Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ρωσία: Προχωρά στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ο Πούτιν – Ισχυρές αντιδράσεις απ’ το ΚΚ Ρωσίας

Αποφασισμένος να προχωρήσει στην αντιλαϊκή μεταρρύθμιση της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης φέρεται ο πρόεδρος Πούτιν, παρά το γεγονός ότι αυξάνονται συνεχώς οι αντιδράσεις τόσο από πολιτικό κόμματα και φορείς, όσο και από πλατιά τμήματα της κοινωνίας.

Στην συζήτηση που έγινε πριν λίγες μέρες στη Δούμα, ο πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) Γκενάντι Ζιουγκάνοφ ύψωσε τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ως «το πιό άγριο και κυνικό μέτρο» των τελευταίων 25 ετών.

Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι την στιγμή που φορτώνει βάρη στους εργαζόμενους και αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης, αποφεύγει να αγγίξει τους δισεκατομμυριούχους ολιγάρχες- τους οποίους αποκάλεσε «ιερές αγελάδες»- οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει το 90% του πλούτου, αυξάνοντας μέσα σε ένα χρόνο τις περιουσίες τους κατά 25 δισ. δολάρια.

«Το 77% σε ψήφισε, αλλά το 91% είναι ενάντια στη μεταρρύθμιση σου» σημείωσε ο Ζιουγκάνοφ απευθυνόμενος στον Πούτιν και τον κάλεσε να σεβαστεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντιλαϊκή μεταρρύθμιση που προωθούν Πούτιν-Μεντβέντεφ έχει στοιχίσει στη δημοφιλία της κυβέρνησης, η οποία σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχει χάσει 13% της αποδοχής της.

Σε μια προσπάθεια να μετριάσει την πτωτική πορεία της δημοτικότητας του, ο Βλ. Πούτιν πραγματοποίησε τηλεοπτική εμφάνιση όπου ισχυρίστηκε ότι η μεταρρύθμιση- αν και δυσάρεστη- είναι αναγκαία για την οικονομία της χώρας. Ταυτόχρονα, δήλωσε πως θα παρέμβει ώστε να αλλάξει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες από τα 63 χρόνια (που προτείνει η μεταρρύθμιση) στα 60, ενώ για τους άνδρες θα διατηρηθεί στα 65.

Από την πλευρά του, το ΚΚΡΟ βρίσκεται σε διαδικασία συλλογής υπογραφών σε όλη τη χώρα με σκοπό τη διενέργεια δημοψηφίσματος, με σκοπό να ακυρωθεί η προωθούμενη μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με τον Γιούρι Αφόνιν, αντιπρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΡΟ και βουλευτή, έχουν ήδη συγκεντρωθεί περίπου 5 εκατομμύρια υπογραφές, ενώ η συλλογή θα συνεχιστεί μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη. Στις 22 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη ρωσική επικράτεια.

Συντάξεις: Η ανωτερότητα της ΕΣΣΔ έναντι της Ρωσίας, της Ελλάδας κι όλου του καπιταλιστικού κόσμου