Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ρωσία: Πλήθος κόσμου τίμησε την 104η επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης

Χιλιάδες κομμουνιστές, εργαζόμενοι, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας προσήλθαν την Κυριακή στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας προκειμένου να τιμήσουν την 104η επέτειο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Κρατώντας κόκκινες σημαίες οι παρευρισκόμενοι κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια στο μαυσωλείο του Λένιν όπως επίσης και στο μνημείο των Ηρώων της Επανάστασης στα τείχη του Κρεμλίνου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) Γκενάντι Ζιουγκάνοφ έκανε λόγο για «την σημαντικότερη γιορτή των εργαζόμενων όλου του κόσμου», σημειώνοντας ορισμένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Επανάστασης.

Στην Αγ. Πετρούπολη (Λένινγκραντ), μέλη και φίλοι κομμουνιστικών κομμάτων και οργανώσεων συμμετείχαν σε εκδήλωση στην πλατεία Λένιν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον πρωτεργάτη του Κόκκινου Οκτώβρη και ιδρυτή της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο προχώρησαν αυθαίρετα στην σύλληψη του Γραμματέα της ΚΕ του Ενιαίου Μετώπου Εργαζομένων της Ρωσίας («ΡΟΤ-ΦΡΟΝΤ») Βίκτορ Τιούλκιν ο οποίος κρατήθηκε στο τμήμα για αρκετές ώρες μέχρι να αφεθεί ελεύθερος.

Σημειώνεται ότι η επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης, του πλέον σπουδαίου γεγονότος που σημάδεψε τον 20ο αιώνα, αποτελούσε εθνική γιορτή στη Ρωσία μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν η κυβέρνηση Πούτιν αποφάσισε να καταργήσει τον επίσημο εορτασμό της.

idcommunism.com

«Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε»: 104 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση

che guevara 008