Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ρυθμισμένη πίεση, «συγκαλυμμένη υπέρταση» και «υπέρταση της λευκής μπλούζας»

Ο σωστός τρόπος μέτρησης της Αρτηριακής Πίεσης (ΑΠ) στο σπίτι, εκτός από αυτογνωσία,  αποτελεί και το αντίδοτο στη «συγκαλυμένη υπέρταση» αλλά και την «υπέρταση της λευκής μπλούζας». Σε κάθε, βέβαια περίπτωση, η υπέρταση διαγιγνώσκεται στο ιατρείο, μετά από επαναλαμβανόμενες μετρήσεις.

Έναν ενημερωτικό οδηγό με χρήσιμες οδηγίες για το σωστό τρόπο και το χρόνο μέτρησης της πίεσης στο σπίτι, σχεδίασε η φαρμακευτική εταιρία Menarini Hellas*, με αφορμή την Παγκόμια Μέρα Υπέρτασης (17 Μαΐου 2021). Ο οδηγός αυτός θα σταλεί ηλεκτρονικά σε Επαγγελματίες Υγείας, προκειμένου να τον διαθέσουν για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των ασθενών με Υπέρταση. Όπως σημειώνεται στον οδηγό «η υπέρταση διαγιγνώσκεται όταν η συστολική πίεση και/ή η διαστολική πίεση είναι υψηλότερες από 140 mmHg και 90 mmHg (χιλιοστά στήλης υδραργύρου) αντίστοιχα, μετά από επαναλαμβανόμενες μετρήσεις στο ιατρείο».

enimerotikos odigos

Η αρτηριακή υπέρταση χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλός δολοφόνος», γιατί συνήθως δεν έχει  συμπτωματολογία, αλλά εμφανίζεται με ένα ξαφνικό και μεγάλο σύμπτωμα. Θεωρείται ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο και έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρική ανεπάρκεια. «Αν δεν υπήρχε η αρτηριακή υπέρταση ως ασθένεια θα είχαμε τα μισά ακριβώς αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια» υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Τσιούφης, Καθηγητής Καρδιολογίας στην Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ΕΚΠΑ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΓΝΑ, σε διαδικτυακή εκδήλωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) στις 18.5.2021.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο επιμελητής-καρδιολόγος Κυριάκος Δημητριάδης, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας (ΟΕ) της ΕΚΕ, τόνισε:  «Στη σύγχρονη διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης κεντρικό ρόλο παίζει η σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης όχι μόνο στο ιατρείο αλλά και εκτός ιατρείου. Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης πρέπει να γίνονται και στο σπίτι ή με 24ωρη καταγραφή με ειδικές συσκευές. Πρέπει να τονιστεί ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών έχουν “συγκεκαλυμμένη υπέρταση”, δηλαδή φυσιολογικές τιμές στο ιατρείο και υψηλές τιμές κατά την καθημερινή τους δραστηριότητα. Επιπροσθέτως ένα περίπου 7-10% των ασθενών με υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο έχουν φυσιολογικές τιμές στο σπίτι, εμφανίζουν δηλαδή “υπέρταση της λευκής μπλούζας”. Σε κάθε υπερτασικό ασθενή θα πρέπει να γίνεται μελέτη για παρουσία βλάβης σε όργανα-στόχους της υπέρτασης (καρδιά, εγκέφαλος, νεφροί, αγγεία, οφθαλμοί). Ιδιαίτερα κατά την πανδημία COVID-19 πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι στην αναγνώριση και παρακολούθηση των ασθενών με αρτηριακή υπέρταση καθώς έχει παρατηρηθεί μείωση των επισκέψεων στα ιατρεία με ακόλουθη αύξηση των περιστατικών οξείας αύξησης της αρτηριακής πίεσης και απορρύθμισης της ελεγχόμενης αρτηριακής πίεσης η οποία μπορεί να συνοδεύεται με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο».

Η ανάγκη αυξημένης παρακολούθησης των ασθενών με ΑΠ προκύπτει από μελέτη στην οποία μετείχε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ο Δημήτρης Μιχάλης, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κάνει δύο σοβαρές επισημάνσεις με άρθρο του στο «Βήμα» (11.4.2021):

  1. «Εχει μειωθεί ο αριθμός των ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας που προσέρχονται στα νοσοκομεία. Από πανελλήνια μελέτη που πραγματοποιήσαμε ο αριθμός των εμφραγμάτων που αντιμετωπίστηκαν στα νοσοκομεία της χώρας κατά την πρώτη φάση της πανδημίας (Μάρτιος – Απρίλιος 2020) είχε μειωθεί κατά 30%-35%, με παρόμοια μείωση και για τους ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και κατά τη δεύτερη φάση (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2020), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μάχη της ζωής».
  2. «Εχει μειωθεί ο αριθμός ασθενών που τα νοσοκομεία μπορούν να αντιμετωπίσουν με χειρουργικές ή άλλες μη χειρουργικές επεμβατικές θεραπείες. Ο αριθμός των τακτικών χειρουργείων έχει μειωθεί κατά 80%».

Η σωστή μέτρηση της ΑΠ στο σπίτι

Ουσιαστικά, δηλαδή, η κυβέρνηση έχει μεταθέσει στην «ατομική ευθύνη», εκτός απ’ την αντιμετώπιση της πανδημίας, και τον έλεγχο των άλλων ασθενειών.

antrasΈτσι λοιπόν η σωστή μέτρηση της ΑΠ στο σπίτι αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην περίοδο της πανδημίας. Η μέτρηση στο σπίτι «βοηθάει στη σωστή διάγνωση και στη λήψη της κατάλληλης θεραπείας για καλύτερη και ταχύτερη αντιμετώπιση της υπέρτασης», όπως αναφέρεται στον ενημερωτικό οδηγό της φαρμακευτικής εταιρίας με την υπογράμμιση: «Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας».

H τιμή της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι, είναι ο μέσος όρος όλων των μετρήσεων ΑΠ και πραγματοποιείται μέσωκατάλληλου αυτόματου πιεσόμετρου βραχίονα (μπράτσο) για τουλάχιστον τρείς ημέρες.

Πώς γίνονται οι μετρήσεις στο σπίτι

  • Οι μετρήσεις γίνονται σε ένα ήσυχο δωμάτιο μετά από 5 λεπτά ανάπαυσης.
  • Μην καπνίζετε, μην πίνετε καφεϊνούχα ροφήματα και μην ασκείστε 30 λεπτά πριν μετρήσετε την αρτηριακή σας πίεση.
  • Καθίστε σε καρέκλα με την πλάτη σας ίσια και τα πόδια σας στο πάτωμα (όχι σταυροπόδι).
  • Θα πρέπει να λαμβάνονται δύο μετρήσεις κάθε φορά που γίνεται η μέτρηση με απόσταση 1-2 λεπτά μεταξύ τους.
imerologio metriseon

Ημερολόγιο για τις μετρήσεις της ΑΠ

Πότε γίνεται η μέτρηση στο σπίτι

  • Tην ίδια ώρα κάθε μέρα, όπως το πρωί και το βράδυ.
  • Πριν λάβετε τη φαρμακευτική αγωγή το πρωί και πριν το δείπνο το βράδυ.
  • Kατά προτίμηση για 6-7 διαδοχικές ημέρες.
  • Σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού.

Παράγοντες αύξησης κινδύνου

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της Υπέρτασης όπως: Αύξηση ηλικίας, φύλλο, οικογενειακό ιστορικό με Υπέρταση, χρόνια προβλήματα στους νεφρούς, παχυσαρκία, διατροφή πλούσια σε αλάτι, κάπνισμα, υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και καθιστικός τρόπος ζωής.

paragontes kindunou gia piesi

Ο υγιεινός τρόπος ζωής και η άσκηση (π.χ  γρήγορο βάδισμα για μισή ώρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας) η διατήρηση κανονικού βάρους και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να πετύχουν μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της.  Αρκετοί, όμως θα πρέπει να πάρουν και φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση της ΑΠ.

Υππολογίζεται  1,4 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση και παράλληλα περισσότεροι από 28.000 θάνατοι κάθε μέρα οφείλονται στην αρρύθμιστη υπέρταση.

*** Menarini: Η φαρμακοβιομηχανία Menarini ιδρύθηκε το 1886 στη Νάπολη της Ιταλίας και το 1915 μετακόμισε στη Φλωρεντία, όπου βρίσκονται ακόμη τα κεντρικά γραφεία του Ομίλου. Δραστηριοποιείται σε 140 χώρες του κόσμου. Στις 18 εγκαταστάσεις παραγωγής του Ομίλου κάθε χρόνο παράγονται σχεδόν 600 εκ. πακέτα φαρμάκων για τη θεραπεία παθολογιών στην καρδιολογία, την πνευμονολογία, τη φλεγμονή και τη γαστρεντερολογία. Στην Ελλάδα ο Όμιλος άρχισε να δραστηριοποιείται ως Menarini Hellas, όταν το 1989 εξαγόρασε την ντόπια φαρμακευτική βιομηχανία Δαμβέργης Α.Ε. Τα φάρμακα της Menarini  στην ελληνική αγορά έχουν 45 εμπορικές ονομασίες, εκ των οποίων οι 25 αφορούν σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης κυκλοφορεί και 13 OTC προϊόντα.

 

Ακολουθήστε το Ατέχνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής