Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Σε ιστορικό υψηλό η δημοφιλία του Ιωσήφ Στάλιν — Άνω του 50% οι θετικές γνώμες

Σε ιστο­ρι­κό υψη­λό βρί­σκε­ται το ποσο­στό των θετι­κών από­ψε­ων που εκφρά­ζει η ρωσι­κή κοι­νω­νία για τον Ιωσήφ Στά­λιν, σύμ­φω­να με πρό­σφα­τη έρευ­να του Levada Center. 

Σύμ­φω­να με τις μετρή­σεις, περισ­σό­τε­ρο από το 50% των Ρώσων θεω­ρεί θετι­κό το ρόλο και την συνει­σφο­ρά του Στά­λιν στην ιστο­ρία της χώρας. Πρό­κει­ται για το υψη­λό­τε­ρο ποσο­στό δημο­φι­λί­ας για τον σοβιε­τι­κό ηγέ­τη που έχει κατα­γρα­φεί σε σχε­τι­κές δημο­σκο­πή­σεις, παρά τους τόνους αντι­κομ­μου­νι­στι­κής λάσπης και αντι­στα­λι­νι­κής προ­πα­γάν­δας που έχουν ξεδι­πλω­θεί όλες αυτές τις δεκαετίες. 

Όπως ανα­φέ­ρει η έκθε­ση του Levada Center, από το 2015, το ποσο­στό των Ρώσων που έχει θετι­κή γνώ­μη για το πρό­σω­πο του Στά­λιν έχει αυξη­θεί κατά 12%, ενώ το αντι­στοι­χο ποσο­στό που βλέ­πει αρνη­τι­κά- ή και αδιά­φο­ρα- το ρόλο του μπολ­σε­βί­κου επα­να­στά­τη έχει μειω­θεί κατά τρεις φορές. 

Είναι εντυ­πω­σια­κό ότι το 70% των ερω­τη­θέ­ντων βλέ­πει θετικά/ή μάλ­λον θετι­κά το ρόλο του Στά­λιν στην ιστο­ρία, τονί­ζο­ντας ιδιαί­τε­ρα στην συμ­βο­λή του Μεγά­λη Αντι­φα­σι­στι­κή Νίκη ενά­ντια στο ναζι­σμό, ενώ μόλις το 19% θεω­ρεί πως ο ηγέ­της της ΕΣΣΔ είχε αρνη­τι­κό ρόλο στην ιστορία. 

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι και το ποσο­στό των ρώσων που απο­δέ­χο­νται ως αλή­θεια τους τόνους ιστο­ρι­κής παρα­χά­ρα­ξης και ψεμά­των περί «σφα­γών» και «διώ­ξε­ων» της στα­λι­νι­κής περιό­δου βρί­σκε­ται σε καθο­δι­κή πορεία, έχο­ντας πέσει σε ποσο­στό μικρό­τε­ρο του 50%.

Ιωσήφ Β. Στά­λιν- 66 χρό­νια μετά το θάνα­το του σπέρ­νει εφιάλ­τες σε αστούς, φασί­στες και οπορτουνιστές

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο