Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ρεπορτάζ από το Λιμάνι: Παράνομη η απεργία – Ετοιμάζουν μηχανισμούς «κοινωνικού αυτοματισμού» – ΑΠΑΝΤΗΣΗ η αλληλεγγύη στους απεργούς

Πριν ακόμη ξεκινήσει η απεργία των εργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ η Δικαιοσύνη κήρυξε παράνομη την απεργία των εργατών, αυτή τη φορά με το επιχείρημα ότι δεν είχε γίνει η προειδοποίηση 4 ημέρες πριν, χαρακτηρίζοντας στην ουσία την Cosco ΔΕΚΟ, επιχείρηση δηλαδή που προσφέρει έργο κοινωνικής ωφέλειας

Η Δικαιοσύνη δικαίωσε για ακόμη μια φορά την εταιρεία που επιχειρεί να βάλει στο γύψο τον αγώνα των εργαζομένων για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Δικαίωσε μια εταιρεία που απασχολεί 1.300 εργαζόμενους χωρίς συλλογική σύμβαση, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων με τρίμηνες συμβάνεις και άλλε μορφές ελαστικές απασχόλησης, σε ένα περιβάλλον εργοδοτικής τρομοκρατίας όπου τα εργατικά ατυχήματα και τα μυοσκελετικά προβλήματα των εργαζομένων είναι σχεδόν καθημερινά, αλλά δεν μπορούν να ενταχθούν στα Βαρέα και ανθυγιεινά γιατί έτσι δεσμεύτηκαν με την παραχώρηση του λιμανιού.

Το απόγευμα το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, μετά από προσφυγή της ιδιωτικής εταιρίας που διαχειρίζεται εργαζόμενους για λογαριασμό του ΣΕΠ (θυγατρική εταιρεία της Cosco), έκρινε παράνομη την απεργία που είχε εξαγγείλει η ‘Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση των Εμπορευματοκιβωτίων (ΕΝΕΔΕΠ).

Απόφαση που καθιστά υπόλογη την κυβέρνηση που με κάθε τρόπο προσπαθεί να προστατεύσει την Cosco και να της παραδώσει τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και δυνατότητα αντίδρασης.  Για ακόμη μια φορά αξιοποιήθηκε το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο που συντηρεί και εμπλουτίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Παράλληλα, διάφοροι μηχανισμοί στο λιμάνι προετοιμάζουν μηχανισμούς και «γεγονότα» «κοινωνικού αυτοματισμού» από «θιγόμενους» επαγγελματίες για να αξιοποιηθούν επικοινωνιακά. Ήδη ο χορός των σχετικών «καταγγελιών» άνοιξε με ανύπαρκτα περιστατικά στη λογική του επιχειρήματος της Cosco: «Το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό όπως και το δικαίωμα της εργασίας».

Χαρακτηριστικό της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που προετοιμάζουν είναι η στάση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ειδικά της ΕΡΤ που αποφεύγει ακόμη και την επικοινωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Την κήρυξη απεργίας στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά από τις 6 π.μ. της Τετάρτης ως τις 6 π.μ. το πρωί της Πέμπτης (Πιθανά να την κηρύξουν κι αυτή παράνομη)

Η ΕΝΕΔΕΠ με ανακοίνωσή της καλεί όλους τους εργαζομένους σε απεργία ζητώντας άμεσα υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις, ένταξη των λιμενεργατών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, πλήρη απασχόληση αορίστου χρόνου και διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας.

Οι εργαζόμενοι στις 9.30 π.μ. θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν την πορεία τους.

Κάλεσμα στους ναυτεργάτες να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους της διακίνησης, απηύθυναν τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Ένωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) της Πανελλήνιας Ένωσης Ρυμουλκών (ΠΕΠΡΝ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ( ΠΕΣ/ΝΑΤ).

Η αλληλεγγύη είναι η ασπίδα των εργαζομένων στο όργιο τρομοκρατίας και τους μηχανισμούς που προσπαθούν να χρησιμοποιησούν εναντίον τους. Η αλληλλεγγύη είναι που θα εμψυχώσει τους εργαζόμενους και θα φέρει την κυβέρνηση στη γωνία και ενώπιον των ευθυνών της.