Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ρήξη Πατριαρχείου – Ρώσικης Εκκλησίας με φόντο τους σφοδρούς ανταγωνισμούς μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και ΕΕ

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έλαβε στη Σύνοδο του Μινσκ την απόφαση να διαρρήξει τους δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξαιτίας της απόφασης της Κωνσταντινούπολης να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας ακολουθώντας τους σφοδρούς ανταγωνισμούς μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και ΕΕ, με επίκεντρο την Ουκρανία.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κωνσταντινούπολη θα αλλάξει άποψη στο θέμα αυτό.

Η αντιπαράθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αυτού της Ρωσίας κρατάει από πολύ παλιά και αφορά στη λεγόμενη πρωτοκαθεδρία στην Ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο, που αποτελεί θεσμό του αστικού κράτους με σημαντική επιρροή και φυσικά τώρα, σε περίοδο οξυμένου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, κλιμακώνεται.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία – Πατριαρχείο Κιέβου (θεωρείται σχισματική από τη Ρωσία). Το Πατριαρχείο Μόσχας αναγνωρίζει μόνο την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, που είναι υπό τη δικαιοδοσία του, ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχώρησε με σταδιακά βήματα στην αναγνώριση της «αυτοκεφαλίας», με ενθάρρυνση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας από τη Λευκορωσία, μετά από την σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων δήλωσε ότι «η Ρωσική Ιερά Σύνοδος δεν είχε άλλη επιλογή παρά να διασπάσει τους δεσμούς με το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη».

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών εξέδωσε ανακοίνωση όπου κάνει λόγο για «επιβουλή» του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην κανονιστική επικράτεια της Ρωσικής Εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Ουκρανία εξασφάλισε την έγκριση της Κωνσταντινούπολης για την ίδρυση ανεξάρτητης Εκκλησίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα ενάντια στην ανάμειξη της Μόσχας στις υποθέσεις του Κιέβου.

Tο Φανάρι εκτός από τη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας επανέφερε ταυτόχρονα στην κανονικότητα τον σχισματικό Μητροπολίτη Κιέβου Φιλάρετο, ο οποίος ελπίζει οτι θα τεθεί επικεφαλής της νέας, ανεξάρτητης Εκκλησίας. Ο Φιλάρετος είχε καθαιρεθεί και αφοριστεί από το την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ρωσίας τη δεκαετία του 1990, αφού ίδρυσε δικό του Πατριαρχείο.