Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Πως η ανάγκη γίνεται ιστορία….» – Συγκλονιστική συναυλία του Θ.Μικρούτσικου για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Μια εξαιρετική μουσική εμπειρία έζησαν όσοι βρέθηκαν την Κυριακή στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, παρακολουθώντας την συγκλονιστική και συγκινητική συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου, αφιερωμένη στα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ. Παρέα με τους εξαίρετους μουσικούς του και τους τραγουδιστές Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Θωμαΐδη και Μίλτο Πασχαλίδη, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ταξίδεψε το κοινό με τραγούδια που εμψυχώνουν και συντροφεύουν τους αγώνες και τη ζωή όλων όσων παλεύουν καθημερινά για ένα καλύτερο μέλλον.

Η συναυλία ξεκίνησε με το έργο που έγραψε ο συνθέτης το 1976, «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι», σε ποιητική απόδοση του Γ. Ρίτσου, το οποίο ερμήνευσε ο Κώστας Θωμαΐδης. Τα τραγούδια «Προανάκρουσμα», «Μ’ όλη μου τη φωνή», «Το ποίημα του Οκτώβρη», «Ξελάσπωσε το μέλλον», ερμήνευσε πρώτη η αξέχαστη Μαρία Δημητριάδη. 

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το έργο «Καντάτα για τη Μακρόνησο», πάλι του 1976, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, από τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη. Το έργο αυτό παρουσιάζεται ξανά ολόκληρο στην Ελλάδα, μετά από 42 χρόνια. Ολόκληρο το έργο σημαίνει ότι ακούγονται και τα σύγχρονα – ατονικά μέρη του έργου, που η κατάληξή τους κάθε φορά είναι και κάποιο από τα τραγούδια που μελοποίησε ο συνθέτης («Ντικ», «Αλέξης», «Γερόντοι», «Φεγγάρι», «Χρέος», «Χρόνος»). Και σε αυτό το έργο, η πρώτη ερμηνεύτρια ήταν η Μαρία Δημητριάδη, ενώ συμμετείχε και ο Σάκης Μπουλάς.

Στο Β’ μέρος της συναυλίας παρουσιάστηκαν επιλογές πολιτικών τραγουδιών απ’ όλη τη μουσική διαδρομή του Θ. Μικρούτσικου σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Άλκη Αλκαίου, Κώστα Τριπολίτη, Βολφ Μπίρμαν, Οδυσσέα Ιωάννου, Φώντα Λάδη, Κώστα Λάχα και Δημήτρη Ραβάνη – Ρεντή. Μίλτος Πασχαλίδης, Ρίτα Αντωνοπούλου και Κώστας Θωμαΐδης ανέλαβαν την ερμηνεία των εξαιρετικών αυτών τραγουδιών.

Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος παρέδωσε στο μουσικοσυνθέτη τιμητική πλακέτα για το έργο του και ένα πρωτότυπο χαρακτικό έργο από το αρχείο του ΚΚΕ που έφτιαξε ο κομμουνιστής ζωγράφος-χαράκτης Γιώργος Φαρσακίδης, όταν ήταν εξόριστος την περίοδο 1949 – 1950 στη Μακρόνησο.

Με ειλικρινή και βαθιά συγκίνηση, ο Θάνος Μικρούτσικος ευχαρίστησε τον Δημήτρη Κουτσούμπα και το κοινό από καρδιάς: «Θέλω να σας πω ότι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή της ζωής μου».