Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ρουμανία: Αντικομμουνιστικά σύμβολα σε μέσα μαζικής μεταφοράς στο Βουκουρέστι (ΦΩΤΟ)

Χειρολαβές με αντικομμουνιστικό μήνυμα εμφανίστηκαν τελευταία σε μια σειρά δημόσιους χώρους στο Βουκουρέστι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ατέχνως», σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως π.χ. στο μετρό της πόλης, έχουν βρεθεί χειρολαβές που φέρουν το μήνυμα «Καλύτερα νεκρός, παρά κομμουνιστής» (Mai bine mort, decât comunist).

Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιοί τοποθετούν τα εν λόγω αντικομμουνιστικά σύμβολα και κατά πόσο οι τοπικές αρχές της πόλης είναι ενήμερες για το ζήτημα.

BUCHUREST

Η δράση φασιστικών-εθνικιστικών οργανώσεων στη Ρουμανία τα τελευταία χρόνια είναι γνωστή. Είναι το αποτέλεσμα του πρωτόγονου αντικομμουνισμού που οι αστικές κυβερνήσεις της Ρουμανίας, με την στήριξη της ΕΕ, προωθούν συστηματικά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η Ρουμανία που προέκυψε μετά την αντεπανάσταση του 1989 μόνο δεινά έφερε για την εργατική τάξη και το λαό. Σήμερα είναι ο ρουμάνικος λαός που πληρώνει τα “σπασμένα” της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.

Σύμφωνα με έρευνα του «Ρουμάνικου Ινστιτούτου Αξιολόγησης και Στρατηγικής» (IRES) το 2011, το 45% των ρουμάνων απάντησαν ότι σήμερα θα ζούσαν καλύτερα αν στη χώρα τους δεν είχε επικρατήσει η αντεπενάσταση. Το 61% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι σήμερα, σε συνθήκες καπιταλισμού, η ζωή είναι πολύ χειρότερη απ’ ότι επί σοσιαλισμού.

Σε ότι δε αφορά τον «κακό» και «αιμοβόρο» Ν. Τσαουσέσκου, το 84% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι κακώς εκτελέστηκε, χωρίς να υπάρξει δίκαιη δίκη, ενώ το 60% εξέφρασε λύπη για το θάνατό του. Παρόμοια αποτελέσματα έδειξε και έρευνα του 2019, με πάνω από το 60% των ρουμάνων να εκφράζουν θετική άποψη για την περίοδο του σοσιαλισμού (INSCOP Research & Εργαστήριο Ανάλυσης Πληροφοριών Πολέμου και Επικοινωνιών LARICS).

che guevara 008