Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΡΟΔΙΝΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΚΑΙ Η ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΗΣ VILLA ΡΟΔΟΠΗ

Eγκαι­νιά­στη­κε με αθρόα προ­σέ­λευ­ση φιλό­τε­χνων, εκπρο­σώ­πων της πολι­τι­κής και κοι­νω­νι­κής ζωής, πανε­πι­στη­μια­κών, ιστο­ρι­κών και θεω­ρη­τι­κών τέχνης, καλ­λι­τε­χνών, εκπαι­δευ­τι­κών και πολ­λών ομο­γε­νών στη Σύγ­χρο­νη Πινα­κο­θή­κη Villa Ροδό­πη στο Αργο­στό­λι η έκθε­ση ζωγρα­φι­κής του Κώστα Ευαγ­γε­λά­του με τίτλο “Τα Τριαντάφυλλα/ Les Roses”.

Την έκθε­ση προ­λό­γι­σε η Στέλ­λα Οδ. Λιά­του, Ιστο­ρι­κός- Αρχαιο­λό­γος, Μου­σειο­λό­γος, ανα­φέ­ρο­ντας μετα­ξύ άλλων:

“Ο Κώστας Ευαγ­γε­λά­τος, είναι ένας ολο­κλη­ρω­μέ­νος καλ­λι­τέ­χνης, από­λυ­τα συνει­δη­το­ποι­η­μέ­νος σχε­δόν από την αρχή της καλ­λι­τε­χνι­κής του πορεί­ας, για το ποιος είναι και τι ανα­ζη­τά, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας από μικρός τη φλό­γα που τον κατα­καί­ει και την ακο­λου­θεί πιστά.

eaggelatos5

Πάντα άοκνος, δημιουρ­γεί, εκθέ­τει και δημο­σιεύ­ει, καθι­στώ­ντας το όρα­μά του προ­σι­τό στο κοι­νό, καλώ­ντας μας κάθε Αυγου­στιά­τι­κη παν­σέ­λη­νο στην οικία του, τη Βίλα Ροδό­πη, σε μια βεγ­γέ­ρα φιλί­ας, γνω­ρι­μί­ας και αισθη­τι­κής εμπει­ρί­ας. Ανή­συ­χο πνεύ­μα, παρου­σιά­ζει σκί­τσα, installations, ρεα­λι­στι­κές απο­τυ­πώ­σεις και λίθι­να κοσμή­μα­τα της φύσης, φτά­νο­ντας πια σε μια αφαι­ρε­τι­κή και συμ­βο­λι­κή απο­τύ­πω­ση συναι­σθη­μά­των και ιδε­ών. Οι φόρ­μες του μπο­ρεί να είναι αφαι­ρε­τι­κές, παράλ­λη­λα όμως είναι οικεί­ες και σχε­δόν ονει­ρι­κές και μας οδη­γούν βήμα-βήμα σε ένα προ­σω­πι­κό κήπο τέχνης, ευαι­σθη­σί­ας και φαντασίας.

Από­ψε λοι­πόν, περι­δια­βαί­νου­με σε ένα κήπο τρια­ντά­φυλ­λων, στον κήπο των “Les Roses”, ο οποί­ος διη­γεί­ται ένα σωρό ιστο­ρί­ες. Κάθε φύλ­λο μια ψευ­δαί­σθη­ση, κάθε αγκά­θι ένας συμ­βο­λι­σμός . Με κάθε πίνα­κα μοιά­ζει σαν να δια­βά­ζου­με πέτα­λο-πέτα­λο το τρια­ντά­φυλ­λο-σύμ­βο­λο, σε μια προ­σπά­θεια να ανι­χνεύ­σει τόσο ο ζωγρά­φος, όσο και ο θεα­τής, την αλή­θεια που κρύ­βε­ται στο κέντρο του λου­λου­διού, τη δική του, προ­σω­πι­κή , μονα­δι­κή αλή­θεια που κρύ­βει ο καθέ­νας μας , ανά­λο­γα με τις ανα­μνή­σεις που έχει συν­δέ­σει με ένα ρόδο.”

Ακο­λού­θη­σε στον κατά­φυ­το και κοσμη­μέ­νο με γλυ­πτι­κές συν­θέ­σεις “Κήπο του Χαρί­λα­ου” η εκδή­λω­ση Λόγου και Τέχνης “Παν­σέ­λη­νος στον Κήπο”.

Τα φετι­νά δρώ­με­να στη “Μώβ Σκη­νή” παρου­σί­α­σε ανα­λυ­τι­κά η εκπαι­δευ­τι­κός Χρι­στί­να Τσιμάρα.

eaggelatos3

Η εκδή­λω­ση ήταν αφιε­ρω­μέ­νη σε δύο κορυ­φαί­ους ποι­η­τές του 20ου αιώ­να, τον Κωστή Παλα­μά και τον Βλα­ντι­μίρ Μαγια­κόφ­σκι, που γεν­νή­θη­καν τον 19ο αιώ­να και σφρά­γι­σαν, ο καθέ­νας με τις ιδέ­ες του, την ιδιο­φυή και πολυ­σχι­δή τους προ­σω­πι­κό­τη­τα αλλά και το μνη­μειώ­δες πνευ­μα­τι­κό έργο τους το πρώ­το μισό του 20ου αιώ­να και η επί­δρα­ση τους διαρ­κεί μέχρι σήμε­ρα ανε­ξί­τη­λη και πολυσήμαντη.

Ο μεγά­λος Έλλη­νας ποι­η­τής Κωστής Παλα­μάς, που εορ­τά­ζο­νται φέτος τα 150 χρό­νια από τη γέν­νη­ση του, με αφορ­μή την πρε­μιέ­ρα στης “Ορέ­στειας” του Αισχύ­λου έγρα­ψε το ποί­η­μα “Το Χαί­ρε της τρα­γω­δί­ας” (1903) για την ιστο­ρι­κή έναρ­ξη του Εθνι­κού Θεάτρου.

“Το χαί­ρε της Τρα­γω­δί­ας” του Κωστή Παλα­μά απήγ­γει­λε ο Κώστας Ευαγ­γε­λά­τος, που το προ­σέγ­γι­σε με τη λογο­τε­χνι­κή του ιδιότητα.

Ο μεγά­λος ιδε­ο­λό­γος ποι­η­τής Βλα­ντι­μίρ Μαγια­κόφ­σκι έγρα­ψε το εκτε­νές “επι­κό” ποί­η­μα “ΛΕΝΙΝ” (1924), επι­τυγ­χά­νο­ντας τη σύζευ­ξη πολι­τι­κής και υψη­λής τέχνης με μονα­δι­κή εσω­τε­ρι­κή δύνα­μη και δια­χρο­νι­κή εμβέ­λεια. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό μέρος από το βαθυ­στό­χα­στο ποί­η­μα του για τον Βλα­ντι­μίρ ‘Ιλιτς Λένιν ερμή­νευ­σε με εσω­τε­ρι­κό­τη­τα και εκφρα­στι­κή δύνα­μη ο Ηλί­ας Καρό­γλας, μέλος του θεα­τρι­κού Εργα­στη­ρί­ου Σύγ­χρο­νης Τέχνης Κεφαλονιάς.

euaggelatos 1

Θαυ­μά­σια έκπλη­ξη της βρα­διάς η άφι­ξη μελών της Χορω­δί­ας Αργο­στο­λί­ου με τον μαέ­στρο της Σπύ­ρο Θεο­το­κά­το, που πρό­σφε­ρε υπό το σελη­νό­φως ένα μελω­δι­κό παρα­δο­σια­κό πρό­γραμ­μα από δημο­φι­λή επτα­νη­σια­κά τρα­γού­δια που χει­ρο­κρο­τή­θη­καν θερμά!

Η μονα­δι­κή βρα­διά που συμπλή­ρω­σε με επι­τυ­χία 19 χρό­νια διε­ξα­γω­γής της στο κοσμο­πο­λί­τι­κο Αργοστόλι

εντυ­πω­σί­α­σε για την αισθη­τι­κή της ποιό­τη­τα και τον πολυ­διά­στα­το συντο­νι­σμό της και ολο­κλη­ρώ­θη­κε με την καθιε­ρω­μέ­νη δεξί­ω­ση στον κήπο της Σύγ­χρο­νης Πινα­κο­θή­κης Villa Ροδόπη.

Η έκθε­ση θα διαρ­κέ­σει μέχρι και τις 6 Σεπτεμ­βρί­ου 2019.

Ανοι­κτά από Τετάρ­τη έως και Σάβ­βα­το, ώρες 8.30 μ. μ. ‑10 μ.μ.

Είσο­δος ελεύθερη.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ
Ι. ΜΕΣΟΛΩΡΑ 7 ΚΑΙ ΒΥΡΩΝΟΣ
τηλ. 26710 28501, 6944621286
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο