλλι).

Καλούν όλους τους φορείς που επιθυμούν να στείλουν βοήθεια να αποφύγουν να στείλουν το Σάββατο 21/8 καθώς θα είναι δύσκολη η διαχείριση τους την ίδια μέρα με το μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνουν.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τα Στέκια Αγώνα και Αλληλεγγύης είναι:

– Στέκι στην Ιστιαία καλείτε στα 6989852767 και 6947422517.

– Στέκι στον κόμβο της Στροφυλιάς καλείται στα 6978503379 και 6972636475.

Επίσης, για όσους επιθυμούν να προσφέρουν οικονομική βοήθεια έχει παραχωρηθεί από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Αν. Αττικής ο λογαριασμός αλληλεγγύης και όσα χρήματα κατατεθούν εκεί θα παραδίδονται στο Στέκι Αγώνα και Αλληλεγγύης που λειτουργούν το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας, ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας και οι Επιτροπές Πυρόπληκτων. Ο λογαριασμός είναι: GR 3101101440000014400355807.

Διεκδικήσεις πυρόπληκτων

Οι ρετσινάδες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και οι Επιτροπές Αγώνα καλούν σε πάλη για:

 • Αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στα χωριά μας. Να εξασφαλιστούν η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους.
 • Αμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα τα χωριά γιατί στις πρώτες βροχές θα πνιγούμε. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων στα αντιπλημμυρικά έργα με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων. Οι ρετσινάδες έχουν γνώση του δάσους και τα αναγκαία εργαλεία.
 • Αμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.
 • Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης.
 • Αποζημίωση για τη φετινή μας παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση).
 • Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όποιον συνάδελφο ρετσινά – δασεργάτη επιθυμεί και έχει θεμελιώσει δικαίωμα (πάνω από 4.500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα) στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.
 • Αμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το πευκόδασος και να μη γίνει ζούγκλα. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων με σταθερή σχέση εργασίας, για τη φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους, για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να το ξαναδούν.
 • Να απαγορευτεί η υλοτόμηση στο δάσος από εργολάβους και εμπόρους ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωση του εδάφους. Να επιτραπεί στους κατοίκους της περιοχής να κόψουν ξύλα για τις προσωπικές τους ανάγκες σε περιοχές που δεν επηρεάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα.
 • Στελέχωση των Δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση.
 • Για όσους συναδέλφους έχουν παιδιά που σπουδάζουν να προβλεφθεί είτε στεγαστικό επίδομα είτε εξασφάλιση δωματίου στις φοιτητικές εστίες.
 • Πάγωμα και διαγραφή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ, τράπεζες.

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων