Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ρούχα “πράσινα”, ανθεκτικά που όμορφα μυρίζουν..

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Η επίθεση του “πράσινου” φιλικού προς το περιβάλλον καπιταλισμού καλά κρατεί..

Κατακλύζεται το διαδίκτυο με διαφημίσεις εταιρειών που έχουν βρει λύσεις προσαρμοσμένες στους καταναλωτές για μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. 

Τι μας ενημερώνουν:

Η κλωστοϋφαντουργία σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ ρυπαίνει το περιβάλλον σε όλη την διαδικασία κατασκευής των ρούχων περισσότερο από όσο η αεροπλοΐα και η ναυσιπλοΐα μαζί.

Αγοράζουμε 60% περισσότερα ρούχα από ότι πριν 15 χρόνια και τα πετάμε στον μισό χρόνο χρήσης από ότι παλιότερα. 

Τα ρούχα είναι από τα προϊόντα όπου μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη εξοικονόμηση για λιγότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα.

Ένα κιλό ρούχα στα σκουπίδια είναι ίσον με την ρύπανση μιας διαδρομής 200 χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο, μας λενε οι εκθέσεις. 

Ποιά είναι η λύση; Πρέπει να αγοράζουμε λιγότερα ρούχα και να κρατάνε περισσότερο και χωρίς πλύσιμο διότι: 

Ένα πλύσιμο λιγότερο στα δέκα στο πλυντήριο σε μια οικογένεια 4 ατόμων βοηθά το περιβάλλον τόσο όσο σαν να αλλάζεις το αυτοκίνητο σου με ένα υβριδικό.

Τα βακτηρίδια όμως πολλαπλασιάζονται όταν τα ρούχα δεν πλένονται τακτικά.

Τα μικρόβια δεν θα σταματήσουν να αναπτύσσονται όσο και να τα πασπαλίζουμε με αρώματα. 

 Έτσι εταιρείες όπως Adidas, Patagonia και Tommy Hilfiger συνεργάζονται με εταιρείες εξειδικευμένες στο να εξαφανίζουν με “πράσινες” λύσεις την άσχημη μυρωδιά της απλησιάς. 

Ψάχνουν τρόπους και βρίσκουν, αν πιστέψουμε τις διαφημίσεις, να εξοντώσουν με “πράσινες” ουσίες τα βακτηρίδια της βρωμιάς πριν αρχίσουν να μυρίζουν.

Με την χρήση αυτών των ουσιών διασπώνται τα μικρόβια και τα βακτηρίδια σε νερό και διοξείδιο του άνθρακα και όχι σε τοξίνες και άλλα δηλητήρια.

 Κάποια στιγμή όμως θα αγοράσουμε ρούχα ακόμη κι αν είναι πράσινα και κάποια στιγμή πρέπει να πλυθούν και αυτά τα ρούχα..

 Γιαυτό, μας διαφημίζουν, πρέπει να αποκτήσουμε συνολική συνείδηση οικολογική και να αποφεύγουμε κάθε επιβαρυντικό για το περιβάλλον όπως να ταξιδεύουμε με τραίνο και όχι με αυτοκίνητο και αεροπλάνο ή να μην ταξιδεύουμε συχνά, να μην τρώμε ζωικά προϊόντα, να τοποθετήσουμε ηλιακά και φωτοβολταϊκά στο σπίτι μας, να αποκτήσουμε ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο  να πλένουμε τα πιάτα μια φορά την εβδομάδα, να κάνουμε ντους και όχι μπάνιο στην μπανιέρα και να αγοράζουμε λιγότερα, πιό ανθεκτικά ρούχα που δεν θα χρειάζονται το ίδιο πλύσιμο. 

Από τις ίδιες τις εταιρείες όμως ή τις θυγατρικές τους. Με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες παραγωγικές σχέσεις. Με αφεντικά και δούλους τους εργαζόμενους. Με “καθοδηγητές” της κατανάλωσης και κοπάδια πρόβατα τους καταναλωτές αρκεί να μην βρωμάνε τα ρούχα μας. Αυτό δεν αλλάζει στην “πράσινη” λογιστική.  Εμείς να αλλάξουμε είναι το θέμα και ο “καλός” καπιταλισμός θα βρει λύσεις…