Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Δε θέλουμε πόλεμο – Τι είπαν Πούτιν και Σολτς – Στάση αναμονής από τους Δυτικούς

Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο και για αυτό πρότεινε την διεξαγωγή συνομιλιών με την Δύση για να διασφαλισθεί η ίση ασφάλεια στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς στο Κρεμλίνο, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν σήμερα οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από τρεις ώρες και στις οποίες κυριάρχησαν η ουκρανική κρίση και ο αγωγός Nord Stream 2.

«Θέλουμε ένα πόλεμο ή όχι; Φυσικά όχι», ήταν η απάντηση του Ρώσου προέδρου, όταν ρωτήθηκε από την Deutsche Welle, αν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πολέμου στην Ευρώπη.

«Για αυτόν ακριβώς το λόγο και καταθέσαμε τις προτάσεις μας για μια διαδικασία συνομιλίων, που θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ίση ασφάλεια για όλους περιλαμβανομένης της χώρας μας» δήλωσε, ο Ρώσος πρόεδρος. Εκφράζοντας τη λύπη του για το ότι η Μόσχα δεν πήρε μια εποικοδομητική απάντηση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις προτάσεις που έκανε για τις εγγυήσεις ασφαλείας, είπε ότι παρόλα αυτά η Ρωσία βλέπει στις απαντήσεις που έλαβε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «μερικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να συζητηθούν». Προσέθεσε ωστόσο ότι «είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό μόνο συζητώντας συνολικά εκείνα τα βασικά ζητήματα τα οποία είναι για μας πρωταρχικής σημασίας».

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Μόσχα υπολογίζει ότι ο διάλογος θα διαμορφωθεί με τον ακόλουθο τρόπο. «Ανάλογα με το πως θα εξελίσσεται ο διάλογος, θα εξελίσσεται και η κατάσταση και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, τα οποία ανησυχούν και εσάς και εμάς», είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία ενημερώθηκε για το ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον, αλλά ότι η Μόσχα δεν θεωρεί ότι αυτή η διαβεβαίωση είναι αρκετά καλή και ότι θέλει να επιλυθεί το θέμα στο σύνολό του τώρα.

Διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις του για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και για τον ρόλο του, υπενθύμισε τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, λέγοντας ότι «ήμασταν μάρτυρες ενός πολέμου στην Ευρώπη, που έκανε το ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας», προσθέτοντας ότι «υπήρξε πόλεμος χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και πως «ήταν ένα κακό παράδειγμα, που όμως υπήρξε»

Ο Πούτιν αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, είπε ότι αναμένει την έγκριση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής, τονίζοντας ότι είναι ένα καθαρά εμπορικό έργο το οποίο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο Πούτιν επανέλαβε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας μετά το 2024, όταν λήξει η ισχύουσα συμφωνία για την διαμετακόμιση φυσικού αερίου.

Αναφερόμενος στην περιφέρεια του Ντόνμπας, στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι εξελίσσεται γενοκτονία, ζητώντας επιτακτική επίλυση των προβλημάτων εκεί.

«Οι διπλωματικές επιλογές για αποτροπή του πολέμου δεν έχουν εξαντληθεί», τόνισε από την πλευρά του ο καγκελάριος Σολτς. Χαιρέτισε την απόφαση της μερικής απόσυρσης των στρατευμάτων, σημειώνοντας εμφατικά ότι «είμαστε καταδικασμένοι να διαφυλάξουμε την ειρήνη στην Ευρώπη».

Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό σημάδι την απόσυρση μέρους των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, για να εκφράσει την ελπίδα ότι «θα ακολουθήσουν περισσότερα». «Πρέπει να είναι δυνατό να βρούμε μία λύση. Όσο δύσκολο κι αν είναι, όσο σοβαρή κι αν μοιάζει να είναι η κατάσταση, αρνούμαι να πω ότι δεν υπάρχει ελπίδα», είπε και ζήτησε αποκλιμάκωση της έντασης, υπογραμμίζοντας το πόσο σημαντικό είναι «να μην υπάρξει πόλεμος».

Τόνισε ότι η εδαφική ακεραιότητα είναι «αδιαπραγμάτευτη» και εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει διάλογος. «Οι συνομιλίες δεν πρέπει να φτάσουν σε αδιέξοδο», πρόσθεσε, για να επισημάνει ότι «βιώσιμη ασφάλεια της Ευρώπης μπορεί να επιτευχθεί μόνο από κοινού με τη Ρωσία».

Ο Σολτς είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη ροή του φυσικού αερίου από την Ουκρανία. «Δεσμευτήκαμε ότι θα διασφαλίσουμε τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Πολωνίας και του Nord Stream 1, βάσει των συμφωνιών μας», τονίζεται σε κοινό ανακοινωθέν. Ερωτηθείς για τον Nord Stream 2, επανέλαβε ότι, ενώ έχει την πρόθεση να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση στην Ουκρανία, εάν αυτό συμβεί, θα υπάρξουν συνέπειες.

«Ο πόλεμος έχει καταστεί αδιανόητος στην Ευρώπη και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει έτσι», κατέληξε.

Στάση αναμονής από ΝΑΤΟ και ΗΠΑ

Στάση αναμονής κρατούν ΝΑΤΟ και ΗΠΑ για τις αναφορές που κάνουν λόγο για μερική αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία. «Υπάρχουν λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί 16 και 17 Φλεβάρη.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης επί του πεδίου από τη ρωσική πλευρά ούτε μείωση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα και όλα δείχνουν να είναι στη θέση τους για μια νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας. «Η Ρωσία έχει ακόμα χρόνο να κάνει πίσω από το χείλος του γκρεμού, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση», τόνισε ο γγ του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την «πιο σοβαρή κρίση ασφάλειας που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη για δεκαετίες».

Τέλος, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης περισσότερων στρατευμάτων στην ανατολική του πτέρυγα σε μακροπρόθεσμη βάση. Συγκεκριμένα μίλησε για τάγματα μάχης στη Ρουμανία υπό την ηγεσία της Γαλλίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δει ακόμη αποδείξεις περί της απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία, όμως μια τέτοια ενέργεια θα ήταν καλοδεχούμενη, είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη. «Θα ήταν μια καλοδεχούμενη είδηση, εάν είναι έγκυρη. Δεν έχουμε δει αποδείξεις ακόμα», ανέφερε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Η Γαλλία κάλεσε τη Ρωσία να περάσει από τα «λόγια» στις «πράξεις», μετά τη διαταγή που έδωσε η Μόσχα σε ρωσικές μονάδες, οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα ουκρανική σύνορα, να επιστρέψουν στους στρατώνες τους. «Παρατήρησα εδώ και κάποιες ώρες ορισμένες διακυμάνσεις του συναδέλφου μου (Σεργκέι) Λαβρόφ και του υπουργού Άμυνας (Σεργκέι) Σοϊγκού σχετικά με την επανάληψη του διαλόγου και με την ενδεχόμενη απόσυρση ορισμένων στρατιωτικών μονάδων», είπε ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. «Τα λόγια, είναι καλά. Αναμένουμε τις πράξεις. Εάν οι πράξεις γίνουν, αυτό θα είναι ακόμα καλύτερο», σημείωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Η αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία θα είναι «εξαιρετικά νέα», εφόσον επιβεβαιωθεί, λέει ο Ισπανός ΥΠΕΞ

Ναπολέων Σουκατζίδης Το μεγαλείο ενός αγωνιστή της Αντίστασης, του Θέμου Κορνάρου