Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πόλεμος στην Ουκρανία: 11η ημέρα — Οι σημερινές εξελίξεις

Εντέ­κα­τη ημέ­ρα πολέ­μου στην Ουκρα­νία: Συνε­χί­ζο­νται οι ρωσι­κές επι­θέ­σεις σε πόλεις «κλει­διά». Η πρω­τεύ­ου­σα Κίε­βο, τα λιμά­νια της Μαριού­πο­λης και της Οδησ­σού αλλά και το Χάρ­κο­βο είναι οι βασι­κοί στό­χοι των ρωσι­κών στρα­τευ­μά­των. Οι ρωσό­φω­νοι μιλούν για νέους ανθρω­πι­στι­κούς δια­δρό­μους σε Μαριού­πο­λη και Βολνοβάκα.

Ανα­λυ­τι­κά:

Οι εκπρό­σω­ποι της Ρωσί­ας και της Ουκρα­νί­ας θα συνα­ντη­θούν για τον τρί­το γύρο δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων τη Δευτέρα

Ο Ζελέν­σκι κάλε­σε εκ νέου τους δυτι­κούς συμ­μά­χους να κηρύ­ξουν ζώνη απα­γό­ρευ­σης πτή­σε­ων πάνω από την Ουκρα­νία μιλώ­ντας μέσω βιντε­ο­κλή­σης το Σάβ­βα­το στο Κογκρέσο.

Ο Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν προει­δο­ποί­η­σε ότι θα θεω­ρού­σε μια ζώνη απα­γό­ρευ­σης πτή­σε­ων ως πρά­ξη πολέμου

Οι ΗΠΑ συνερ­γά­ζο­νται με την Πολω­νία για το ενδε­χό­με­νο η πολω­νι­κή κυβέρ­νη­ση να δώσει μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη στην Ουκρα­νία, δήλω­σε εκπρό­σω­πος του Λευ­κού Οίκου, όπως μετέ­δω­σε το CNN, κάτι που αν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί θα συνι­στά αισθη­τά ενερ­γό­τε­ρη εμπλο­κή στον πόλε­μο από τη μεριά των ΝΑΤΟικών.

Το ΝΑΤΟ έχει απορ­ρί­ψει στα­θε­ρά μια ζώνη απα­γό­ρευ­σης πτή­σε­ων, η οποία, όπως ανα­φέ­ρουν οι ΝΑΤΟι­κοί «θα μπο­ρού­σε να φέρει τις δυτι­κές δυνά­μεις απευ­θεί­ας σε στρα­τιω­τι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση με τη Ρωσία», ενώ ο ηγέ­της της Ρωσί­ας Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν προει­δο­ποί­η­σε ότι θα θεω­ρού­σε μια ζώνη απα­γό­ρευ­σης πτή­σε­ων ως πρά­ξη πολέμου.

Η Ρωσία συνε­χί­ζει να βομ­βαρ­δί­ζει τη Μαριού­πο­λη. Η κατά­παυ­ση του πυρός που ανα­κοι­νώ­θη­κε χθες και θα επέ­τρε­πε στους αμά­χους να απο­μα­κρυν­θούν έχει καταρ­ρεύ­σει, δήλω­σαν αξιω­μα­τού­χοι της Ουκρανίας

Η κατά­στα­ση στη Μαριού­πο­λη και την περιο­χή του Σού­μι είναι στα πρό­θυ­ρα μιας ανθρω­πι­στι­κής κατα­στρο­φής, δήλω­σε Ουκρα­νός κυβερ­νη­τι­κός αξιω­μα­τού­χος σε τοπι­κό ειδη­σε­ο­γρα­φι­κό κανάλι.

Δεν υπάρ­χει παρο­χή ρεύ­μα­τος ή νερού σε δύο πόλεις στην περιο­χή Sumy, υπο­στή­ρι­ξε Ουκρα­νός κυβερ­νη­τι­κός σύμβουλος

Σφο­δροί βομ­βαρ­δι­σμοί έχουν ανα­φερ­θεί στο Ιρπίν — μια πόλη στα βορειο­δυ­τι­κά προ­ά­στια του Κιέβου.

Προ­σω­ρι­νή κατά­παυ­ση του πυρός έχει ανα­κοι­νω­θεί στην Μαριού­πο­λη από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ„ σύμ­φω­να με το δημο­τι­κό συμ­βού­λιο της πόλης

Σύμ­φω­να με την ενη­μέ­ρω­ση οι άμα­χοι θα μπο­ρούν να εκκε­νώ­σουν την πόλη κατά μήκος μιας συμ­φω­νη­μέ­νης δια­δρο­μής από τις 12 μ.

Οι αμε­ρι­κα­νι­κοί κολοσ­σοί πλη­ρω­μών Visa και Mastercard ανέ­στει­λαν όλες τις δρα­στη­ριό­τη­τες στη Ρωσία.

Ο ουκρα­νι­κός στρα­τός ανέ­φε­ρε σε σημε­ρι­νή του ανα­κοί­νω­ση ότι περισ­σό­τε­ροι από 11.000 Ρώσοι στρα­τιω­τι­κοί έχουν σκο­τω­θεί από την έναρ­ξη της εισβο­λής. Συνο­λι­κά 285 ρωσι­κά άρμα­τα μάχης ανα­φέρ­θη­καν επί­σης ότι κατα­στρά­φη­καν καθώς και 109 συστή­μα­τα πυρο­βο­λι­κού, 44 αερο­σκά­φη και 48 ελι­κό­πτε­ρα, σύμ­φω­να με έκθε­ση του γενι­κού επι­τε­λεί­ου των ενό­πλων δυνά­με­ων της Ουκρα­νί­ας. Ωστό­σο το ουκρα­νι­κό γενι­κό επι­τε­λείο στρα­τού δεν έχει ανα­κοι­νώ­σει τα θύμα­τα από την ουκρα­νι­κή πλευρά.

3.780 πρό­σφυ­γες έχουν φτά­σει στην Ελλά­δα – Ανά­με­σά τους 1.146 ανήλικοι

Και ο Κανα­δάς καλεί τους πολί­τες του να φύγουν από τη Ρωσία

Επα­φές του Ισραη­λι­νού πρω­θυ­πουρ­γού Ναφτά­λι Μπέ­νετ με τον Ρώσο πρό­ε­δρο το Σάβ­βα­το και ακο­λού­θως με τον καγκε­λά­ριο Σολτς.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο