Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Πόρισμα για την τραγωδία στο Μάτι: Πλήρης σύγχυση και απόλυτη έλλειψης συντονισμού – Οι διάλογοι της ντροπής

Εικόνα πλήρους σύγχυσης και απόλυτης έλλειψης συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων φορέων, χωρίς ενιαία πληροφόρηση και με άγνοια για το πού βρισκόταν ανά πάσα στιγμή η φωτιά που κατέκαψε την Ανατολική Αττική, αφήνοντας πίσω της 100 νεκρούς, ήταν τα Κέντρα Ελέγχου Πυροσβεστικής, Αστυνομίας και Λιμενικού, ενώ ίδια κατάσταση επικρατούσε και στο πολιτικό επίπεδο μεταξύ των υπευθύνων της Περιφέρειας και των δήμων.

Αυτό προκύπτει από το πολυσέλιδο εισαγγελικό πόρισμα για την τραγωδία στο Μάτι, που οδήγησε στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος αρμόδιων κρατικών λειτουργών.

Σύμφωνα με το πόρισμα των των εισαγγελέων Νικ. Φιστόπουλου και Κ. Σπυρόπουλου, που επί επτά μήνες εξέταζαν μάρτυρες, ντοκουμέντα και γεγονότα, «διαπιστώθηκε πλήρης έλλειψη συνεννόησης, συνεργασίας, κοινής αντίληψης και ενημέρωσης, μεταξύ των αξιωματικών του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος (ΣΕΚΥΠΣ) για την πυρκαγιά και για την εικόνα αυτής».

Όπως υπογραμμίζουν, «η δυσλειτουργία αποτέλεσε και το βασικό λόγο μεταξύ πολλών άλλων που συντελέστηκε ο εγκλωβισμός των κατοίκων στην περιοχή με τις συνακόλουθες συνέπειες». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, όσες πληροφορίες, γεγονότα και ενέργειες σε διάφορα χρονικά σημεία γνωστοποιούνταν με διάφορους τρόπους στα υπηρεσιακά όργανα του ίδιου κέντρου, δεν γνωστοποιούνταν στους λοιπούς, δηλαδή δεν υπήρχε ενιαία εικόνα και πληροφόρηση μεταξύ των τριών τηλεφωνητών, των εκφωνητών, του αξιωματικού επιχειρήσεων και των δύο αξιωματικών υπηρεσίας καθώς και της διοίκησης του ΕΣΚΕ/199 ΣΕΚΥΠΣ.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η λειτουργία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) είχε επιπτώσεις και στην επικοινωνία, συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των Συντονιστικών Επιχειρησιακών Κέντρων του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ. Για την αδυναμία συνεργασίας αναφέρεται ως περιστατικό η μεταφορά του αιτήματος της Πυροσβεστικής προς την ΕΛ.ΑΣ. για τον αποκλεισμό των δρόμων πρόσβασης στο Νταού Πεντέλης, κατά το οποίο «δεν γνώριζαν σε ποιο σημείο να αποκλειστούν οι δρόμοι (προσβάσεις) προς Νταού Πεντέλης», καθώς επίσης «δεν είχε ενημέρωση η Άμεση Δράση πού είναι η πυρκαγιά».

Πηγή γραφήματος: Καθημερινή

Έλλειψη συνεργασίας και συνεννόησης διαπιστώνεται και μεταξύ Πυροσβεστικής – ΚΕΠΠ – Αστυνομίας και Λιμενικού Σώματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των διαμενόντων στο ξενοδοχείο «Ραμάντα» στο Μάτι όπου υπήρχαν εγκαυματίες και μικρά παιδιά. Εκεί ζητείται στις 19.28 -με 45 λεπτά καθυστέρηση- βοήθεια από τις αρχές για τη διάσωσή τους, καθώς και τη μεταφορά των εγκαυματιών στο νοσοκομείο, αφού η πυρκαγιά στο εξωτερικό πάρκινγκ του ξενοδοχείου είχε φτάσει από τις 18.43.

Το πόρισμα διαπιστώνει σοβαρά λάθη και δυσλειτουργίες στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην ΕΛ.ΑΣ., στην Περιφέρεια και τους δήμους.

Στο πόρισμα αναφέρεται πως ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας «αποδείχθηκε τελικά και του εκ του αποτελέσματος, ότι από το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την λήξη της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου και μέχρι την έναρξη της επόμενης, δεν κατόρθωσε όπως επιβαλλόταν εκ του νόμου και της αποστολής του, αλλά και των σχετικών εγκυκλίων της ΓΓΠΠ, να είναι στην πράξη και όχι επί χάρτου κατάλληλα και έγκαιρα προετοιμασμένος και επαρκώς επιχειρησιακά οργανωμένος και να βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, όταν οι συνθήκες το απαίτησαν, όπως στην προκειμένη περίπτωση που ο δείκτης πυρκαγιάς είναι υψηλός, κατηγορία 4, προκειμένου να αντιμετωπίσει και γενικά να διαχειριστεί ταυτόχρονα και μάλιστα στην ίδια ή έστω σε άλλη Περιφέρεια δύο μεγάλες καταστροφές λόγω δασικών πυρκαγιών και με την έκταση και την ένταση σαν αυτές που εκδηλώθηκαν, στην Κινέτα και το Νταού Πεντέλης».

Τέλος, για τους δημάρχους και αντιδημάρχους Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα, οι εισαγγελείς αναφέρουν μεταξύ άλλων πως δεν έλαβαν μέτρα καθαρισμών βλάστησης κλπ, ούτε σε αποκλάδωση δέντρων κ.ά.. Επίσης, τους καταλογίζουν πως δεν ενεργοποίησαν με την εκδήλωση της πυρκαγιάς τα μνημόνια ενεργειών βάση του Γενικού Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, ενώ σε κανένα στάδιο της εξέλιξης της πυρκαγιάς “δεν είχαν διασφαλίσει την επικοινωνία τους με όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες και όργανα για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών».

Με βάση αυτό το πόρισμα, την περασμένη Τρίτη, η Εισαγγελία άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος 20 ατόμων της Τοπικής Διοίκησης και άλλων υπηρεσιών, ανάμεσά τους η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, καθώς και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Επίσης η ποινική δίωξη αφορά και έναν 65χρονο που φέρεται να ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Σχόλιο για τις ποινικές διώξεις για την τραγωδία στο Μάτι

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ποινικές διώξεις για την τραγωδία στο Μάτι αναφέρει:

«Η άσκηση ποινικών διώξεων για την τραγωδία στο Μάτι ούτε πρέπει ούτε -πολύ περισσότερο- μπορεί να κρύψει τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες της σημερινής, αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για τα τεράστια προβλήματα και τις ελλείψεις στους τομείς της πυρόσβεσης, της πολιτικής προστασίας, του χωροταξικού σχεδιασμού, που έχει ως βάση την εμπορευματοποίηση της γης.

Όσο απαραίτητη είναι η ποινική και πολιτική απόδοση των ευθυνών και η αυστηρή ποινική και πολιτική τιμωρία των υπευθύνων, άλλο τόσο πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους ότι μόνο με την επίλυση αυτών των προβλημάτων μπορεί να βρει πραγματική διέξοδο η δίκαιη αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής, να δικαιωθεί ο μεγάλος αγώνας που δίνουν, έχοντας μάλιστα να αντιμετωπίσουν ένα “Γολγοθά” από προσωπικές δυσκολίες».